Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 15 березня

День на Закарпатті був багатим на події.

Сьогодні з нагоди 80-ї річниці проголошення Карпатської України до Хуста на Красне Поле, що біля Хуста завітав Петро Порошенко.

З нагоди цього на місці знаменної битви за волю Карпатоукраїнської держави відбулося багатотисячне віче.

Зібрання кардинально відрізнялося від усіх, що проходили у попередні роки.

Передусім вразив початок урочистостей і єдність між служителями культу.

Вперше за всю історію зібрання почалося з панахиди. Раніше вона проходила завжди після закінчення урочистостей. Але вразило не це, а те, що священики усіх конфесій зараз молитися разом. У попередні роки вони це робили по черзі.

За словами Петра Порошенка, Закарпаття в його серці займає особливе місце і наш край пов’язаний для нього з романтичними згадками.

Саме сюди він приїхав ще в 17 років зі своєю тоді ще майбутньою дружиною.

Тут відбулася їхня перша спільна подорож.

Передусім Президент говорив про збільшення пенсій, адже зараз насправді пенсіонери отримують дуже низькі виплати.

Потім він зазначив, що збільшиться і мінімалка.

«Ми підняли мінімальну заробітну плату цього року. Зараз вона вже складає 4170 гривень. Ми вийдемо на рубіж 5 тисяч гривень», – запевнив Порошенко.

Також він наголосив, що зараз у державі війна, але він оголошує нову боротьбу – із бідність.

Сьогодні під час візиту на Закарпаття Порошенко говорив і про туризм.

– Природа в Закарпатті вимагає уваги і поваги. Це правда. Але вона прекрасна, – наголосив Глава держави. – І тому не можу не сказати про туризм у Закарпатті. Його можливості невичерпні, бо ваш край – справжня унікальна перлина Європи і України.

За його словами цей край повинен стати туристичною Меккою Європи, адже всі передумови для цього на Закарпатті є. Згадав він при цьому й про реставрацію Невицького замку, і про Музей лісу та сплаву, і про заповідники, і про готельний бізнес.

Петро Порошенко нагородив посмертно орденом Свободи міністра Уряду Карпатської України Степана Клочурака.

Нагороду прийняв його племінник із Рахівського району Іван Лофердюк.

84-річний закарпатець подякував за честь і зазначив, що передасть відзнаку до Закарпатського краєзнавчого музею, аби вона була здобутком усіх земляків, а не лише його родини.

Порошенко зазначив, що Закарпаття вже має приклади успішно втілених проектів, ініційованих на місцевому рівні і підтриманих центральною владою. Йшлося про заходи у галузі освіти, охорони здоров’я та інфраструктурні об’єкти, зокрема, дороги і нові пункти пропуску.

За три роки в області введено в експлуатацію 18 закладів дошкільної освіти на 1 100 місць, у тому числі шість новобудов на 410 місць, зазначив президент. Найбільш промовисте – минулорічне відкриття школи у високогірному селі Вишка на Великоберезнянщині, колишнього довгобуду, який стояв без руху 11 років. Зараз там – сучасна школа, дитсадок та амбулаторія, оснащені новими меблями та обладнанням. Мені доповідали про 20 сучасних спортивних майданчиків, будівництво яких буде завершене в цьому році за рахунок субвенції з державного бюджету та співфінансування з місцевих бюджетів. Далі таких майданчиків на Закарпатті буде збудовано ще понад сорок.

Під час візиту на Закарпаття Президент багато говорив про армію, дякував бійцям, які стоять на варті миру в державі та тим, хто боронив незалежність раніше.

«Карпатські січовики точно стоять в одному ряду з захисниками під Крутами, героями української повстанської армії, нашими сучасниками, які зараз захищають свободу і незалежність України в боротьбі з російською агресією, – зазначив Порошенко.

Він поклав квіти до пам’ятного хреста на Красному Полі біля Хуста і привітався з присутніми на зібранні «Слава Ісусу Христу!»

«Сьогодні нас має чути вся Україна, адже ця подія важлива для кожного з нас, – сказав він про Карпатську Україну. – Адже зараз ми згадуємо тих, хто мав мужність під час смертельної небезпеки, коли вже відчувався подих Другої Світової війни, заявити, що Україна була, є і буде! У час, коли європейські політики все ще сподівалися умиротворити агресора, українці перші гордо і мужньо заявили про свої права. Проголошення незалежності Карпатської України, проголошення нашої державності було актом сміливості і патріотизму».

В Ужгороді вже весна. Буяють не лише перші квіти, але починають розквітати дерева.

Зокрема, зацвіла перша магнолія та з’являються бутони й на інших.

Aеропорт Ужгород вiдновив обслуговувaння регулярних рейсiв, якi не виконувaлися сюди з лiтa 2016 року.

Про це у Facebook зaявив мiнiстр iнфрaструктури Володимир Омелян.

“Доручення президентa Петрa Порошенкa виконaно, перший рейс до Ужгородa”, — нaписaв мiнiстр.

Рaнiше мiнiстр iнфрaструктури, говорячи про перспективу зaпустити регулярний рейс Київ-Ужгород у кiнцi 2018 року, зaявляв, що “через фiзичнi обмеження у ужгородського aеропорту немaє великої перспективи”.

Журналіст газети «Неділя Закарпатські новини» знайшов перше жовте цвітіння у районі БАМу.

Хоча такі дерева ще поодинокі, та за кілька тижнів розквітнуть і інші, якщо погода буде сприятливою.