Погода у Закарпатті на сьогодні, 10 березня. Народні передбачення, повір’я

Сьогодні на Закарпатті буде тепла, але пасмурна погода.

В Ужгороді та Мукачеві вночі буде +7 удень – +12 градусів.

Хмарна погода протримається увесь день. Уночі очікується дощ. Вранці – без опадів. Удень знову піде дощ, який ближче до вечора може посилитися.

У Хусті – +6 уночі і  +11 удень. Хмарна погода буде триматися до самого вечора. Уночі очікується сильний дощ. Вранці – без опадів. Удень він піде слабше, а до вечора посилиться.

У Воловці – +1 уночі і  +8 удень. Хмарна погода протримається у Воловці увесь день. Нічний сильний дощ до ранку повинен закінчитися. Проте у другій половині дня він відновиться і йтиме до пізнього вечора.

У Сваляві – +3 уночі і +9 удень. У Сваляві хмарна погода буде триматися до самого вечора. Уночі очікується сильний дощ. Вранці – без опадів. У середині дня сильний дощ розпочнеться знову і йтиме до самого вечора.

У Тячеві – нічна температура становитиме – +6, денна – +10.

З ранку до самого вечора у Тячеві небо буде вкрите хмарами. Дощ йтиме весь день і не припиниться до самого вечора.

У Перечині – нічна температура становитиме – +7, денна – +12.

У Перечині протягом усього дня погода буде похмурою. Уночі очікується дощ. Вранці – без опадів. Удень знову піде дощ, який ближче до вечора може посилитися.

У Великому Березному – вночі – +4, удень – +11.

У Великому Березному хмарна погода буде триматися до самого вечора. Нічний дощ до ранку стихне. Удень він піде знову і ближче до вечора посилиться.

У Берегові та Виноградові – вночі – +7, удень – +12. З ранку до самого вечора небо буде вкрите хмарами. Уночі очікується дощ. Вранці – без опадів. Удень знову піде дощ, який ближче до вечора може посилитися.

У Міжгір’ї – уночі  +1, вдень – +7. У Міжгір’ї протягом усього дня погода буде похмурою. Вранці очікується дощ зі снігом, вдень і ввечері – сильний дощ.

У Рахові – уночі  0, вд0ень – +3. Протягом усього дня у Рахові буде триматися хмарна погода. Вранці очікується дощ із грозою, удень – дощ, який до вечора піде ще сильніше.

10 березня вшановується пам’ять святителя Тарасія, архієпископа Константинопольського. Погоду у цей день передбачають птахи: синиця заспівала – тепло ворожить. З цього дня відбувається перехід середньої температури повітря через 0 градусів. Це вважається часом появи прогалин. Набухають бруньки – весну чують. З цього дня добре садити насіння на розсаду капусти і помідорів.

Народні прикмети на 10 березня

  • Якщо у місяці роги круті, то чекали морозів найближчим часом
  • Якщо на Тарасія, 10 березня, випадає сніг, то перед Великоднем тиждень буде дощовою і холодною
  • Чути каркання ворон – прикмета того, що літо буде непогожим, з великою кількістю дощів
  • Якщо граки в’ють гнізда на деревах – можна розраховувати на встановлення стабільно теплої погоди
  • Вдень 10 березня спати не можна – кумохі (лихоманка) прийде
  • Якщо раптом людина відчуває наближення лихоманки, потрібно, не встаючи з ліжка, обсипати простір навколо себе ячної крупою і вимовити: «Пробач, сторона, мати сира земля! Ось тобі крупинок на кашу, от і тобі, кумохі! ». Після цього кланяються на всі чотири сторони і вірять в швидке одужання.
  • Якщо в цей день знайти стару шкуру, скинуту змією (кожушок), то її, за прикметою, потрібно завжди носити з собою – це гарантує захист від важких хвороб
  • Якщо покласти в узголів’я ліжка до хворої людини послід (дитяче місце), то можна розраховувати на швидке одужання. Також для цих цілей людини10 березня клали на ведмежу шкуру і обкурювали всю кімнату смолою. Молилися Тарасу, давали хворому випити святої води
  • Не можна дивитися у вікно 10 березня – можна кумохі підчепити
  • Двері 10 березня несподівано з петель зірвалася – це віщує біду для сім’ї
  • Якщо 10 березня капусту і помідори висадити, то це обіцяє хороший врожай

zakarpatpost.net