Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 9 березня

День на Закарпатті був багатим на події.

Вчора, в найсвітліше весняне свято – 8 Березня, в м. Перечин відбувся другий «Весняний бал», присвячений міжнародному жіночому дню під назвою «Жінки – Ви прекрасні!».

Про це повідомляє Перечинська ОТГ.

Програма заходу не дозволила гостям нудьгувати. Вечір супроводжувався виступами солістів – Ігоря та Анастасії Вишняк, Тетяни Кречко, Миколи Годованого, Володимира Мучички. Зачаровувала присутніх в залі своїм голосом неперевершена солістка Закарпатської філармонії – Мирослава Швах-Пекар.

Для гостей запальне «Танго» подарували хобі група Центру раннього розвитку дитини «Сонечко». Важко описати словами наскільки теплою та святковою була атмосфера у залі, тому і не дивно, що гучні аплодисменти звучали після кожного виступу.

Під час заходу було відзначено найкращих, найактивніших жінок громади в номінації «Жінка року 2019». Ними стали: головний редактор газети «Неділя Закарпатські новини» – Оксана Островерх, солістка Закарпатської філармонії – Мирослава Швах – Пекар, керівник обласного центру фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх» – Олександра Станко, інструктор групових занять фітнесу, масажист, дієтолог, неодноразова призерка марафонських забігів – Мирослава Беца, начальник відділу освіти, культури, сім’ї, молоді та спорту Перечинської ОТГ – Ольга Барзак, начальник відділу адміністративної практики управління патрульної поліції в Закарпатській області Департаменту патрульної поліції, старший лейтенант поліції – Неля Тішкова, старший солдат 15-го окремого гірсько-піхотного батальйону – Інна Балог, вчитель початкових класів Перечинської ЗОШ І-ІІІ ст. – Мар’яна Кравцова, директор Перечинського районного Будинку культури – Тетяна Кречко.

В Україні є чудові товаровиробники і прекрасні дизайнери. Журналіст газети «Неділя Закарпатські новини» знайшов у Києві чимало справді гідних товарів легкої промисловості вітчизняного виробництва.

І оскільки це український товар, ціни значно нижчі за одяг від відомих світових дизайнерів, але якість майже однакова.

Такі дивовижні футболки, як на цьому фото, з танцюючими скелетиками, різні сведри та багато іншого можна купити в столичних магазинах.

Проте лише 1 % промислового виробництва України вдається продати на вітчизняному ринку, який заполонив секонд-хенд.

Минулого року найбільше додали в ціні овочі борщового набору. Водночас вони почнуть дешевшати не раніше квітня. Тоді на прилавках з’явиться продукція нового врожаю.

“До весни пропозиція овочів все нижче, а витрати на зберігання все більше. Наприклад, сховища треба обігрівати. Тому собівартість продукції зростає. Через місяць ціни на моркву, буряк, капусту, цибулю зростуть ще на 10-15%, або на 1,5-2 гривні за кілограм. Картопля подешевшає вже на початку квітня, коли з’явиться молода з Єгипту”, – говорить експерт овочевого ринку Федір Рибаков, пише Сегодня.

Торік був непоганий врожай картоплі. Населення, яке забезпечує картоплею близько 85% ринку, в квітні почне масово продавати надлишки.

“Кілограм реально буде купити по 5-6 гривень. Яблука, навпаки, подорожчають у березні-квітні майже вдвічі. Адже українські закінчаться, а імпорт буде залежати від курсу долара. Коштуватимуть 16-18 гривень за кілограм і більше”, – пояснює експерт.

Двох українців, які намагались незаконно перетнути кордон затримали учора прикордонники.
Інформацію про незаконні наміри чоловіків прикордонники отримали від місцевого мешканця. Група реагування негайно висунулась до місця ймовірного правопорушення.

На вказаному у повідомленні напрямку, за 50 метрів до кордону прикордонники затримали двох українців з пакунками. Зловмисники намагались переправити до сусідньої Румунії 1250 пачок сигарет.

Правопорушників доставили до прикордонного підрозділу, де на них було складено адмінпротоколи за ч.2 ст. 204-1 КУпАП «Незаконне перетинання або спроба незаконного перетинання державного кордону України».

У Києві, в підземному переході, жінка у балоновій куртці в окулярах просить гроші. Перехожі кидають їй по кілька гривень, хтось – копійки. Вона мовчки приймає дари… але найцікавіше, що просить милостиню бабуся не одна, біля неї симпатичний кудлатий собака, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Журналіст газети «Неділя Закарпатські новини» вирішив познайомитися з прохачкою та її хвостатим помічником.

Кілька років тому в Ужгороді на пішохідному мості можна було побачити чоловіка з Перечинщини, який просив милостиню також із тваринами. Здавалося б, дуже мило, але насправді він утримував вдома та морив голодом нещасних чотирилапих.

Лише за втручання зоозахисників в нього вдалося забрати поневолених  собак та кішок, декого ужгородці просто викупили.

Тож чи київська бабуся ставиться до свого підопічного так само?  Чи любить його? Чи ситий собака?

Аби з’ясувати це, йдемо знайомитись.

Стан закарпатських доріг бажає кращого. Ями для місцевих власників автомобілів стали вже настільки звичними, що одні об’їжджаючи їх, згадують дорожні служби незлим тихим словом, а інші на них уже й не звертають уваги.

Утім хоча б до туристичних родзинок транспортні артерії мали б бути ідеальними. Так є у всьому світі. Тільки не у нас.

У селі Кам’яниця Ужгородського району журналіст газети «Неділя Закарпатські новини» знайшов яму у вигляді серця.

Знаково, що веде ця дорога до унікальної історичної пам’ятки – Невицького замку.

Про реконструкцію самої фортеці останнім часом говориться багато. Навіть не про реконструкцію, а консервацію руїн. Зокрема, наближчим часом нарешті повинні змінити стару дерев’яну вежу.

Ярослав із Перечина  дуже любить рослини, його цікавить, як вони ростуть, як  буяють життям і дають плоди. Благо, що біля будинку є ділянка, на якій мама постійно щось вирощує, та й багато кімнатних квітів ростуть у самому будинку, доглядати за якими він теж допомагає, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Гриби зацікавили хлопця  недавно, йому дуже хотілося спостерігати за їхньою появою на світ від самого початку. Однак, незважаючи на те, що Закарпаття – багатий на дари лісів край, у природних умовах зробити це важко. Тому Ярослав замовив через Інтернет пакет для вирощування шампіньйонів.

Хлопчик детально протягом тривалого часу вивчав інформацію в Інтернеті, готувався до покупки.

«Я дізнався, що основою для того, аби гриби виросли, є компост. Також знав, що не варто експериментувати із будь-яким початковим матеріалом, найкраще замовити якісний міцелій, вирощений у спеціальних лабораторіях. Зараз замовити його можна на багатьох сайтах. Нині багато хто вирощує таким чином шампіньйони навіть для продажу. Моєю ж ціллю було спробувати зробити це самому і зібрати свій перший урожай», – поділився думками з газетою «Неділя Закарпатські новини» юний грибар-садівник.

За процесуального керівництва прокуратури Закарпатської області слідчими ГУНП в Закарпатській області оголошено про підозру шести членам організованого злочинного угрупування, які протягом тривалого періоду збували наркотики.

Про це повіддомляє прес-служба прокуратури Закарпатської області

Дії злочинців правоохоронцями задокументовано в ході декількох «оперативних закупок». До складу групи входили особи від 37 до 49 років. Встановлено, що затримані – четверо чоловіків та дві жінки, налагодили систему збуту і збували наркотичні речовини на території Закарпаття.

Під час санкціонованих обшуків, у затриманих виявлено та вилучено значні суми готівки у національній та іноземній валютах,  поліетиленові пакети з кристалізованою речовиною білого кольору та зброю.

Також, у кожного із підозрюваних при обшуках виявлено електронні міні-ваги із залишками кристалізованої речовини білого кольору та по декілька мобільних телефонів.

Закарпаття вважається  регіоном, де найбільше в Україні цінується родина, де найвища народжуваність і де найнижча статистика розлучень. Але чи так це? Чи це лише – черговий міф?

Зважаючи на побожність людей складається враження, що тут створюють сім’ю раз і на все життя… Однак розлучаються в нашому краї часто, побожність є лише вдаваною і лідером з народжуваності в Україні є насправді Рівненщина. Так, зокрема, стверджує офіційна статистика.

Тож аби з’ясувати всю правду і міфи про закарпатські родини газета «Неділя Закарпатські новини» спробувала зробити аналіз розлучень, скориставшись при цьому відкритим джерелом, доступним кожному – Єдиним реєстром судових рішень.

Офіційна статистика не показує повну картину розлучень

Почнемо з того, що офіційно в нас справді укладається багато шлюбів. Але зважаючи на густоту населення насправді цифра зовсім не є великою.

zakarpatpost.net