Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 12 березня

День на Закарпатті був багатим на події.

Виноградівським відділом Берегівської місцевої прокуратури  затверджено  та скеровано до суду  обвинувальний акт стосовно місцевого адвоката, який обвинувачується у порушенні правил безпеки дорожнього руху особою, яка керує транспортним засобом, що спричинило смерть потерпілого (ч.2 ст.286 КК України).

Про це повідомляє прес-служба прокуратури Закарпатської області.

Мова йде про аварію, яка трапилась у листопаді 2018 року. Так, в ході досудового розслідування встановлено, що підозрюваний, перебуваючи в стані алкогольного сп’яніння, грубо порушивши численні вимоги Правил дорожнього руху, виїхав на зустрічну смугу та допустив наїзд на велосипедистку, яка рухалась по краю дороги.

Від отриманих травм, 31-річна місцева мешканка померла в кареті швидкої медичної допомоги під час транспортування до місцевої лікарні.

Вдома дорожче?  Чи дешевше?

Однак наші дівчата обслуговують не лише іноземців. На Закарпатті проституція також має місце. І хоч про це не прийнято говорити вголос, але чомусь користуватися їхніми послугами звично.

Часом бувають і «розводи», коли сутенери беруть з довірливих клієнтів гроші, а дівчат не привозять, та найчастіше, за обумовлену суму наші чоловіки все ж отримують те, що хочуть.

І деколи суми, які озвучують повії дуже дивують клієнтів, адже вони у рази вищі, ніж у Чехії.

Наприклад, нещодавно правоохоронці виявили на одному із сайтів знайомств оголошення про надання послуг інтимного характеру.

З’ясувалося, що таким чином «промишляє» 19-річна жителька Свалявського району, яка пропонує  клієнтам в мережі зустрічі в одному з готелів райцентру. Втягнула молодичка в протиправну діяльність і свою 43-річну знайому. За «роботу» жінки брали по 1500 гривень.

У тій же Сваляві в одному з готелів  працівники відділу по боротьбі з торгівлею людьми викрили за заняттям любощами 17-річну місцеву мешканку, яка розповіла, що з клієнтом її звела 17-річна знайома.

Патрульних деколи називають «селфіками»… але ж зараз соцмережі сприяють, можна сказати, виявленню злочинів. Люди фотографують ДТП, різні правопорушення і оприлюднюють в Інтернеті. Чи відстежуються у вас публікації в соцмережах, чи були випадки, що реальні злочини розкривалися саме завдяки активності закарпатців у віртуальному просторі?

Про це у прес-центрі газети «Неділя Закарпатські новини» ми говорили з з начальником Управління патрульної поліції в Закарпатській області Юрієм МАРЦЕНИШИНИМ.

Спочатку про селфі. У новій структурі були започатковані нові традиції і нові підходи до організації нашої роботи, а також новації щодо співпраці поліції з суспільством. Та система, яка була до реформи, тобто до введення в дію Закону України про Національну поліцію, не зовсім влаштовувала як державу загалом, так і народ. Вона вже не відповідала нормам сьогодення. Взагалі, коли запускалася патрульна поліція, одним із ключових завдань було стати ближче до людей, бути максимально відкритими. Можливо, дехто нас називає селфі-копами, я цього не соромлюся, сприймаю це з гордістю, бо навіть селфі з простим громадянином ламає стереотипи людей, бар’єри, напрацьовані роками.

Сьогодні закарпатський журналіст повернувся в зиму.

Зараз на Закарпатті похолодало, але все одно відчувається весна. Проте не всюди.

Журналіст газети «Неділя Закарпатські новини» відправився на пошуки снігу. І знайшов його.

На Міжгірщині місцями ще лежить сантиметрів 15-20 снігового покрову. Біля доріг, там, де їх розчищали і сніг зсували на узбіччя, замети можна знайти ще до поясу.

Загалом на Міжгірщині холодніше, ніж в Ужгороді. Нині пролітали сніжинки. Але в загальному снігу й там фактично мало. Так само у Воловецькому районі.

А в Ужгороді із БАМу можна побачити засніжену полонину Руна.

Саме зараз на дорозі між селами Гребля та Вільхівка, а також перед селом Широке на Закарпатті проходять дорожні роботи. Про цце повідомляє Mukachevo.net.

Як розповів журналіст Телеканалу Sirius Артур Іванчо, який саме зараз там проїжджав, дорожники поспіхом латають ями так, що їх якість бажає кращого.

Працівники засипають ями, розгрібають граблями, а потім притискають. Робиться все так, що залатані ями виступають від рівня дороги на 1-1,5 сантимента. Якість суміші така, що незабаром розпадеться.

Про здоров’я жінки побутує багато міфів. Що з них є вимислом, а що – правдою?

Про це у прес-центрі газети «Неділя Закарпатські новини» ми говорили з лікарем-гінекологом, ендокринологом та репродуктологом Тунзалою ІБАДОВОЮ.

Кажуть, що на рак грудей та матки впливає сексуальне життя. Тобто, раком можна захворіти, якщо немає сексу. Це правда?

Є група факторів, що можуть спричинити виникнення раку грудей. Перший – зовнішній, це – опромінення, куріння, хімічні фактори. Другий – внутрішні. Це – ендокринний і психоемоційний. І хіба що лише сюди й можна віднести відсутність сексу, бо близькість – це не лише задоволення, але й викид гормонів. Але один фактор спричинити появу раку мало коли може, тим більше, що в житті людини є ще багато чого, що може її порадувати і стимулювати вироблення гормонів. Ще один важливий фактор – це спадковість. І це доведено науковцями.

Але… варто також пам’ятати, що жінка обов’язково повинна виконати своє природне призначення, адже груди в нас не просто для краси, а для вигодовування дитини. Так само для матки основним завданням є виносити дитя. Тому коли жінка не реалізує свої репродуктивні задачі, закладені на генному рівні, організм може реагувати новоутвореннями. Навіть було проведено дослідження, під час якого було виявлено, що  монашки, які ніколи не народжували перед тим, як пішли в монастир, у групі ризику по раку матки і раку молочної залози. І це не тому, що в них немає сексу, а через те, що не реалізували себе, як жінки, як матері.

Туристів, які їдуть на Закарпатті в “шафранові тури”, закликають не гнатися за яскравими селфі й не витоптувати галявини диких первоцвітів

На Закарпатті пік цвітіння первоцвітів — підсніжника, шафрана Гейфеля, білоцвіту, еритронія. Милуватися ними в місцях масового цвітіння на узліссях, галявинах, у видолинках та на схилах, в дендропарках з’їжджаються тисячі місцевих жителів та туристів, які їдуть в популярні останніми роками “шафранові тури”. Але прагнучи зробити яскраві фото, а головно — селфі, люди бездумно витоптують ці галявини. Це, як і зривання квітів для продажу, від року до року зменшує кількість первоцвітів на Закарпатті, каже Сергій Прокоп, який спеціалізується на екскурсіях дивами природи Закарпаття, пише Укрінформ.

ЕРИТРОНІЙ ВЖЕ МАЙЖЕ ЗНИК

– Після довгої морозної зими всі чекають на появу першоцвітів, — каже Сергій. – Це для людей як доказ того, що весна не за горами, що тепло переможе, це сподівання позитивних емоцій, радості… Саме тому тури Закарпаттям на першоцвіти з року в рік набирають більшої популярності. Але від такої шаленої популярності ці дикі осередки первоцвітів постійно зменшуються.

На Закарпатті, каже еко-екскурсовод, первоцвітів у дикому стані дійсно збереглося більше у порівнянні з іншими регіонами.

Цими днями інтернет облетіла страшна звістка про черговий випадок браконьєрства на Рахівщині. Інформацію оприлюднив Микола Кокіш-Мельник. За його словами, 7 березня в с. Луги на Рахівщині в урочищі Великий Трифів Білотисянського лісництва ДП”Рахівське ЛДГ” у мисливських угіддях ТМР “Грінвуд” нелюди постріляли молодняка оленя благородного. Також він додав світлини вбитої тварини.

Закарпатські лісівники також прокоментували ситуацію. Щоправда, не одразу.

Ось про що повідомили в Закарпатському ОУЛМГ.

“Закарпатське ОУЛМГ повідомляє про те, що 07.03.2019 року лісовою охороною Білотисянського лісництва в ур. «Стіг» було виявлено загиблу самку оленя, після чого повідомлено посадові особи користувача мисливських угідь «Грінвуд», – йдеться у повідомленні. –

На місце події виїхала комісія в складі представників Нацполіції держприродспоживслужби, землекористувача та користувача мисливських угідь, якою було встановлено , що тварина загинула від переломів двох передніх кінцівок плечевих кісток, а також від знекровлення та травматичного шоку, та прийнято рішення про утилізацію трупа тварини шляхом закопування на місці загибелі та складено відповідного акта”.

У прес-центрі газети «Неділя Закарпатські новини»  спеціально для закарпатської газети «Робота та начання» разом зі співвласником кадрової агенції «Pelekh Agency» Андрієм ПЕЛЕХОМ ми шукали відповіді на наболілі для багатьох закарпатців питання.

У основному ким працюють закарпатці в Європі?

Професії дуже різні – від помічних, базових, до координаторів, менеджерів, навіть ми влаштовувати стоматологів. Тут також усе залежить від конкретної особистості. Загалом працювати за кордоном можна за університетською українською спеціальністю, просто потрібно пройти процедуру нострифікації диплому. Тож перше, що ми питаємо від клієнта – це те, чим він хоче займатися. Нам важливі вподобання самої людини, ми не пропонуємо 5 вакансій, із яких треба щось вибрати, а знаходимо те, що цікавить клієнта.

У п’ятницю прес-служба ОДА повідомила, що Невицький замок починають реконструювати, що вхід буде заборонено для відвідувачів.

Журналісти газети “Неділя Закарпатські новини” у суботу побували біля замку. Вежа хиталася на вітрі, характерно скрипіла. Однак це не надто насторожувало, адже вона давно була аварійною.

Утім вона вирішила не дочікуватись, поки чиновники розпочнуть рекострукцію і в ніч у нееділю сама рухнула від пориву вітру.

У понеділок про це дізналитсь усі.

Сумна звістка миттю облетіла не лише Закарпаття, але й усю Україну, Словаччину, Чехію та Угорщину.

Люди питали, як таке могло статися, куди дивиться влада, адже падіння могло призвести до людських трагедій.

Тим часом чиновники запевняють, що реконструкція  розпочнеться… але коли саме – це вже інше питання, адже документація у повному обсязі досі не готова.

Попередньо кажуть, що у травні, але процес може затягнутись.

zakarpatpost.net