Масштабні газові перевірки та нові нормативи: що чекає наших земляків

Україні протягом декількох тижнів профільний регулятор проведе перевірки 20 облгазів. Усі вони належать олігарху Дмитру Фірташу. Газові компанії провели перерахунок сум у платіжках, в результаті українцям нібито потрібно було доплатити за різницю в нормативах.

У Кабміні таке нововведення від облгазів назвали шахрайством і скасували. Фактично, нині компанії відкрито вступили в конфлікт із “Нафтогазом”, Кабміном і регулятором. У той же час облгази виступають за чергове підвищення норм.

OBOZREVATEL розібрався, як газові компанії Фірташа вийшли на стежку війни і що чекати простим споживачам.

Головне:

  • облгази виграли суд проти Кабміну, який знизив газові нормативи і виграли його;
  • після цього вони почали перераховувати платіжки і надсилати українцям завищені суми;
  • в Кабміні знову ухвалили вже нове рішення знизити нормативи, а прем’єр назвав облгази шахраями;
  • Нацкомісія перевірить облгази через їх рішення перерахувати платіжки;
  • облгази виступають за те, щоб знову підвищити нормативи.
Облгази проти всіх: Нафтогаз, Кабмін і НКРЕКП

Блакитне паливо українцям поставляє лише НАК “Нафтогаз”. Але водночас працює він через посередників – облгази-газзбути. Саме вони займаються платіжками і мають справу з населенням. З кінцевого тарифу 8,55 грн за куб свої копійки збирають і облгази. В НАК уже давно воюють із газівниками. Вони активно лобіюють ідею вийти на кінцевих споживачів без посередника. Мовляв, зараз облгази інформацію про споживачів приховують, гроші безсовісно крадуть, накопичують борги перед НАК.

“Крадуть від 1,5 до 3 млрд кубометрів газу в рік, приносять Дмитру Фірташу (йому підконтрольна частина облгазів через” Регіональну газову компанію”. – Ред.) від $500 тис. до $1 млрд”, – заявив у кінці минулого року голова “Нафтогазу” Андрій Коболєв. Зрозуміло, облгази з таким твердженням не погоджуються. Вони стверджують, що накопичують борги перед НАК тільки з однієї причини: кінцевий споживач платить їм не вчасно і в неповному обсязі.

Масштабні газові перевірки: що чекає українців

Облгази також вступили в конфлікт із урядом. Кабмін своєю постановою скоротив норми споживання блакитного палива. Облгази подали в суд і там цю постанову чиновників скасували. Одразу після цього українцям почали розсилати нові платіжки, в них перерахували витрати і виставили борги за період дії старих норм. Прем’єр-міністр Володимир Гройсман такий крок назвав шахрайством, Кабмін уже новою постановою ще раз скоротив нормативи.

Так, якщо немає лічильника, платити потрібно за нормативом. До кінця листопада 2018-го він становив 3,3 кубометра газу на одну особу в місяць. Наприклад, якщо в квартирі прописані 3 людини, в місяць потрібно оплатити 9,9 куба. За діючого тарифу такий обсяг блакитного палива обійдеться у 84,66 грн.

У кінці листопада Верховний суд на прохання облгазів постанову Кабміну скасував, у результаті на одну людину рахували “норму” розміром 9,8 куб. м, а платіжка для сім’ї на три людини зросла до 251,3 грн. 30 січня на засідання Кабміну прийняли рішення норматив урізати до 3,29 кубів. Причина: українці переплачували.

“Облгази стали нахабними. Вони подали в суд на уряд, скасували норму нарахування на кожне домогосподарство – 3,3 кубометра. Повернули норму 9,8 кубометра й одразу почали виставляти рахунки. Я вважаю, що це шахрайство”, – заявив глава уряду в ефірі одного з телеканалів.

Натомість облгази заявили, що за минулий період перелічені суми в платіжках вказали “для довідки”. Водночас, нібито, компенсувати різницю повинна держава, а не споживачі.

“У нижній частині рахунків інформативно вказана сума перерахунку за час дії занижених норм, які були визнані Верховним судом незаконними. Сума боргу не підлягає сплаті, на неї не будуть нараховуватися пеня і штраф”, – заявили в “Регіональній газовій компанії”.

Масштабні газові перевірки: що чекає українців

Але і на цьому конфлікти облгазів не закінчилися. Національна комісія в сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) отримала у Регуляторної служби дозвіл перевірити всі 20 облгазів, які виставили платіжки з перерахунком. І всі 20 компаній одразу ж подали в суд: намагаються довести, що майбутні перевірки незаконні. “Так, усі 20 операторів газорозподільних систем. Це відкрита інформація, вона доступна в реєстрі судових справ. Юридичний департамент НКРЕКП працює над захистом позиції регулятора”, – підтвердила голова комісії Оксана Кривенко.

Масштабні газові перевірки: що чекає українців

Нормативи можуть знову підвищити

Новий норматив – 3,29 куб. м. на людину – необґрунтований, заявив на прес-конференції глава Асоціації газового ринку України Денис Сенектутов. “Є проект постанови, затверджений усіма органами виконавчої влади, Антимонопольним комітетом, який пройшов узгодження Державної регуляторної служби”, – заявив голова Асоціації.

Проект такої постанови опублікований на сайті Міненерго. У ньому йдеться не тільки про те, щоб знову збільшити нормативи для тих, хто платить за лічильником, а й урізати субсидії. Так, за оцінками відомства реальне споживання – 7,24 куб. м (діюча норма – 3,29 куб. м). Водночас норма буде змінюватися залежно від сезону. За наявності гарячого водопостачання із квітня по вересень норма становитиме 5,8 куб. м, із жовтня по березень – 8,8 куб. м.

У результаті тих, хто не встановить лічильник або відмовиться його замінювати, покарають гривнею. Взимку їм доведеться платити в 2,6 раза більше, ніж зараз. “Побутові споживачі, квартири, які не обладнані лічильниками газу, дозволяють собі нераціонально споживати цей вид енергоносія, а саме обігрівають житлові приміщення за допомогою газових плит і духових шаф. У результаті таких дій протягом опалювального періоду 2017/2018 року споживання природного газу збільшилася на 17%. Крім того, відсутність 100% обліку природного газу в побутових споживачів містить ризики вчинення корупційних правопорушень”, – йдеться в документі.

Також у проекті пропонують скоротити нормативи для субсидіантів одразу на газ, тепло і воду. Наприклад, зараз на опалення одного квадрата їм виділяють 4,5 кубометра газу. На будинок площею 60 кв. м – 270 куб. м газу в місяць. Нова норма – 4 кубометри на квадрат і 240 на будинок із вказаною площею. Якщо витрачати за старою нормою, то субсидіантам доведеться за повною ціною доплачувати 256,5 грн у місяць.

zakarpatpost.net