Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 28 лютого

День на Закарпатті був багатим на події.

Крихітні,  але дуже смачні. Дорогі, але незвичні.

Журналіст газети «Неділя Закарпатські новини» знайшов унікальні мініатюрні огірки.

Аби скуштувати їх, за чотири крихітні овочі довелося викласти 70 гривень.

Корнішони вважають особливим підвидом городньої культури огірків. Такі сорти вирізняють мініатюрні розміри, але і склад таких огірочків трохи відрізняється від звичних салатних або засолювальних варіантів. Всередині корнішона відсутня порожнеча, м’якоть досить щільна і на смак вони сильно відрізняються від звичайних.

Їхні «нормальні» розміри не повинні перевищувати 5 – 9 сантиметрів в довжину, а міні – зазвичай виростають від 5 до 7 сантиметрів. Утім є ще менші сорти огірків.

На основі даних Всесвітньої організації охорони здоров’я склали рейтинг країн за рівнем здоров’я. Перше місце зайняла Іспанія, Україна посіла 93-є.

Враховувалися такі показники, як очікувана тривалість життя, доступ до питної води, кліматичні умови, куріння та ожиріння, ризик смерті від передозування наркотиків, пише gazeta.ua.

За підсумками 2018 року Іспанія посунула з першого місця Італію, яка тепер друга. До першої трійки увійшла Ісландія. Далі йдуть Японія, Швейцарія, Швеція, Австралія, Сінгапур, Норвегія та Ізраїль.

Як зазначає Bloomberg, жителі Іспанії та Італії завдяки середземноморській дієті рідше страждають від серцево-судинних захворювань.

39-річний мешканець села Чопівці Мукачівського району систематично ображав свою 37-річну сестру. Окрім словесних образ, підозрюваний здійснював фізичний та психологічний тиск на жінку.

Перше провадження щодо вчинення домашнього насильства відносно закарпатки правоохоронці скерували до суду.

Поліція завершила досудове розслідування у справі щодо вчинення неправомірних дій мешканцем села Чопівці Мукачівського району відносно його рідної сестри. Слідчі встановили, що 39-річний чоловік систематично ображав свою 37-річну сестру. Окрім словесних образ, підозрюваний здійснював фізичний та психологічний тиск на жінку.

Останній притягувався до адміністративної відповідальності кілька разів, проте це його не зупинило. У період часу з 10 по 18 лютого, ним було вчинено ряд сварок, у тому числі із погрозами фізичної розправи. Оскільки профілактичні заходи відносно чоловіка результату не дали, поліція внесла відомості щодо порушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань за статтею 126-1 Кримінального кодексу України, тобто Домашнє насильство. За даною кваліфікацією 39-річному поліція повідомила про підозру. Обвинувальний акт скеровано до суду. Максимальна міра покарання за санкцією статті передбачає позбавлення волі на строк до 2 років, – інформує відділ комунікації поліції Закарпатської області.

В Україні у березні-квітні роздадуть по 2410 гривень компенсації тим пенсіонерам, які зараз отримують мінімальну виплату (щоб подивитися відео по темі, доскролльте до кінця сторінки).

Як заявив президент Петро Порошенко, йдеться про невиплачену індексацію 2015-2016 років, передає “Інтерфакс-Україна”.

“У 2015-2016 роках, коли держава віддавала кожну копійку Пенсійного фонду для будівництва армії і захисту держави, тоді прийняли цілком виправдане рішення, що можливості для індексації пенсій не було… Ми сьогодні знайшли можливості, щоб повернути пенсіонерам і в першу чергу тим, у кого найменший рівень пенсії — мінімальна і нижче мінімальної — індексацію 2015-2016 років. За підрахунками, ми вийшли на цифру 2410 грн”, — сказав український лідер на нараді в Пенсійному фонді України в Києві.

Він роз’яснив, що компенсація пенсій поширюється тільки на тих, хто в результаті індексації, яка поновлюється з 1 березня, отримає невелику суму.

Це якийсь парадоксальний аромат свіжості і тліну одночасно – як усе наше життя

За цілі тижні морозів ми встигли це призабути, а зараз зі здивуванням згадуємо, як це буває. Кожна мить нашого життя таїть у собі протилежні перспективи: наліво підеш, направо підеш… Хоча кінець все одно в усіх той самий. Але, як казав незабутній кіногерой товариш Сухов, хотілося би спочатку трохи помучитися. Правда, на нього світило біле сонечко, навколо крутилися сім жінок – так мучитися можна, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Зима нашу людину заколисує, повертає у дитинство, навіює філософські настрої: нічого немає – і грець з ним! А от весна породжує чергові ілюзії про можливість щастя. Мабуть, ейфорія від весни – одне з найдавніших, найбільш архаїчних людських почуттів, що зародилося ще на зорі історії: взимку на їжу доводилося полювати, а з настанням тепла усе саме полізло з-під землі, можна було перейти від виснажливого мисливства до більш приємного збиральництва, на зміну тяжкому м’ясові приходила легенька рослинна їжа. Життя ставало більш різнобарвним, а люди легшими, стрункішими і добрішими. Нині теж кортить стати добрішим і говорити тільки приємні речі – про те, що живемо у найкращій з країн світу, що нами правлять мудрі дядьки, що наше завтра просто захоплююче. Але хто ж тобі тоді повірить?!

Останнім часом стали дуже популярними біодобавки. Чи справді вони такі невинні? Чи корисні?

Про це та інше у прес-центрі газети «Неділя Закарпатські новини» розповіла кандидат медичних наук, доцентом кафедри пропедевтики внутрішніх хвороб УжНУ, лікар-гастроентеролог Наталія КУРЧАК.

Почну з того, що біодобавки – це не є лікарський засіб в розумінні Закону України  „Про лікарські засоби”. Не всі БАДи є неефективними. Дуже велику частку з них люди приймають необгрунтовано, а не тому, що це їм потрібно.При потребі їх можна вживати.

А загалом як БАД можуть продавати їжу, компонент їжі, яку потрібно вживати з їжею заради певної користі для здоров’я. Для прикладу,це хондропротектори, омега 3 та ін.Попри те, що БАДи дуже популярні, існує обмежена кількість науково- обгрунтованих доказів їх користі для здоров’я. Тобто ефективність більшості біодобавок не підтверджена жодними клінічними дослідженнями.

Але в нас як буває… хтось почув, що знайомому, родичу, другу це допомогло, починає і сам приймати.  Та іншій людині це може бути зайвим для організму. Біодобавки можуть бути корисні для людей з певними медичними показами, які має визначити лише лікар. До того ж ніяка біологічно активна добавка не може замінити натуральний продукт, правильне збалансоване харчування. Тому першочергово ми маємо споживати якісні продукти, багаті вітамінами, мікро- та макроелементами. І тільки тоді можна говорити про біологічно-активні добавки і то тільки в такому випадку, якщо їх призначить лікар.

Який найбільш резонансний злочин за весь час роботи в патрульній поліції вдалося розкрити?

Про це у прес-центрі газети «Неділя Закарпатські новини» ми говорили з начальником Управління патрульної поліції в Закарпатській області Юрієм МАРЦЕНИШИНИМ.

У 2016 році вбивство в Ужгороді трьох іноземців. За оперативністю та проявленням ініціативи, координацією дій патрульної поліції спільно з іншими структурами ми спрацювали чітко і злагоджено. Одну особу, яка підозрювалася у скоєнні злочину, було затримано неподалік від місця його скоєння, а іншу, разом з прикордонниками, за допомогою тепловізорів, по дорозі до кордону, який вона хотіла перетнути нелегально. Ми спрацювали по гарячим слідам і якщо б зволікали, скажімо, затримались на півгодини, та людина могла б покинути територію України і злочин залишився б нерозкритим. Це був один із найбільш тяжких злочинів, що лише може бути.

28 лютого о 00:36 сталося загорання автомобіля «Land Rover» (чеська реєстрація), за адресою: Рахівський район, смт Ясіня, вул. Борканюка.

Пожежею пошкоджено моторний відсік автомобіля. Причина та збитки встановлюються, інформує У ДСНС України в Закарпатській області.

Вже всередині березня 2019 року за участі Президента України Петра Порошенка відбудеться презентація плану розвитку Закарпаття на 2019-2021 роки – у розрізі галузей, з територіальними акцентами, з урахуванням напрацювань та пропозицій від громад та органів місцевого самоврядування.
Ключові напрямки розвитку краю під час розширеного засідання Ради регіонального розвитку Закарпатської області 29 листопада минулого року озвучив голова облдержадміністрації Геннадій Москаль. Відтоді аналогічні обговорення відбулися в усіх районах Закарпаття. Протягом трьох місяців разом з обговореннями у населених пунктах відбувалося активне інформування краян про перебіг формування дорожньої карти розвитку області.

Про це повідомляє прес-служба Закарпатської ОДА.

Про нинішній етап підготовки до Ради регіонального розвитку за участі керівництва держави обласному телеканалу «М-Студіо» розповів заступник голови Закарпатської ОДА Ярослав Галас.

Другий день нашого недавнього дводенного туру Закарпаттям розпочався із екскурсії в замок Паланок – величної фортеці, що височіє над містом Мукачеве. Він розташований на 68-метровій горі і займає площу майже в 14 тисяч квадратних метрів, пише visnik-press.

Криниця замку є найглибшою в Закарпатті

Фортеця поділена на три тераси трьох рівнів: Нижній, Середній і Верхній замки. Точна дата заснування замку невідома, але про нього згадується вже у документах, датованих XI ст. За всю історію існування він жодного разу не був підкорений у відкритій і чесній боротьбі. Ще коли замок був дерев’яний, у 1089 р., його впродовж 50 днів намагався захопити половецький хан Кутєшко, так і відступивши без усякої надії на успіх. У 1241 р. шістдесятитисячна орда хана Батия двічі чинила облогу та обидва рази не змогла підкорити його.

Із 1396 по 1414 року замок Паланок належав подільському князю Федору Коріятовичу. Саме він збільшив комплекс, перетворивши його на свою резиденцію. Князь значно збільшив розміри замку, надійно зміцнив.

Чи підвищив Томос рейтинг Порошенка? Про це у прес-центрі газети «Неділя Закарпатські новини»  ми говорили з політологом із Ужгорода Віктором ПАЩЕНКОМ. Напевно, в якійсь мірі так, підвищив. Але скоріше – активізував консервативну частину населення, для якої релігія має велике значення. Якщо це не стане для нього ключовим, значить він не має ніяких шансів, адже зараз ми бачимо, що всю свою передвиборчу кампанію він побудував на Томосі.

Якщо Зеленського звинувачують, що він давно готував свою технологію, свого «Слугу народу», то зараз очевидно, що Порошенко давно готував технологію Томосу під вибори. Чому Україна отримала митрополію, а не патріархат, тому що все підганяється під час. Тож Порошенко і опирається на цей консервативний електорат. Він не готовий до нового, не пристосований, говорить, що традиції треба зберегти, як наші діди жили, прадіди. Фраза про традиції ніби чудова, але… Ці ж люди скаржаться, що отримують платіжки за комунальні послуги з величезними сумами. Стоп! Якщо ви хочете жити так, як діди жили, для чого вам тоді комунальні послуги? Діди-прадіди не платили за газ! Так відключіть його і ви. Але вам газ давай, телефон давай, а жити все одно хочете, як діди-прадіди. Пенсія мала? А дідам-прадідам її взагалі платили? Їх влаштовували мед реформи? Вони взагалі ходили у лікарню?

zakarpatpost.net