Чому на Закарпатті часом медичні заклади роблять п’яних водіїв «тверезими», суд їх виправдовує…

Про це у прес-центрі газети «Неділя Закарпатські новини» розповів начальник Управління патрульної поліції в Закарпатській області Юрій МАРЦЕНИШИН.

– Часом медичні заклади роблять п’яних водіїв «тверезими», суд їх виправдовує… Чи не здається вам, що це заважає вашій роботі… що люди потім звинувачують не лікарів, не суд, а вас, патрульних?

– Ця тема для нас справді  досить актуальна. Отже, проаналізувавши 2018 рік, ми з’ясували, що 35,3 % протоколів, складених патрульною поліцією за керування у нетверезому стані, було закрито судами і з різних причин люди уникали відповідальності. Це – дуже багато. Буває таке, що на місці ми оформляємо правопорушення, направляємо матеріали в суд, а після цього водій з’являється на засідання із позитивним  бланком на стан сп’яніння, який він отримав самостійно, звернувшись до медичного закладу після того, як працівники поліції задокументували правопорушення. Звичайно, суд сприймає це як доказ і відповідно закриває справу.

Зараз у цьому напрямку будемо активно розпочинати співпрацю із судами, надавати ту статистику, яка в нас є, маємо навіть окремо динаміку по судах, де найбільше і де найменше закривають справ, проводити наради, зустрічі, пояснювати ситуацію. Адже сьогодні людина просто керувала транспортним засобом напідпитку, ми її зупинили і виявили це, а завтра наслідки можуть бути більш важкими. Адже як ми, так і працівники медичних закладів, судді ходять, їздять тими ж вулицями. Де гарантія, що той же водій, якого звільнили від відповідальності, завтра знову не сяде п’яним за кермо і… не дай Бог… його жертвою стане хтось із нас.

zakarpatpost.net