Стало відомо, в яких районах Закарпаття найактивніше переходять до української церви

Зараз питання релігії у центрі посиленої уваги закарпатців. Надання Україні Томосу обговорюється протягом останніх місяців дуже актуально. Багато хто виявляє свідому позицію і розуміє, що Україні потрібна українська церква. І це підтримують не лише православні, але й греко та римо-католики, а  також багато протестантів. Але, на жаль, поки що до помісної церкви готові долучитися не всі громади.

Як же відбувається процес становлення Української православної церкви на Закарпатті? Чи можливі конфлікти за храми у області? Чи бояться священики Російської церкви тиску Онуфрія, а відтак Кирила? Чи може православна церква України може стати патріархатом?

Про це та інше у прес-центрі газети «Неділя Закарпатські новини»  ми говорили з єпископом Ужгородським та Закарпатським УПЦ Варсонофієм.

Кажуть, що Хустський та Тячівський райони найконсервативніші і там Українську православну церкву визнає найменше людей. Це так?

Це не так. Зараз там саме проходять процеси переходу найбільш активно з усіх районів Закарпаття. Це – Рахівський, Хустський, Тячівський, Воловецький, Міжгірський райони.

Чи можливі на Закарпатті конфлікти через самі церковні будівлі?

Звичайно. Російська православна церква передусім піклується не про душі вірян, не про їхнє спасіння, а про майно, аби мати його найбільше. Таке враження, що якщо б постало питання про те, чи викинути громади чи залишити храм, вони б обрали храм. Ми пам’ятаємо 2015 рік у Пилипці, коли вони звезли туди тітушок, які били тих людей, що з ними колись молилися. Це був жах! Вони не гребують нічим. Вони будуть бити, знищувати, аби тільки залишити собі приміщення. Але для чого? Ми повинні збагачувати церкву для народу. Я сьогодні як архієрей кажу кожному своєму священику: «Керівник є  громада церкви». Ми ж храм не заберемо з собою. Наше життя коротке. Поживемо 90, ну 100 років, якщо Бог дасть… і відійдемо. А громада – діти, онуки залишаться з храмом. Для чого робити протистояння? Воно нікому не потрібне. Хочете допомогти – допомагайте, але дайте можливість громаді самій вирішувати, що їй потрібно в тому храмі і куди їй іти: чи до Української чи до Російської православної церкви. Проте хто вважає себе українцем, той обере Українську церкву.

Більше читайте у свіжому номері газети «Неділя Закарпатські новини».

 zakarpatpost.net