99-річний лікар розкрив секрет довголіття

У Полтаві працює унікальний лікар – у 99 років Максим Дудченко консультує пацієнтів обласної лікарні та навчає студентів академії.

У чому секрет його працелюбності і довголіття?

«Скажіть, а скільки років ви вже одягаєте халат? – Ну, з тих пір як вступив до Ленінградської військово-медичної академії – з 1939 року», – зізнався Максим Андрійович. Чоловік пережив блокаду в 43-му, а після працював лікарем на фронті. Із 1974 року працює в Полтаві, пише популярна на Закарпатті газета «ПОРАДИ ЗДОРОВ‘Я».

У Максима Дудченка суворий розпорядок дня – ранній підйом і зарядка. Незважаючи на поважний вік, він щодня ходить пішки на роботу. 2,5 км в одну сторону долає за півгодини.

Цікаво, що пацієнти не завжди вгадують вік Максима Андрійовича. «Скільки років дали б лікарю? – Лікарю? Ну так близько вісімдесяти», – говорить один з відвідувачів медика.

Після огляду пацієнтів у розпорядку професора – лекції. «Дуже добре розповідає, дуже зрозуміло. Він нам багато демонстрував прикладів зі свого життя», – кажуть студенти.

Також вони відзначили, що на парах лікар – суворий і вимогливий. А ще скаржиться, що у сучасних студентів слабка пам’ять.

«Коли я був завідувачем кафедри, ще в шістдесяті роки, забороняв, щоб студенти на заняттях користувалися підручниками, конспектами, все повинні були пам’ятати. А зараз у кожного книжка, у кожного конспект, у кожного ще й телефон», – розповів Максим Дудченко.

А секрет свого довголіття лікар пояснює хорошою генетикою (його мама, сестра і брат прожили більше 90 років) та постійною працею. І хоча переніс три інфаркти, сидіти на місці не може «Коли я вільний, то місця собі не знаходжу. Коли приходжу на роботу, я відчуваю себе молодшим. Енергія студентів передається мені. Я відчуваю себе нормально, як 60 років тому», – заявив він.

Довгожитель зізнається: і столітній ювілей, який відзначатиме 26 серпня, хотів би зустрічати на роботі.

zakarpatpost.net