Site icon zakarpatpost.net

10-річний закарпатець посеред зими вирощує гриби

User comments

Ярослав із Перечина  дуже любить рослини, його цікавить, як вони ростуть, як  буяють життям і дають плоди. Благо, що біля будинку є ділянка, на якій мама постійно щось вирощує, та й багато кімнатних квітів ростуть у самому будинку, доглядати за якими він теж допомагає, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Гриби зацікавили хлопця  недавно, йому дуже хотілося спостерігати за їхньою появою на світ від самого початку. Однак, незважаючи на те, що Закарпаття – багатий на дари лісів край, у природних умовах зробити це важко. Тому Ярослав замовив через Інтернет пакет для вирощування шампіньйонів.

Хлопчик детально протягом тривалого часу вивчав інформацію в Інтернеті, готувався до покупки.

«Я дізнався, що основою для того, аби гриби виросли, є компост. Також знав, що не варто експериментувати із будь-яким початковим матеріалом, найкраще замовити якісний міцелій, вирощений у спеціальних лабораторіях. Зараз замовити його можна на багатьох сайтах. Нині багато хто вирощує таким чином шампіньйони навіть для продажу. Моєю ж ціллю було спробувати зробити це самому і зібрати свій перший урожай», – поділився думками з газетою «Неділя Закарпатські новини» юний грибар-садівник.

Тож 10 січня хлопець отримав пакунок із заповітним крамом і того ж дня взявся до роботи – приступив до вирощування грибів.

«Коробка з субстратом стояла в темному місці. Температура – приблизно 18 градусів. Потрібно було обприскувати ґрунт. Робив це з великим ентузіазмом –  з нетерпінням  чекав на появу грибочків. Але їх довго не було видно. Хвилювався. Трохи побоювався, що не проростуть. Але марно. Десь через місяць ґрунт аж побілів від шампіньйонів. Рости почали швидко. За 4 дні виросли справді великі. Зривати їх не можна, потрібно викручувати. Місце, звідки викручено гриб, потрібно притрусити землею. Сам процес настільки захоплює, що хочу цю справу продовжувати й далі. Мені це надзвичайно подобається», – зізнався Ярослав.

Найбільше надихає його те, що шампіньйони можна вирощувати незалежно від сезону, тобто свіжі гриби можна мати вдома і взимку, і весною, і влітку, і восени.

За словами хлопця, їв він свої перші вирощені гриби з особливим піднесенням. Та і вся родина пишалася ним, раділа новому захопленню.

«Мама дуже смачно приготувала гриби. Взагалі вона знає дуже багато рецептів і в неї золоті руки. Печериці вона і тушкує, і маринує, і додає їх у голубці, і в суп, але особливо в неї ароматними виходять фаршировані і запечені в духовці шампіньйони. Сподіваюся, зможу в майбутньому забезпечити грибами сім’ю так, що купувати їх не потрібно буде», – задоволено запевнив Ярослав Островерх.

Крім грибарства хлопцеві дуже подобається читати. Ярослав із задоволенням читає газету «Неділя Закарпатські новини». Має навіть улюблені рубрики. А про шампіньйони він прочитав багато інформації, тож знає про них уже чимало.

«Шампіньйони – одні з небагатьох грибів, які можна вживати в їжу сирими, – каже він. – Без термічної обробки гриби містять у собі набагато більше корисних речовин. Для кращого збереження печериці не слід мити. Найкраще загорнути їх у папір або покласти в пластиковий контейнер з дірочками в нижню частину холодильника….

Щодо історії виникнення цих грибів, то більшість дослідників переконані, що вони з’явилися в Італії близько тисячі років тому, а потім потрапили в інші країни. Дехто вважає, що першими в Європі шампіньйони почали вирощувати французи в XVII столітті. Існує також думка, що ці гриби вирощували в домашніх умовах ще в Стародавній Греції і Римі, а також в деяких країнах Південно-Східної Азії. Спочатку паризькі садівники  називали їх «паризькими грибами» і вирощували на галявинах, а з кінця XVII століття – у підвалах. Деякі європейські монархи навіть мали спеціальні підвали для цього, оскільки тоді ці гриби вважалися делікатесом, коштували дуже дорого і були рідкісними. Зараз печериці вирощують у всьому світі. У них багато білка та різних корисних мікроелементів», – демонструє хлопець енциклопедичні знання.

Саме з таких дитячих мрій і народжуються великі ідеї, які потім допомагають досягати успіху у різних сферах. Тому хочеться побажати Ярославу, аби в нього все вийшло і щоб хлопцеві вдалося зібрати ще не один врожай шампіньйонів.

zakarpatpost.net

Exit mobile version