Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 4 березня

День на Закарпатті був багатим на події.

Хоч надворі весна, та поринути в зимову казку можна не лише в Карпатах. Так, у нас можна покататись усе ще в горах на лижах та санках, відчути запах морозного лісу, а в Києві діє унікальна виставка «Зимова країна».

Журналіст газети «Неділя Закарпатські новини» побував у крижаному містечку і побачив замок крижаних скульптур.

Торік парк прийняв 530 тисяч гостей. У цьому році організатори планують ще більше.

Тут неймовірно гарно, довкола багато казкових героїв, висічених із льоду персонажів мультфільмів і навіть історичних постатей.

Це – мешканка лісів Мавка і її наречений Лукаш, сміливий Руслан і дочка київського князя Міла – головні герої мультфільму “Вкрадена принцеса”, весела Ескімоска і її друзі, Хом’як Вінницький та інші.

Скульптури розміщені не по одній, а групами, разом утворюють цілий сюжет. Враження від побаченого неймовірні. Температура у павільйоні -2 градуси. Це – не дуже холодно, але й не тепло, що не дозволяє скульптурам розтанути.

Попри те, що у лісі ще подекуди лежить сніг, плазуни вже повилазили.

Фото плазуна оприлюднили у мережі на сторінці МІСТО, пише Фіртка.

“Перша в цьому році”, – йдеться у дописі до фото.

Хоча, у коментарях дехто припускає, що можливо на світлині пластмасова гадюка. Втім, яремчанці запевняють, що таки справжня.

Працівники поліції Мукачівського відділу встановлюють місцезнаходження мукачівки Туряниці Наталії, яка пішла з дому і не повернулася.

Вийшла в магазин і не повернулася: поліція розшукує зниклу закарпатку

До правоохоронців Мукачівського відділу поліції надійшла заява про зникнення місцевої мешканки – 35-річної Туряниці Наталії. Вчора, 3 березня близько 13-ої години жінка вийшла в магазин і не повернулася. Досі її місцеперебування невідоме.

Прикмети розшукуваної: зріст 160 см, худорлявої тілобудови, обличчя кругле, волосся темне коротко стрижене. Була одягнена у куртку з полосами, темні джинси.

Поліція розпочала пошуки зниклої та звертається до громадян, котрим відоме її місце перебування, з проханням повідомити про це до Мукачівського відділу поліції або за телефоном «102», інформує Відділ комунікації поліції Закарпатської області.

Чи може на результати виборів в Україні вплинути Москва?

Про це та інше у прес-центрі газети «Неділя Закарпатські новини» ми говорили з політологом із Ужгорода Віктором ПАЩЕНКОМ.

Остаточно – ні, але впливати буде. Загалом Москва – це такий фактор для України, як сонце… не в доброму чи поганому значенні, а в тому, що хочемо ми цього чи ні, а вона є і буде завжди. Цей фактор впливу є постійним, при чому і в хорошому, і в поганому значенні.

Не треба просто Путіна асоціювати з усією Росією. Ми користуємося купою надбань російських сучасників. Просто ми зараз звикли зводити Росію до образу її президента… тобто тут є ангел, а тут є чорт.

Сьогодні вночі прикордонники відділу «Ділове» Мукачівського загону припинили спробу незаконного переміщення через кордон контрабандного тютюну.Про це повідомляє прес-служба Чопського прикордонного загону.

Під час патрулювання гірської ділянки українсько-румунського кордону, близько першої години ночі, наряд помітив невідомих, які несли пакунки замотані у чорні поліетиленові пакети.

Помітивши прикордонників, зловмисники викинули пакунки та вдались до втечі. Контрабандисти планували незаконно переправити до Румунії майже 2,5 тисячі пачок тютюнових виробів.

Сигарети  охоронці рубежу доставили до прикордонного підрозділу та згодом передадуть співробітникам ДФС. Тривають пошуки причетних до даного правопорушення осіб.

У Мукачеві до дітей чіплявся дорослий чоловік.

Про це у соцмережі повідомила мукачівка Еріка Бойкис.

За словами жінки, невисокий повнуватий чоловік, одягнений у сіру кофту і чорні штани, чіплявся до дітей у районі замку Паланок.

Далі – цитуємо буз змін.

“Шановні батьки Мукачева. Хочу поділитися з вами подією,яка сталася вчора у м-районі Паланок. До дітей, одна з яких моя донька, почав чіплятися дорослий чоловік, а саме, випитувати як звати, де живуть, скільки їм років… Далі страшніше-почав тягнути за руки, знімати шапку і намагався бризнути якоюсь рідиною! Діти злякалися, начали кричати, тим саме відлякавши його і він поспішив піти геть… На дітях не було лиця, почали плакати, переповідаючи це все, злякалися до жаху! Я з чоловіком одразу сіли в машину, випитували доньку, у що був одягнутий чоловік (сіра кофта, чорні штани, невисокий, повна статура), об’їздили увесь район, але,на жаль, не знайшли його, і вияснити ситуацію до кінця так і не вдалося …Настала весна, діти дедалі більше часу проводять із друзями на вулиці. Я не хочу сіяти паніку,але вважаю,ви маєте знати що така ситуація може статися у нашому місці”, – йдеться у повідомленні.

До поліції звернення від жінки не поступало. Утім, у подібних випадках правоохоронців повідомляти потрібно обов’язково.

Часом медичні заклади роблять п’яних водіїв «тверезими», суд їх виправдовує…  люди ж потім звинувачують не лікарів, не суд, а патрульних.

Про це у прес-центрі газети «Неділя Закарпатські новини» розповів начальник Управління патрульної поліції в Закарпатській області Юрій МАРЦЕНИШИН.

– Ця тема для нас справді досить актуальна. Отже, проаналізувавши 2018 рік, ми з’ясували, що 35,3 % протоколів, складених патрульною поліцією за керування у нетверезому стані, було закрито судами і з різних причин люди уникали відповідальності. Це – дуже багато. Буває таке, що на місці ми оформляємо правопорушення, направляємо матеріали в суд, а після цього водій з’являється на засідання із позитивним бланком на стан сп’яніння, який він отримав самостійно, звернувшись до медичного закладу після того, як працівники поліції задокументували правопорушення. Звичайно, суд сприймає це як доказ і відповідно закриває справу.

Зараз у цьому напрямку будемо активно розпочинати співпрацю із судами, надавати ту статистику, яка в нас є, маємо навіть окремо динаміку по судах, де найбільше і де найменше закривають справ, проводити наради, зустрічі, пояснювати ситуацію. Адже сьогодні людина просто керувала транспортним засобом напідпитку, ми її зупинили і виявили це, а завтра наслідки можуть бути більш важкими. Адже як ми, так і працівники медичних закладів, судді ходять, їздять тими ж вулицями. Де гарантія, що той же водій, якого звільнили від відповідальності, завтра знову не сяде п’яним за кермо і… не дай Бог… його жертвою стане хтось із нас.

Поліція Ужгородщини відкрила кримінальне провадження за фактом нанесення жителю Чопа смертельних побоїв. Інцидент трапився ще 23 лютого. Тоді до лікарні було госпіталізовано невідому особу з ознаками загального переохолодження. Персоналії потерпілого встановили, ним виявився 68-річний мешканець Чопа. Чоловік помер. Під час розтину, вдалося встановити, що смерть настала не від обмороження, а внаслідок численних тілесних ушкоджень.

За фактом умисного тяжкого тілесного ушкодження, що призвело до смерті, поліція проводить досудове слідство. Фігурантів злочину затримали до Ізолятора тимчасового тримання під вартою.

Поліція Ужгородщини відкрила кримінальне провадження за фактом нанесення жителю Чопа смертельних побоїв. Інцидент трапився ще 23 лютого. Тоді до лікарні було госпіталізовано невідому особу з ознаками загального переохолодження. Персоналії потерпілого встановили, ним виявився 68-річний мешканець Чопа. Чоловік помер. Під час розтину, вдалося встановити, що смерть настала не від обмороження, а внаслідок численних тілесних ушкоджень.

Кваліфікацію справи з природньої смерті було змінено на умисне тяжке тілесне ушкодження, що призвело до смерті.
Для з’ясування усіх обставин, поліція провела ряд оперативних заходів і встановила, що між загиблим та 25-річним мешканцем села Велика Добронь, під час застілля у будинку їх спільної знайомої у Чопі, виникли неприязні стосунки, у результаті чого останній разом з співмешканцем господині – 35-річним раніше судимим за вбивство мешканцем Чопа, нанесли 68-річному тілесні ушкодження.

Невже закарпатські чоловіки і справді такі непутні? Чи просто в певний момент щось ламається і вони починають робити наперекір дружинам? А може, їх змінюють постійні докори жінок, порівняння з кумом, братом, сусідом? Цікаво, що жінки нерідко шантажують при розлученні колишніх благовірних дітьми, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

На аліменти подають майже сто відсотків тих, хто розлучається. Але чи варто вимагати гроші силою? Так, на утримання дитини кошти необхідні, але якщо чоловік не може чи не хоче їх платити для чого вдаватись до «вистав», які нерідко мають місце на Закарпатті?

Цікаво, що під час одного з розлучень у Хустському районі, коли злісний неплатник аліментів постав на суді перед вибором – сплатити заборгованість, чи вирушити на громадські роботи, чоловік вибрав 240 годин громадських робіт.

Найгірше, що в таких випадках страждають ні в чому не винні діти. Якою ж у них буде думка про найрідніших людей, коли наслухаються від матері, що батько – справжній монстр, або під час побачення з батьком, що мати або повія, або босорканя.

У неділю, 3 березня, в с. Глибокий Потік на Тячівщині відбувся обласний фестиваль румунського народного мистецтва «Мерцішор». Цього року свято набуло міжнародного масштабу, на нього крім керівництва області, а також Тячівського й Рахівського районів, завітали заступник голови повітової ради повіту Марамуреш Дору Динкуш та віце-консул Румунії в смт. Солотвино Георге Ангел.

Про це повідомляє прес-служба Закарпатської ОДА.

Закарпатські румуни століттями відзначають прихід весни фестивалем, який супроводжується колоритними національними традиціями й атрибутикою. Учасники заходу прикрашають одяг різноманітними бутоньєрками (мерцішорами), які є символом свята. Поєднання білих і червоних стрічок символізує кров юнака, пролиту на сніг за кохану, і відродження життя.
Свою вітальну промову Геннадій Москаль традиційно проголосив румунською мовою, привітавши присутніх зі святом приходу весни. А заступник голови повітової ради Марамуреша Дору Динкуш подякував голові Закарпатської ОДА за співпрацю й презентував книгу «100 мараморошських особистостей, які зробили історію». На плідній співпраці і дружніх зв’язках між закарпатцями і румунами акцентував у вітальному слові й віце-консул Румунії Георге Ангел.

Депутат райради у червні 2018 року організував участь фейкової «збірної Закарпаття» у так званому чемпіонаті з футболу невизнаних республік

Слідчі Служби безпеки України під процесуальним керівництвом обласної прокуратури оголосили підозру в державній зраді одному з депутатів Берегівської районної ради Закарпатської області. Про це повідомляє 1NEWS.

Під час досудового слідства СБУ зібрала докази, згідно з якими депутат райради у червні 2018 року організував участь фейкової «збірної Закарпаття» у так званому чемпіонаті з футболу невизнаних республік.

Правоохоронці встановили, що депутат безпосередньо формував команду з вихідців із Закарпатської області, які тривалий час грали за професійні футбольні клуби різних країн. Він забезпечив їх формою та сприяв широкій інформаційній кампанії турніру, чим створював загрозу національній безпеці нашої держави.

 zakarpatpost.net