Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 14 березня

День на Закарпатті був багатим на події.

Ужгород готується до завтрашнього візиту Петра Порошенка.

Нині місто активно прибирають.

Набережну Незалежності навіть помили, зелені зони, де ростуть дерева, підсипали глиною.

Та й сам пам’ятник Волошину, завтра до якого принесуть вінки та квіти на честь 80-річчя Карпатської України теж блищить і сяє.

Якби до нас частіше їздили столичні гості, в Ужгороді завжди б було ідеально чисто.

У Хусті відбулося відкриття Закарпатського обласного театру драми та комедії.

Символічно, звісно, але саме за часів Карпатської України під керівництвом братів Шерегіїв у Хусті, який власне і став столицею Карпатської України запрацював театр «Нова сцена».

Тож вистава, поставлена режисером В’ячеславом Давидюком за твором Олександра Гавроша «Останнє танго в Хусті» саме про події тих часів і знаменувала собою відродження театрального мистецтва у третьому за величиною закарпатському місті.

На відкритті театру побував і журналіст газети «Неділя Закарпатські новини».

Відрадно, що все обійшлося без радянщини. Не було традиційного перерізання стрічок та надто довгих промов, хоча виступи керівництва і мали місце, але говорили  чиновники стисло і вже після закінчення показу.

Надзвичайно приємне враження справила сама будівля театру, яка, наче Сфінкс, постала з занедбаного старотипного і захаращеного районного будинку культури й переродилася в абсолютно нову споруду. Протягом короткого часу тут було проведено капітальний ремонт, добудовано приміщення, зроблено оркестрову яму, приведено до належного стану фойє, закуплено гарні м’які стільці. Сама сцена також гарна, як і освітлення та глядацька зала.

Ужгородці виступили за перенесення бронзового монстра, але питання у голосуванні складено неправильно. Це – навмисне?

Зараз, в умовах війни з Росією, яка досі не визнала геноцид українського народу, який цілеспрямовано знищувала радянська влада і створила штучний голодомор у 30-х роках, пам’ятник його жертвам в Ужгороді, відкритий на набережній Незалежності в минулому році, сприймається дуже емоційно, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Та справа в тому, що скульптор Ігор Гречиник, який виступив автором «Свічі пам’яті» грубо обманув закарпатців.

Справді, до листопада 2018 року Ужгород був єдиним обласним центром України, де не було пам’ятника жертвам страшним сталінським репресіям. Але в той же час у жодному українському місті немає такого страшного монстра на честь тих подій, як у нас. Візьмемо для прикладу хоча б дівчинку з колосками в Києві. Дивлячись на неї, у людей стискається серце і хочеться обняти й нагодувати зморену дитину…

Казкова природа Міжгірщини зачаровує у всі пори року. І перепад температур із іншими, більш низинними районами, там досить великий.

Якщо у багатьох закарпатських містах на всю красу буяє весна, цвітуть шафрани, проліски, підсніжники, на деревах з’являються бруньки, навіть цвіт, то там усе ще тримається сніговий шар. Місцями він – 15, місцями – навіть до 60 сантиметрів.

Журналіст газети «Неділя Закарпатські новини» ніби повернувся у зимову казку, відвідавши Міжгірський район.

Весна туди прийде пізніше. Але варто пам’ятати, що в пригоди немає поганої погоди і свої принади є навіть у такій затяжній зимі.

Ставлення до посту на Закарпатті особливе. Корисний він чи шкідливий?

Про це  у прес-центрі газети «Неділя Закарпатські новини» ми говорили з кандидатом медичних наук, доцентом кафедри пропедевтики внутрішніх хвороб УжНУ, лікарем-гастроентерологом Наталією КУРЧАК.

Я сама християнка і дотримуюся посту, але завжди кажу, що його суть полягає не тільки в обмеженні себе у вживанні того чи іншого продукту. Передусім потрібно звертати увагу на вік, чи це дитина, чи вагітна жінка, чи людина похилого віку, чи існують якісь патології. Адже є ряд захворювань, при яких і так не можна вживати ті чи інші продукти. До посту ставлюся позитивно, але раджу підходити до цього питання без «перегибів», враховувати, індивідуальні особливості організму.. Найкраще радитися з лікарем. Обмеження якогось харчового продукту корисне, це дає трохи стрес для організму, але якщо ще й голодувати при цьому, це може бути небезпечно. У нас, римо-католиків, немає такого суворого посту, як у деяких конфесіях. Можна обмежитися, вживати в меншій кількості їжу, але не відмовлятися повністю. Або приймати пісну їжу раз на добу з обов’язковим вживанням води.. А щоб повністю відмовитись від їжі, до цього треба спеціально готуватися, підходити свідомо. Діти до 14-15 років взагалі дотримувати посту не повинні. Навіть церква не радить такого робити. Зовсім не їсти 12 годин чи добу може лише доросла здорова людина. І при цьому, наголошую, слід дотримуватися водного режиму.

На скільки сильно впливає залежність від телевізора на електоральні настрої закарпатців? А як щодо газет, Інтернету?

Про це та інше у прес-центрі газети «Неділя Закарпатські новини» ми говорили з політологом із Ужгорода Віктором ПАЩЕНКОМ.

Є такий вираз, що в нас насправді є дві великі партії: партія телевізора і партія Інтернету. Він образний, але маються на увазі дві електоральні ніші. Я б виборців за цією схемою не зовсім ділив, бо монополії зараз немає на телеканалах, показують різних кандидатів. Хіба що можна сказати, що телевізор дивляться люди більш консервативні, хоча зараз це також не дуже однозначно, бо каналів багато і кожен з них на думки людей впливає по іншому. Крім того, частина сюжетів переноситься в Інтернет і абсолютну більшість новин телевізійники  беруть з Інтернету… тож усе переплетено. Хіба що є люди найбільш консервативні, обмежені і поглядами, і можливостями, які користуються одним джерелом інформації. Такі ніші також є і влада на них буде опиратися.

Закарпатським апеляційним судом задоволено апеляційну скаргу прокуратури Закарпатської області подану на ухвалу слідчого судді Ужгородського міськрайонного суду, в частині обрання громадянину Туреччини, якого затримали при спробі контрабанди майже 31 кг героїну, альтернативного запобіжного  заходу  у вигляді застави.

Прокурором в суді наголошено на тяжкості інкримінованого злочину,  наявності підозри та об’єктивних ризиків, які вказують на недостатність визначеного розміру застави для виконання покладених на підозрюваного обов’язків.

Про це повідомляє прес-служба прокуратури Закарпатської області

При цьому, також акцентовано увагу суду на суспільній та морально-етичній стороні скоєного злочину. Мова йде про те, що смертельна доза, в середньому, складає 0,075 грама, тобто, відповідно, підозрюваний перевозив близько 410 тисяч смертельних доз.

Відтак, колегія суддів задовільнила апеляційну скаргу процесуального прокурора та постановила нову ухвалу, згідно якої підозрюваний утримуватиметься під вартою без можливості внесення застави.

Працівники Ужгородського відділу поліції встановлюють обставини смертельної дорожньо-транспортної пригоди за участю вантажівки, внаслідок якої загинув пішохід. Слідство у справі триває.

Про це повідомляє відділ комунікації Закарпатської поліції.

Вчора, 13 березня, на спецлінію «102» надійшло повідомлення про те, що у місті Чоп водій на вантажному автомобілі здійснив наїзд на пішохода.

На місці події слідчо-оперативна група попередньо встановила, що водій вантажівки «Volvo», 27-річний мешканець Хустського району, рухаючись від КПП «Тиса» в напрямку міста Ужгород здійснив наїзд на 59-річного мешканця села Соломонов який переходив проїжджу частину у невстановленому місці. Внаслідок отриманих травм пішохід помер на місці події.

Перед візитом Порошенка дороги на Закарпатті інтенсивно латають. Проте все одно ідеальними вони не стануть… адже ремонт косметичний і такий асфальт протримається недовго. Шкода за витрачені кошти!

Краше б полатали меншу ділянку, але на совість!

А про те, що протягом 5 днів Володимир Омелян хоче об’їхати 5 областей, у тому числі й Закарпатську, міністр інфрастуктури написав на своїй сторінці у соцмережі.

“Ми вирушили дорогами України: Рівне, Львів, Ужгород, Тернопіль, Чернівці. 5 днів – 5 областей! Будемо перевіряти, спілкуватися, слухати і говорити правду. Бо Правда завжди переможе!”, – наголосив він.

Що ж, хочеться тільки, щоб йому вдалося побачити не чергову “мильну бульбашку дорожників”, а реальний стан доріг у краї.

14 березня о 01:18 надійшло повідомлення про пожежу в житловому будинку, власник встановлюється, за адресою: Хустський р-н, с.Рокосово, вул. Дружби.

Про це повідомляє УДСНС в Закарпатській області.

На місці пожежі виявлено тіло жіночої статі, особа встановлюється.

Вогнем знищено покрівлю та дерев’яне перекриття житлового будинку на площі 45 м2, домашнє майно. Причина та збитки встановлюються.

На Закарпатті погода мінлива: то потепліє, то знову похолодає, однак весна все одно вступає у свої законні права.

В Ужгороді цвітуть шафрани та підсніжники, а біля Невицького замку – філки та мати-й-мачуха.

Квітів досить багато, хоч земля ще не дуже прогріта сонцем.

Вздовж підйому до фортеці можна помітити ще навіть останки снігу. Його небагато, але він є.

Та все одно на галявинах кружляють метелики і на деревах з’являються бруньки.

Природа поступово прокидається від сплячки і починає наливатися енергією.

zakarpatpost.net