АНОНС. Хліб, який вбиває закарпатців

Продукт, який вважають головним  в нашій області, насправді є шкідливим та небезпечним 

 

Обкладинка свіжого номера газети «Неділя Закарпатські новини»

«Отче наш, що єси на небесах! Хліб наш насущний дай нам сьогодні» Саме так розпочинається головний християнський хіт, відомий кожному з нас. Саме ці слова стали приводом для того, що нині хліб вважається головною їжею людини. Але… про це скаже кожен священик будь-якої конфесії, Біблію написано алегорично… і під словом «хліб» мається на увазі зовсім не знайомий нам борошняний виріб, а поняття «їжа» (духовна, правильні позитивні думки) взагалі. Більше того, хліб, який їв Христос, коли жив на землі, є абсолютно не таким, який вживаємо ми сьогодні. Про це також може розповісти побожним закарпатцям абсолютно кожен духовний наставник. Цю інформацію можна знайти і в Інтернеті, і в релігійній літературі. Але замислюються над цим далеко не всі… Хлібом-сіллю у нас прийнято зустрічати поважних гостей, дітей у школі вчать, що хліб – всьому голова, вдома ми лише те й чуємо з дитинства, що хліб – джерело енергії для людини, тому їсти його просто необхідно.  Тож газета «Неділя Закарпатські новини» спробувала з’ясувати, чи справді такий уже корисний хліб і чому наші земляки не лише об’їдаються ним, але й охоче підгодовують відходами з власного столу тварин, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Хліб – неприродна їжа  для птахів і тварин

Гуляючи вулицями наших міст, часто можна побачити у парках та скверах залишений біля тротуарних доріжок та під деревами хліб. А в селах його нерідко підвішують до гілок насаджень. В Ужгороді хліб залишають птахам на лавицях уздовж набережних та в Боздоському парку, кришать голубам на Театральній площі, ним пригощають качок та лебедів вздовж течії Ужа.

Та якщо організм людини борошняні вироби ще здатен перетравити, хоча про користь та шкоду хліба останнім часом науковці постійно ведуть дискусії і про це ми поговоримо згодом, то шлунок лісових звірів та пернатих справляється з таким навантаженням важко.

У дикій природі вони ж непристосовані до такої їжі. Харчуються тим, що знайдуть – насінням, корінцями, плодами або  навіть собі подібними, тільки не тим, що створено руками людини.

Підгодовують хлібом  мешканців лісів та водойм не тільки в Україні, але і в країнах Європи. При цьому ті, хто, здавалося б, робить добру справу, не усвідомлюють, що їхня доброчинність може привести до проблем зі здоров’ям, скажімо, до ожиріння птахів, навіть до їхнього каліцтва. Згадаймо хоча б резонансний випадок, коли на Житомирщині так загодували лебедя хлібом, що той не міг злетіти.

Що ще цікавого вдалося дізнатися про хліб? Що погіршує якість борошна? До яких хитрощів вдаються виробники?

Про це та багато-багато іншого читайте у свіжому номері газети «Неділя Закарпатські новини».

Купуйте свіжий номер газети «Неділя Закарпатські новини» у кіосках або передплачуйте на своїй пошті!

У продажу із 15 березня.

zakarpatpost.net