Як перезимував ринок праці і де на Закарпатті можна знайти роботу навесні

Січневий ринок праці відбивав системну потребу компаній в певних фахівцях, а не сезонну. Це далеко не найактивніший місяць для роботодавців та шукачів, вважають в експертно-аналітичному центрі провайдера комплексних HR-рішень HeadHunter Україна.

“Лідерські позиції за кількістю пропозицій від роботодавців у січні закріпилися за сферами “Продажі”, “ІТ, телеком” і вакансіями для молодих фахівців, – розповідає його фахівець Юлія Дрожжина. – Продовжує посилюватися попит на кадри в сфері освіти і науки”., пише Сегодня.

Можна припустити, що систематичний приріст частки вакансій в даній галузі пов’язаний з поступово зростаючим попитом на нянь і гувернанток. А це може бути наслідком програми “Муніципальна няня”, запущеної з 1 січня. Крім того, на носі пробне ЗНО (розпочнеться 16 березня), а там – і сьогодення, і випускні класи традиційно потребують репетиторів.

Меншу активність в питанні пошуку нових співробітників проявляли роботодавці в сферах “Будівництво”, “Логістика, транспорт”, “Робочий персонал” (сантехніки, різноробочі, швачки). У порівнянні з аналогічним періодом минулого року найпомітніший приріст в кількості вакансій зафіксований в профсферах “Бухгалтерія, управлінський облік, фінанси підприємства”, “Адміністративний персонал”, “Медицина, фармацевтика”, “Розваги, мас-медіа”.

“Підвищення попиту на представників останньої галузі може бути пов’язано з активними передвиборними кампаніями”, – вважає Юлія Дрожжина.

Знизилася кількість вакансій для робочих спеціальностей, будівельників, транспортників/логістів, менеджерів з продажу та працівників сфери безпеки.

На замітку

До речі про репетиторів: з недавніх пір педагоги, що дають приватні уроки, зобов’язані декларувати свої доходи. Податкову декларацію слід подавати щороку до 1 травня, оплачувати податки – до 1 серпня. Доходи оподатковуються в 18%, плюс військовий збір 1,5%. За запізнення штраф – 20% несплаченої суми внеску. Якщо репетитор не реєструвався як фізособа-підприємець, він повинен включити додаткові доходи до загальних річних оподатковуваних.

Ось уже другий місяць збільшену допомогу отримують безробітні. Для тих, кому виплати призначають з урахуванням страхового стажу та зарплати, вони виросли з 1440 грн до 1630 грн, у інших – з 544 до 610 грн. Максимальний розмір допомоги не може перевищувати 4-кратного розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб (з 1 січня – 7684 грн).

Зарплатна статистика

За даними Держслужби статистики, середньомісячна номінальна зарплата українцяза 2018 рік зросла на 24,8%, а споживчі ціни – всього на 10,9%. Доходи росли удвічі швидше, ніж ціни. За відомостями офіційної статистики, середньомісячна зарплата по Україні в 2018 році становила 8865 грн, в Києві – 13 897 грн (схожі цифри наводять і аналітики work.ua), в Київській області – 9447 грн.

Раніше економічні експерти пояснювали, що цей процес цілком закономірний: не тільки ціни будуть рівнятися на європейські, а й зарплати. Однак Ігор Гарбарук, міжнародний експерт і член “Економічного дискусійного клубу”, вважає, що радіти показниками рано, а дані статистики викликають у нього подив.

“Згідно з ними, при зростанні зарплат більше 24% збільшення роздрібного товарообігу складає всього 6,1%. Кореляції між показниками немає, а такого бути не може. Якщо доходи ростуть, ростуть купівельна спроможність і товарообіг”, – говорить він.

Показник зростання товарообігу не може бути нижче за показник споживчої інфляції. Та й вона в реальності набагато вище, ніж 10%, переконаний економіст.

“Мінімум 21-22%”, – дає свою оцінку Гарбарук.

Для розуміння, як зростає середня зарплата в країні, Ігор Гарбарук радить звертатися до даних Пенсійного фонду.

“Держслужба статистики відстежує в основному дані великих компаній, їх же цифри лягають в основу досліджень порталів пошуку роботи, – пояснює економіст. – А ПФУ враховує також зарплати співробітників малих підприємств – його цифри ближче до істини”.

Різниця в розрахунках Держстату та ПФУ дійсно є, але невелика. За даними фонду, на 15 січня середня зарплата по Україні склала 8137 грн.

Важлива умова зростання наших зарплат – інвестиції в економіку. А вони, за словами Гарбарука, в порівнянні з минулим роком скоротилися на $ 200 млн (з $ 2,4 млрд). При цьому заробітчани перерахували сім’ям в 2018 році $ 11 млрд і за прогнозом в 2019-м зароблять $ 12,9 млрд.

“Непогано було б розробити програму залучення цих коштів для повернення гастарбайтерів на батьківщину. Наприклад – запропонувати їм вкласти заробітки в бізнес в Україні на пільгових умовах, замість проїдання цих грошей”, – міркує Гарбарук.

Нагадаємо, нещодавно Кабмін затвердив стратегію подолання бідності на 2019 рік. У планах чиновників – запустити держреєстр вакансій, субсидувати появу робочих місць на підприємствах і працевлаштувати сільське населення.

Також раніше стало відомо, скільки в Україні безробітних. За даними Держстату, в січні 2019 року кількість безробітних зросла в порівнянні з груднем-2018.

А які вакансії найбільш затребувані на Закарпатті і представникам яких найважче знайти роботу?

Про це у прес-центрі газети «Неділя Закарпатські новини» спеціально для закарпатської газети «Робота та начання» розповів співвласник кадрової агенції Pelekh Agency Андрій ПЕЛЕХ.

– Андрію, незважаючи на те, що особисто  ви більше займаєтесь роботою за кордоном, вам відома специфіка  працевлаштування і вдома. Які вакансії найбільш затребувані на Закарпатті?

– Ми більше працюємо з закордонними партнерами, але з тих вакансій, які в нас були в області – це адміністратори ресторанів, менеджери з продажу, торгові представники.

– Представникам яких професій найважче знайти роботу?

– Мені здається, що зараз нікому не важко знайти роботу. У наш час вакансій багато. Головне – бажання людини. Крім того, потрібне розуміння того, що починати трудовий шлях слід із чогось базового, директором відразу бути не можна. Хоча багато людей звертаються і кажуть, що працювали в Україні на керівній посаді, теж і за кордоном хочуть бути керівниками. Але цієї посади завжди можна досягнути, просто потрібно працювати і вдосконалюватися. Крім того, професію можна змінити, навчитись чомусь новому. Зараз є багато тренінгів у режимі онлайн, навіть їхати нікуди не потрібно. Тому говорити, що комусь знайти роботу важко, я б не став. Тепер можна заробляти гроші і в 15 років. Між дітьми є дуже винахідливі та підприємливі. У той же час працювати, якщо є сили, можна і в 70. Тому наголошу, що все залежить від самої людини.

Знайти роботу можна навіть не виходячи з дому. Достатньо купити газету і обрати те, що найбільш підходить. Абсолютно безкоштовно.

Традиційно на Закарпатті найбільша кількість вакансій – у газеті «Робота та навчання». Щотижня там друкуються тисячі оголошень про прийом на роботу та пошук працівників. Із часу виходу в світ першого номера вже десятки тисяч закарпатців працевлаштувалися і десятки тисяч роботодавців підібрали кваліфікований персонал.

Газета «Робота та навчання» є спеціалізованим виданням, яке допомагає своїм клієнтам підібрати фахівців різних спеціальностей, а тим, хто шукає роботу і хоче навчатися, влаштуватись на найбільш високо­оплачувані посади, отримати комфортні умови праці з подальшим кар’єрним зростанням.

Адже відомо, що кваліфікований і досвідчений персонал – запорука успіху будь-якого підприємства. Серед актуальних оголошень є пропозиції як із Закарпаття, інших областей України, так і з-за кордону. На сторінках видання містяться оголошення про пошук та пропозиції роботи.

Також газета «Робота та навчання» пропонує унікальні можливості для тих, кому потрібні працівники — редакція приймає оголошення та рекламу у провідні закарпатські газети: «Закарпатські оголошення», «Поради» і «Неділя Закарпатські новини». Адже це дуже зручно та вигідно! З питань розміщення реклами та оголошень звертайтеся:

м. Ужгород, пл. Корятовича, 2.

Телефони: 61-99-99, (050) 222-50-50, (067) 666-90-90

E-mail: zo@ogoloshennya.net

Завжди раді Вам допомогти!

zakarpatpost.net