АНОНС. Чи має право учень записувати вчителя на телефон?

Як захиститися дітям від словесних атак педагогів?

Обкладинка свіжого номера газети «Неділя Закарпатські новини»

Останнім часом нерідко вчителі порушують права дітей. Згадаймо, скільки за останні кілька років на Закарпатті було випадків, коли вчителі обзивали учнів принизливими словами. Таке є майже в кожній школі області. Просто про це мовчать. Таке не завжди хочуть афішувати навіть батьки, бо бояться скандалу, остерігаються, що потім їхнє дитя зацькують… що сина чи доньку доведеться переводити до іншого навчального закладу, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Але ж як захищатися він словесних (а іноді навіть від фізичних) нападів учням? Чи мають право вони записувати на телефони урок, аби це було потім доказом у суді? На жаль, в Ужгороді в деяких школах перед початком занять від учнів телефони ще й відбирають і повертають лише тоді, коли дитина йде вже додому… Це унеможливлює процес аудіо- або відеофіксації неналежного поводження з дітьми.

З іншого боку, педагоги переконані, що записувати їх під час уроку вихованці не мають права, бо це нібито порушення вже їхньої особистої свободи. Тож на чиєму боці правда?

Про це у прес-центрі газети «Неділя Закарпатські новини» розповів ужгородський адвокат Віталій БУРИШИН.

Дитина має право знімати на уроці. За Конституцією України, громадянин (будь-яка особа) має право робити те, що прямо не заборонено законом. Якщо норми, яка забороняє таке робити, немає, значить, дитина має право це робити. Єдине питання, що є межі застосування своїх прав. Якщо реалізація власних прав обмежує права іншої особи, тоді робити цього не можна. Але як це довести? У мене також ростуть діти, ходять до школи.  Слава Богу, комунікація з тими така, що вони розповідають усе, що там відбувається. Скажу так, у нас в Україні школа класна, просто неперевершена. Мені здається, що в тій школі, в якій я навчався в радянський час, нам навіювали моральні цінності, стверджували, що в світі треба робити добро, за що людина добро отримуватиме взамін. Ця школа, яка є тепер, це – школа життя. Тут усе перевернуто догори дном. Ця система руйнує мотивацію дітей вчитися, я говорю не про окремих вчителів, а про саму систему, а ставлення вчителів до учнів часто таке, що педагог намагається самоствердитись за рахунок дитини, принижуючи її у той чи інший спосіб, маючи занижений рівень власної самооцінки, психологічну ваду. А форми приниження у старшої людини, яка є педагогом, яка все життя, або велику його частину активно спілкується з учнями, може виражатися в 1001 способі маніпуляцій. Тож діти зіштовхуються з шаленим маніпулятивним процесом.

Більше та ще та багато-багато іншого читайте у свіжому номері газети «Неділя Закарпатські новини».

Купуйте свіжий номер газети «Неділя Закарпатські новини» у кіосках або передплачуйте на своїй пошті!

У продажу із 1 березня.

zakarpatpost.net