Доводять до інфаркту та погрожують дітям: на кого з закарпатців влаштували ”полювання без правил”

В Україні знаходять все нові шляхи, як вибити з боржників гроші. Останнім часом люди почали скаржаться на те, що колектори відшукують не тільки друзів у соцмережах, а й дізнаються номери телефонів колег і начальників з роботи, сусідів, бабусь і дідусів…

Літніх людей нічні дзвінки та погрози доводять до інфарктів. Крім того, тероризують навіть дітей. Детальніше – в матеріалі OBOZREVATEL.

Телефонують на роботу і ганьблять перед колегами

Вчителька однієї зі шкіл Житомирської області збирається звільнятися з роботи. Каже, дістали колектори.

“Декілька років тому взяла швидкий кредит. Які у нас зарплати – самі знаєте, а потрібно було доньку заміж видавати, великі витрати. Думала, швидко віддам, не вийшло. У результаті, замість 4 тисяч гривень винна їм уже 16 тисяч!” – поскаржилася OBOZREVATEL жінка.

За словами вчительки, спочатку колектори телефонували їй і чоловікові, а нещодавно почали дошкуляти директору школи.

Поки жінка збирається підробляти репетиторством, сподіваючись все-таки зібрати потрібну суму й віддати борг, який стає дедалі більшим.

Погрожують дитиною

А Марія Афанасенко з Дніпропетровської області розповіла, що колектори вже пообіцяли їй дістатися до сина-школяра.

“Спочатку погрожували, що будуть зв’язуватися з моїми свекром, свекрухою і чоловіком. Я з чоловіком розлучилася років п’ять тому, де він – гадки не маю, навіть номера телефону не знаю, тому що він не хоче платити аліменти. А в їхній базі ми записані як сім’я. Але коли я їм сказала про розлучення, то вони пригрозили сином. Пообіцяли, що напишуть усім його друзям, що його мама злиденна, ще й фотки інтимні надішлють. Звичайно, я пішла писати заяву в поліцію. Мені довго довелося вмовляти прийняти її, але ось – декілька місяців тиша”, – розповіла нам жінка.

А директор компанії, де працює Віктор А., знайшов інший вихід.

“Я декілька років тому брав кредит, але весь виплатити не міг. Просив банк провести реструктуризацію, наче домовилися, але буквально через якийсь час вони нацькували на мене колекторів. Ті почали телефонувати начальнику. Коли тому набридло, він їм сказав: “Окей, приїжджайте, я віддам вам ваші гроші. Пишіть адресу…”. І продиктував адресу в Донецьку, на непідконтрольній території. Ось мовчать уже останні місяці”, – зазначив чоловік.

Атакують навіть тих, у кого немає боргів

Також українці скаржаться, що колектори атакують і тих, хто кредити ніколи не брав. Наприклад, Оксана з Дніпра каже, що декілька років тому вони з чоловіком купили квартиру в “хрущовці”.

“Зробили тут ремонт, уже рік живемо. І раптом починають приходити якісь листи, що ми брали кредит і не повернули. В житті кредитів не брала, це мій принцип. Ні банкам, ні кредитним спілкам, ні цим вуличним кредиторам не довіряю. Якось приходимо, а наші нові двері обклеєні папірцями, на яких написано, що ваша сусідка винна гроші. І стоїть прізвище попередньої господині. Звичайно, сусіди незадоволені всією цією ситуацією”, – розповіла OBOZREVATEL Оксана.

Крім цього, колектори почали представлятися слідчими поліції і навіть кіберполіції. І повідомляти, що на боржників подана заява і вже ведеться слідство.

“Мені почав телефонувати якийсь слідчий і говорити, що проти мене вже заведена справа. Мовляв, судитимуть і заберуть усе майно. Я пробив його номер телефону в Google – виявився колектором. До того ж часто представляється різними іменами й прізвищами. Діє за дорученням дрібних кредитних контор типу швидкі гроші. А ще я знайшов власний номер телефона в одному з коментарів на форумі. Там повідомлялося, що я шахрай, усім пишу і прошу гроші. Ось такі у них методи”, – обурюється в розмові з нами киянин Вадим Бондаренко.

До речі, останнім часом колектори стали ще креативнішими. Деякі повідомляли, що їм на пошту і в Viber почали приходити повідомлення, що через борг на всю сім’ю наведуть прокляття.

Дані збирають незаконно

За словами юриста Олексія Сіяниці, останнім часом колектори пожвавилися.

“Вони дізнаються дані боржників до третього коліна. Бабусі, дідусі, прабабусі, всім починають телефонувати. Добираються і до дітей, дзвонять школярам і погрожують. Звичайно, люди побоюються за життя і здоров’я своїх близьких. Тут і суїцид може бути, а скільки людей похилого віку після таких дзвінків із інфарктами опиняються в лікарнях!” – пояснив OBOZREVATEL Олексій Сіяниця.

А ось звідки ці вибивачі боргів беруть дані? Юрист вважає, що отримують вони їх незаконно.

“Думаю, їм банки зливають дані про клієнтів. Також є підозра, що беруть інформацію вони і у мобільних операторів, про те, кому телефонує їхній боржник. Звичайно, це все незаконно. Можуть отримувати дані і з ЖЕКів, різних комунальних контор, тому часом і помиляються, пред’являють претензії новим власникам або давно померлим родичам. Просто не всі документи встигли переоформити. І з пошти, служб соціальної допомоги можуть брати дані”, – каже Сіяниця.

Юрист радить у разі погроз звертатися в поліцію. “Навіть якщо там знаходять із десяток причин не брати вашу заяву, наполягайте і не йдіть, поки вони її не зареєструють. Візьміть собі копію. Якщо колектор погрожує, копіюйте листування, записуйте дзвінки, сканувати всі його розсилки вашим друзям. Усе це допоможе відкрити кримінальне провадження”, – рекомендує юрист.

Кредитний експерт Андрій Волковинський зі свого боку підкреслює, що в будь-якому випадку борги потрібно погашати.

“Не чекайте поки вам почнуть телефонувати й погрожувати. Якщо не можете платити, йдіть і домовляйтеся з банком про реструктуризацію, пояснюйте, що немає у вас можливості зараз виплатити все, але не відмовляєтеся від своїх боргів. Часто фінансові установи йдуть на поступки”, – розповів нам експерт.

Також він радить перевіряти документи у таких колекторів. “Як тільки з’ясується, що ви хочете подивитися їхні документи, ліцензію, договір із банком, їхній запал зникає. Якщо колектор дзвонить дитині, то можете звернутися в банк із заявою, що за цим номером – неповнолітня дитина. І якщо хтось ще буде на нього телефонувати, то ви залишаєте за собою право написати заяву в поліцію, подати в суд”, – каже Волковинський.

zakarpatpost.net