Чому закарпатки позбавляють батьківських прав навіть чоловіків, у яких 5-6 дітей

Дедалі частіше від закарпатських матерів можна почути фрази на зразок: «Не платить аліменти — позбавити батьківських прав», «Не цікавиться дитиною — позбавити батьківсь ких прав», «Щоб діти на пенсії не утримували — позбавити батьківських прав». І ці фрази лунають так легко й переконливо, що можна подумати, ніби позбавлення батьківських прав — це раз плюнути. Може здатися, що це проста процедура, яка має тільки позитивні наслідки. Насправді процес затяжний і непростий. Але більшість із тих, хто його задумав, доводять справу до кінця.

Тож уже в цьому році Закарпатські суди розглянули кілька справ щодо позбавлення чоловіків батьківських прав. Найбільше їх було в Хустському, Тячівському, Рахівському та Берегівському судах. Позбавляли при цьому батьківських прав як батьків 1 дитини, так і тих, у кого їх було навіть 5 або 6.

Що це дає жінкам?

Якщо батько не платить аліменти, дитина має ряд пільг від держави. Крім того, мати безперешкодно може їхати зі своїми чадами за кордон. У іншому разі потрібно мати письмову згоду батька. Утім чоловік, навіть позбавлений батьківських прав, повинен платити на дитину аліменти.

Більше читайте у свіжому номері гезети «Неділя Закарпатські новини».

У продажу із 1 березня.

zakarpatpost.net