Кому з закарпатців дадуть гроші на корів

Отримати гроші на вирощування молодняку не просто. Маємо складний механізм і не досконалу систему. Крім того, сума мала. Її вистачить на місяць, щоб прогодувати корову, розповів Gazeta.ua економіст Олександр Охріменко.

“Суттєвої вигоди українці не відчують. Це чергова спроба показати, що влада щось робить. Крім того, урядова постанова передбачає часткове відшкодування вартості будівництва та реконструкції підприємств по зберіганню і переробці зерна. Навряд чи гроші потраплять до простих українців. Процедура настільки складна, що тільки великі агрохолдинги зможуть про все домовитися і зібрати необхідні документи”, – пояснює експерт.

На вирощування телят віком від одного до п’яти місяців господарі отримають 300 грн, від п’яти до дев’яти – 700 грн, від дев’яти до тринадцяти – 1500 грн. Дотації виплачують тільки на зареєстровану худобу.

“Щоб отримати гроші, до сільської ради необхідно подати копію паспорта власника теляти, ідентифікаційний код, відкрити спеціальний рахунок у банку, куди надходитимуть гроші. Крім того, потрібен паспорт та ідентифікаційний код як на теля, так і на його матір. Там прописують дату народження худоби, її кличку. Сільська рада документи в обласне сільськогосподарське управління подає щокварталу. Якщо хоч одна цифра не зійдеться, їх повернуть. Гроші не виплатять. Крім того, господар протягом 14 місяців не має права продавати худобу. Якщо про це довідаються, дотацію доведеться повертати державі”, – каже Наталія Безсмертна з Хмельниччини.

За її словами, вирощувати корів не вигідно. Тому і поголів’я скорочується.

“Сьогодні літр молока у людей купують по 5 гривень. Щоб напоїти теля, потрібно близько 10 літрів на день. Щодня – 50 гривень. На місяць виходить 1500. Якщо молоко продати, то гроші отримаєш “на руки”. А так рахуй, що віддала задарма. Крім того, корові щодня треба хоча б 2 кілограми дерті, жому, сіна. Скільки треба заплатити, щоб викосити і зібрати те сіно? Зарплати не вистачить. За 9 тонн жому у жовтні заплатила 1800 гривень. Пізніше люди купували по 2600-2800 гривень”, – пояснює Наталія Безсмертна.

Цьогоріч на утримання однієї корови українці отримають 900 грн дотації. Раніше мали 750 грн. Гроші виплачуватимуть двічі на рік. 22 лютого відповідна постанова уряду набрала чинності. Її опублікували на сайті Кабміну.

zakarpatpost.net