Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 10 березня

День на Закарпатті був багатим на події.

У селі Розівка Ужгородського району чоловік побив дружину так, що вона померла. Трагедія сталася через алкоголь. За словами сусідів та знайомих родини, полюбляли оковиту обоє з подружжя. Утім главу сімейства злило, що пиячить саме дружина. Через це між закарпатцем та його жінкою нерідко виникали не лише сварки, але часом й доходило до рукоприкладства з боку чоловіка, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Загалом конфлікти через алкоголь не є рідкістю. Саме під впливом спиртного скоюється найбільше злочинів, адже людина перестає адекватно реагувати на ситуацію і починає поводитись некеровано, багато хто проявляє агресію. Згодом дехто може навіть не пам’ятати того, що накоїв, і присягати в тому, що нічого не було. Найбільше вбивств також скоюється саме під дією оковитої. Тому трагедія на Ужгородщині є лише однією з тих, яких можна було уникнути, якби того фатального дня всі були тверезими.

Тож, як зазначено в Єдиному реєстрі судових рішень, Федір (із етичних міркувань імена замінено), 11 червня прийшов додому п’яним. Під час сварки з Тетяною, яка на той час також перебувала у стані алкогольного сп’яніння, штовхнув її. Жінка впала. Відтак чоловік почав її бити руками та ногами по різним частинам тіла – в ділянку тулубу, спини, голови та живота.

Відомий закарпатський історик розповів, що кожен виборець мусить перейматися не продажем голосу за вигідним курсом, а національними інтересами

Історія переписується кожною новою владою, відомі нам факти фальсифікуються, а діти вчать у підручниках минувшину за радянськими критеріями. Чому?

Про це та інше у прес-центрі газети «Неділя Закарпатські новини» ми говорили з ужгородським істориком, вченим, педагогом і письменником, який днями відзначає піввіковий ювілей Романом ОФІЦИНСЬКИМ.

– Ви служили на космодромі «Байконур». Що там було цікавого? Чи від вас, солдатів, керівництво все приховувало? Можливо, пригадаєте якісь цікаві випадки…

– Там, у кліматично екстремальній пустелі Кизилкум, промайнули два роки життя. Південний полігон – космодром “Байконур” належав до головного управління космічних орбітальних засобів міністерства оборони СРСР. Серед офіцерів переважали випускники Військового інженерного інституту ім. О. Можайського (нині Військово-космічна академія у Санкт-Петербурзі). Вдячно згадую безпосередніх командирів – капітанів Володимира Кіреєнкова і Вадима Терьошкіна, майора Ярослава Нечесу, знаного експерта з історії космонавтики, з яким співпрацював у періодиці.

Приїхала на вихідні до баби Анці кума з Хустського району. Думає стара, що ж їй показати в селі, куди повести. Вирішила з онучкою порадитись, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

«Повези її в Ужгород, – каже вона. – Покажи міні-скульптури, прогуляйтеся набережними, походіть по магазинах, проїдьтеся на чудо-поїзді в Боздоський парк. Она ще такоє ніколи не виділа!»

«Точно! Файна ідея!» – зраділа баба.

Наступного ранку зустріла свою Цилю, привела додому. А онучка лежить на дивані, читає газету «Неділя Закарпатські новини».

Гостя вітається, а дівчинка не чує.  Баба Анця як закричить на всю хату:

«Гей, дітино! Ти ся што удключила! Не видиш, ко до нас прийшов!»

За погодження процесуального прокурора прокуратури Закарпатської області слідчими Управління СБ України в Закарпатській області оголошено про підозру іноземцю, якого, 9 березня 2019 року, затримано на митному посту «Лужанка» при спробі контрабанди понад 30 кг героїну.

Про це повідомляє прокураптура Закарпатської області.

Наразі встановлено, що підозрюваний, намагався незаконно перемістити через митний кордон України 59 брикетів спресованої порошкоподібної речовини світло-коричневого кольору.

За результатами проведеного експрес-тесту, встановлено, що ця речовина містить у своєму складі особливо небезпечний наркотик – героїн. Загальна вага вилучених брикетів з наркотиком складає 30,750 кг.

Іноземця затримано у порядку ст.208 КПК України та поміщено до ізолятору тимчасового тримання.

У ніч на неділю й протягом усього дня значна частина Закарпаття перебуватиме в зоні опадів. У низинних районах пройде дощ (місцями значний), а на високогір’ї температура опуститься й випаде мокрий сніг (часом інтенсивний).У горах очікується паморозь, налипання мокрого снігу та ожеледь, на гірських дорогах – ожеледиця. Про це йдеться на офіційерму сайті Геннадія Москаля.Крім того, на більшій частині області «гулятиме» сильний вітер поривами від 15 до 30 метрів за секунду.

Через ускладнення погоди облдержадміністрація закликає автомобілістів, що їхатимуть у високогірні райони, не перевищувати швидкість і бути максимально обережними на дорогах.

Журналіст газети «Неділя Закарпатські новини» знайшов у Києві справжнє диво.

Там, на Майдані Незалежності, вже розквітло одне з дерев.

Щоправда, не квітами… на ньому навіть з’явилися плоди – дерев’яні стільці.

Оригінальний витвір відомого художника-коваля Володимира Білоконя справді вражає. Триметровий кований дуб із зеленим листям прикрашають 12 стільців, з яких дев’ять висять на гілках, а три стоять на землі.

Стільці символізують плоди дерева: стиглі стоять на землі, а ще не дозрілі висять на гілках. Пам’ятник складається з окремих деталей, з’єднаних між собою, а територію довкола нього обнесено невеликим парканчиком.

Такий вуличний креатив чудово підійшов би для Ужгорода. Адже щоб привабити туристів, нам потрібно вишуковувати різні родзинки і привертати увагу гостей до нашого краю.

Та, на жаль, у нас дерева частіше вирізаються, ніж встановлюються їм скульптури.

На ґрунті ревнощів чоловік забив до смерті гостя

Подія трапилася у Міжгір’ї. Поліцію про те, що до районної лікарні доставлено непритомного чоловіка, повідомили медики. Під час надання йому допомоги нещасний помер.

На тілі 44-річного місцевого мешканця були численні тілесні ушкодження, що свідчило про насильницьку смерть. Невдовзі правоохоронці встановили обставини загибелі чоловіка і затримали винуватця, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Ним виявився також житель Міжгір’я. 56-річний чоловік щойно повернувся із заробітків і застав удома п’яну співмешканку та сусіда, які спали в різних кімнатах. Приревнувавши жінку до гостя, господар почав його лупцювати. Спочатку бив руками, а далі – дерев’яним руків’ям  сокири.

zakarpatpost.net