Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 2 березня

День на Закарпатті був багатим на події.

Нещодавно Ужгород відвідав український музикант і культурний діяч Олег Скрипка, який торік став ще й закарпатським виноробом. Зустріч у мистецькому просторі Галереї Ілько не була концертом, а радше – душевним творчим вечором. Олег Скрипка не лише виконував пісні, але і спілкувався з гостями: про музику, про життя, про Францію, про Україну і – про вино, пише chizay.com.

«Це – не звичний концерт, це формат, що нагадує такий собі «квартирник». Саме через таке я цим займаюся: змістовна душевна зустріч «очі в очі», й увага людей до моїх слів і пісень є основним джерелом натхнення. Коли багато концертів, великі майданчики, багато динаміки – дещо відбувається не до кінця, не до глибини душі. Приємно, що люди знають творчість, що такі інтелігентні гості, з якими є про що поговорити, коли питання цікаві, правильні…”.

“Для мене в цьому форматі теж сталися незаплановані емоційні моменти, і такі питання, як про Висоцького чи дитинство – спровокували мене згадати дещо важливе. Дуже вдячний Ужгороду за прийом і сподіваюся на численні зустрічі на Закарпатті”, – каже Олег Скрипка.

Довкола того, якою буде нова школа точилося чимало суперечок. Як завжди, було багато таких, хто боявся змін. Утім більшість у будь-якому разі схилялися до думки, що реформа потрібна, адже від якості освіти залежить майбутнє дітей. Оскільки багато батьків нарікали на перевантаженість школярів, МОЗ вирішило розвантажити програми… Утім новації торкнулися поки що лише найменших учнів.

Тож як проходить звичайний шкільний день в першокласників. Чи вдоволені вони навчальним процесом? Як почуваються в стінах учбової установи? Аби дізнатися, газета «Неділя Закарпатські новини» відправилася до Хуста.

Для експерименту ми обрали навмисне не школу обласного центру Закарпаття, а відправилися, як кажуть, у глибинку, щоб побачити справжню картину, дізнатися, чи забезпечена малеча всім необхідним.

Хустська спеціалізована школа №6 знаходиться в гарному місці в самому центрі Хуста. Будівля стара, побудована ще в 1922 році. Колись там знаходилася прокуратура, а поруч, у сьогоднішній гімназії-інтернаті, свого часу була угорська в’язниця. Згодом у стінах цього закладу квартирував лісотехнічний технікум і в 1988 році – відкрилася школа.

У Хусті перекинулась автівка. Свідком інциденту стала читачка газети “Неділя Закарпатські новини”.

Жінка  надіслала до редакції фото, наголосивши, що сфотографувала автомобіль десь через півгодини після інциденту. Він з’їхав у кювет, зніс електроопору та перекинувся.

Потім на місце прибули поліцейські і автівку поставили у звичне положення.

На момент аварії, як розповіла хустянка, а трапилась вона на вулиці Керамічній, у синьому “Ауді” перебували водій з пасажиром. Пізніше їх госпіталізували. Жінка припускає, що обидва були у стані сп’яніння, олднак стверджувати цього не може.

Ужгородська Свободка привітала з весною закарпатців. Фото міні-скульптури розмістила у себе на сторіннці унікльна майстриня хенд-мейду Ірина Лукашенко.

Жінка займається пошивом лоскутних виробів і небайдужа до долі рідного міста.

Неодноразово під час різних подій вона презентувала закарпатцям свої вироби.

Крім того, майстриня привітала з приходом весни усіх ужгородців.

Кого найімовірніше, що підтримають на виборах більшість закарпатців? Чи можна це спрогнозувати?

Про це у прес-центрі газети «Неділя Закарпатські новини»  ми говорили з політологом із Ужгорода Віктором ПАЩЕНКОМ.

Пропорційний розріз Закарпаття не буде відрізнятися від загальноукраїнського. У цьому я практично переконаний, маючи великий досвід. Львів за розподілом голосів буде більше відрізнятися від Києва, а Київ від Херсона, ніж Закарпаття. На сході буде один баланс, на заході (у Львові, Івано-Франківську) – інший, а в нас у цілому, як і по державі. Можна у всій Україні не проводити вибори, лише на Закарпатті – і це покаже настрої людей. Це, звісно жарт, але картина справді така.

У зоні бойових дій загинув закарпатець. Про це у соцмережі повідомив Михайло Роман

“Сьогодні на рідну землю прибуває тіло полеглого воїна, нашого земляка – ШІПОШ Роберта, який трагічно загинув зоні ООС(АТО). Плануємо з почестями провести зустріч!
Місце збору автоколони повідомимо згодом, орієнтовний час зустрічі сьогодні в 17-18 год к.ч. Виноградівці віддаймо останню шану герою!”, – йдеться у повідомленні.

14 лютого, на день закоханих, у собаки працівниці газети «Неділя Закарпатські новини» народилися цуценята.

Їх четверо – двоє «хлопчиків» і дві «дівчинки».

Зараз малюкам уже два тижні. Вони бачать і з захопленням вивчають світ довкола себе.

Вони з задоволенням п’ють материнське молоко, роблять свої перші кроки і як тільки в їхньому «діжечку» з’явиться газета «Неділя закарпатські новини», одразу прилаштовуються на ній спати, навіть відштовхують один одного, аби примоститися на папері.

Але й це ще не все.

Один із цуценят завжди намагається втекти з ящика, а якому малюки знаходяться з мамою.

Він шукає щілини, намагається перегнутись через підвищення і врешті-решт виповзає в будиночок і лізе в кожен закуток.

Його мама Ріта при цьому нервує, бере його в зуби і знову переносить у ящик, але цуценя, яке вже отримало кличку Біженець, незабаром знову повторює трюк.

Інші малюки більш спокійні і поки що більше сплять. Утім це триватиме недовго, адже собаки швидко ростуть і вже незабаром почнуть бавитись між собою.

Сьогодні перед Хустською РДА відбувся мітинг АТОшників.

На подію приїхали учасники бойових дій, афганці, аби висловити свій протест проти того, що посвідчення учасника АТО видали людині, яка не воювала.

«Нині зібралася регіональна організація штабу АТО в Хусті Ми провели стихійне зібрання у зв’язку з тим, що хтось не по праву отримав статус ветерана війни. Та людина не була учасником бойових дій, а виконувала безпосередньо функцію будівництва фортифікаційних споруд, далеко від передової і жодним чином себе  не задіяла як патріот. Тому ми зустрілися, аби сказати йому, яке він має право носити почесне звання, – зазначив журналісту газети «Неділя Закарпатські новини» один з представників мітингувальників.

Чоловік, проти якого зібралися АТОшники на зібранні був також. На його думку, кожен, хто побував у зоні проведення військових дій, має право називатися ветераном.

На Закарпатті стартує сезон походів до унікального карстового мосту

Цей міст — на Тячівщині, в селі Уголька, відноситься до Угольсько-Широколужанського заповідного масиву Карпатського біосферного заповідника. Саме через його віддаленість тут завжди небагато туристів. А, зауваживши, що до мосту треба йти вверх правіковим лісом понад 3 години, не кожен навіть нелінивий турист погодиться на таку прогулянку. Тому маєте чудову нагоду пройтися у тиші пралісом, котрий щойно прокидається від зимового сну, надихатися чистим повітрям, надивуватися з ендеміків, що тут ростуть (неймовірні папороті, а весною — ще й первоцвіти) і живуть (зокрема, безхребетні). Ну, а справжнім катарсисом цієї мандрівки стане сам карстовий міст. Неймовірне видовище, жодне фото не передає його справжнього вигляду: він у дійсності набагато об’ємніший, вигадливий, а підійшовши ближче, відкриваєш для себе, що там кілька, власне, мостів, і загалом так і проситься сказати: він — живий! – пише Укрінформ.

Коли одружитись на Закарпатті найбільше хочуть саме дівчата, саме вони змалечку виховуються так, що дівчина неодмінно повинна одягнути весільну сукню та фату, знайти чоловіка та народити дітей, то майже у 99,9% випадків ініціатором розлучення також виступають саме представниці прекрасної половини.

Виходить, закарпатки – дуже активні жінки і в нас панує повний матріархат.

Серед справ за 2019 рік нам вдалося знайти єдину, коли у Мукачеві виявив бажання розлучитися чоловік і причиною вказав те, що дружина не хоче йому народжувати дітей і на перше місце ставить кар’єру, не родину.

Більше читайте у свіжому номері газети “Неділя Закарпатські новини”.

У продажу – з 1 березня.

Ексклюзивно для наших читачів сайту zakarpatpost.net

У вас з’явилася нова унікальна можливість подати оголошення.

Для цього достатньо натиснути кнопку «Додати оголошення», що розташована на правій панелі збоку.

Відтепер ви зможете абсолютно безкоштовно продати, чи знайти омріяну нерухомість, автомобіль, приміщення під офіс, товари для дому, для весілля, побутову техніку, кімнатні рослини чи городні культури, домашніх тварин, книги, загалом усе, що бажаєте.

Послуга зручна і легка в користуванні, доступна абсолютно кожному.

Ваші оголошення читають користувачі з усієї України та із-за кордону.

Користуйтеся нашими сервісами і ставайте успішними!

Закарпатський сайт оголошень ogoloshennya.net завжди вам допоможе у цьому!

Працюємо для вас!

Також ви можете подавати оголошення та рекламу у газети «Неділя Закарпатські новини», «Закарпатські оголошення», «Робота та навчання», «Поради».

Довідки за тел.: (0312) 61-99-99, (050) 222-50-50, (067) 666-90-90

Оголошення також можна подати на Viber: (050) 222-50-50

zakarpatpost.net