Політолог із Ужгорода розповів, чи правильно не йти голосувати взагалі

Про це та інше у прес-центрі газети «Неділя Закарпатські новини» ми говорили з політологом із Ужгорода Віктором ПАЩЕНКОМ.

Дехто каже про політиків «Усі вони одинакові, усі бандити. Ні за кого голосувати не буду!» Чи правильно це?

Це – майже те ж, коли кажуть, що вибираємо менше, чи більше зло. Навіть хто не йде голосувати, все одно голосує. Чи вкинула людина бюлетень, чи ні, чи порвала, це все одно впливає на результат. Це є виявом, але не активним, а пасивним. Можна кандидатів обзивати бандитами, можна когось вважати ідеальним, усе це – лише особисті уявлення. Тому рецепт я дати не можу, бо від того, що скажу, нічого не зміниться, все одно кожен буде вирішувати сам за себе так, як захоче в той момент.

Але щоб не навіювати ілюзорних уявлень, скажу, що все, у тому числі – вибір влади є поняттям відносним. Одними виборами ми не визначаємо долю країни. Вона визначається кожен день. Наприклад, чи людина викине сміття туди, куди потрібно, чи матиме сміливість сказати можновладцю, що він – хам і відстояти свою позицію та в багатьох інших моментах. Якщо хтось за комп’ютером пише, що Путін – Х*йло, це нічого, бо так кожен може, а от хай він піде і скаже в очі хабарнику у міській чи сільській раді, що про нього думає. От такий вчинок і вирішує долю країни.

zakarpatpost.net