Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 13 березня

День на Закарпатті був багатим на події.

Бронзового монстра в Ужгороді встановили у листопаді минулого року. Пам’ятник зустрів жорсткий супротив більшості ужгородців. Адже він зовсім не відповідав тому, який автор вказав у проекті.

Тож невдовзі на сайті міської ради з’явилася петиція про його перенесення і тоді її підтримали дочасно і всі, хто голосував висловилися за його перенесення.

Однак днями почалося громадське обговорення, куди саме переносити «Свічу пам’яті».

І тут виник цікавий нюанс.

Хоча в попередній петиції вже вирішили, що потвору слід забрати з набережної Незалежності, тут же у першому пункті серед інших п’яти місць чомусь знову вказана ця локація.

Чому? Це або якась помилка, або навмисне.

У селі Усть-чорна Рахівського району собака потрапив у водяну пастку. Люди благали допомогти прятувати чотирилапого протягом двох днів, але не зголошувався ніхто.

Відео з чотирилапим оприлюднив на своїй сторінці Олександр Фабрицій.

Він же написав:

” Байдужість вражає!!!!
Бідна тварина ще з вчорашнього дня чекає порятунку…Не реагує жодна служба (в Усть-Чорні їх 2-і)”

Допис викликав жваву реакцію. Хоч нещасного собаку всі шкодували, але ніхто не знав, як йому допомогти.

Врешті-решт герой знайшовся. Це – Василь Міцура.

“Собака врятовний, дякуємо Василю Міцурі, хлопець без зайвих вагань, а також без жодних проф. навичок кинувся до тварини”, – написав чоловік.

Утім залишається питання, хто є господарем цього собаки? Чому він допустив таке? Де був весь цей час і чому сам не рятував чотирилапого? Чи понесе він відповідальність перед законом?

Радує, що в коментарях користувачі написали, що це миле створіння наразі забрав собі новий господар.

Хочеться вірити, що з ним йому буде набагато краще, ніж із попереднім, який зрікся від нього і кинув голодним напризволяще.

Наразі собака в задовільному стані, у нього поранена задня лапка, але йому надано допомогу.

Як пише видання 0312, у відділі кoмунікації Гoлoвнoгo управління Нацпoліції Закарпаття, ця пoдія сталась в одному із сіл на Мукачівщині (за етичними міркуваннями назва населеного пункту не вказується).

Вчoра близькo 21 гoдини на лінію “102” надійшлo пoвідoмлення від батька малoлітньoї дoньки прo те, щo сусід вчиняв рoзпусні дії щoдo йoгo дитини.

На місце виїхали слідчі. За даним фактoм відкритo кримінальне прoвадження за ч.2 ст. 156 ККУ – Рoзпусні дії щoдo малoлітньoї дитини.

Осoбу чoлoвіка встанoвленo. З ним прoведенo бесіду, відібранo пoяснення та дoставленo дo відділку.

Також, у справі призначенo ряд експертиз. Вирішується питання щoдo oбрання чоловіку міри запoбіжнoгo захoду.

За неофіційною інформацією, яку розповсюдили місцеві ЗМІ, відомо, що чоловік впіймав в лісі дівчинку, яка пішла за підсніжниками. Дитина відразу не зізналась батькам.

Журналіст газети «Неділя Закарпатські новини»  повернувся в зимову казку.

Якщо в Ужгороді вже на всю красу цвітуть перші весняні квіти та навіть розквітла магнолія, то на цій ділянці ще можна побачити лід і сніговий шар висотою  до 60 сантиметрів.

Біля узбіч, там де сніг розгортали, замети сягають у висоту і до 1,5 метрів.

Фактично вся дорога від Синевирського перевалу до озера Синевир про весну навіть не нагадує.

Температура там також більш низька, ніж в Ужгороді.

Тож якщо комусь ще все хочеться зими, їдьте в Синевир.

В Ужгороді розквітла магнолія. Зазвичай пік цвітіння припадає на середину-кінець березня, але зараз одне з дерев уже розквітає.

Квіти магнолії можуть досягати до 20 сантиметрів у діаметрі і мати колір від темно-білих до кремового-бузкових.

З 240 видів екзотичних дерев на Закарпатті росте близько десятка.

Біологи кажуть: цвітіння у таку пору – явище нормальне, адже закарпатський клімат ідеально підходить для рослин.

12 березня о 17:09 до Служби порятунку надійшло повідомлення про пожежу в будівлі ресторану санаторію «Карпатія» за адресою: Хустський район, с. Шаян, вул. Центральна.

Для гасіння було залучено вогнеборців 10-ї державної пожежно-рятувальної частини м. Хуст, державного пожежно-рятувального поста смт Вишково та 8-ї державної пожежно-рятувальної частини м. Тячів. Загалом залучались 5 одиниць техніки та 20 чоловік особового складу.

Про це повідомляє У ДСНС в Закарпатській області.

О 17:55 пожежу було локалізовано на площі 300 кв.м та о 19:47 повністю ліквідовано.

Оскільки споруда була повністю дерев’яною, врятувати її від знищення не вдалось.

Загиблих та травмованих внаслідок пожежі немає.

Причина пожежі та збитки встановлюються.

За погодження процесуального прокурора Воловецького відділу Мукачівської місцевої прокуратури слідчими Воловецького відділення поліції повідомлено про підозру 29 – річному мешканцю с. Розтока, Воловецького району, який скоїв розбійний напад на подружжя та незаконно заволодів їх мотоциклом.

Про це повідомляє прес-служба прокуратури Закарпатської області

Як наразі встановлено, підозрюваний умисно, з корисливих мотивів проник до приватного будинку, де напавши на подружжя вимагав віддати йому кошти. В ході нападу, зловмисник наніс удар жінці сокирою по голові та плечу. Відібравши у потерпілих кошти, розбійник помітив мотоцикл марки «SPARK», який також, в результаті, забрав із собою.

Дії підозрюваного кваліфіковані за ч.3 ст.187 КК України (розбій, тобто напад з метою заволодіння чужим майном, поєднаний із насильством, небезпечним для життя чи здоров’я особи, яка зазнала нападу, поєднаний з проникненням у житло) та ч.2 ст.289 КК України (незаконне заволодіння транспортним засобом вчинене з проникненням у приміщення) про що йому повідомлено у відповідній підозрі.

Обрізка дерев – болісне питання для багатьох. Спотворення насаджень псує естетичну принаду і, ймовірно, впливає на стан самих насаджень. Подібна сумна картин спостерігається в багатьох закарпатських містах. Як в Ужгороді, так і в Мукачеві та Хусті цілі алеї з “благословення” безгосподарних комунальників перетворюються на виставку скелетів, а не на живі куточки.

Цього разу “кастрацію дерев” журналіст газети «Неділя Закарпатські новини» виявив у Мукачеві.

Чи є якесь наукове пояснення такій обрізці? Чи впливає вона на здоров’я дерев?

Ужгородці можуть набрати березовий сік, навіть не виїжджаючи при цьому за межі свого міста. Зокрема, у Боздоському парку хоч саме беріз і небагато, але місцеві винахідники умудрилися навіть із них добувати цілющий напій.

«Березовий сік є дуже корисним. Але збирати його потрібно вміти. Передусім треба вибирати дерева, товщина стовбуру яких більше  30 сантиметрів. Отвір потрібно робити з північної сторони дерева, на висоті не вище метра і він має бути глибиною 2-3 см у напрямку знизу вгору, щоб сік мав можливість вільно стікати вниз. Потім туди вставляється жолобок, через який саме сік  і потрапляє у ємність, бажано скляну, а не пластикову», – розповідає Павло, знавець добування соку.

Цікаво, що хоча про лікарські властивості березового соку відомо більшості ужгородців, регулярно вживають диво-рідину лише окремі.

zakarpatpost.net