Лавровий лист додають в суп за 5 хвилин до готовності

Як не дивно, але призначення лаврового листа довгий час було дещо іншим, порівнюючи  із сучасним споживанням. Він застосовувався для ароматизації води, яка призначалася для омивання рук перед їжею. В 1 столітті н.е. його почали використовувати в якості пряності (листя і чорно-сині плоди). В кулінарії з ним готували десерти, пудинги, додавали його в варені яблука, запечені фіги, інжир. В Європу лавр прийшов спочатку в якості  лікувального засобу, але дуже швидко завоював звання як пряність, пише популярна на Закарпатті газета «ПОРАДИ».

Лавровий лист має слабкий запах і гіркуватий смак. В якості пряності використовують листя (сушені і зелені), плоди і порошок, виготовлений із сушеного листя. Широко застосовується в кулінарії і консервуванні.

Лаврове листя інколи називають спецією, настільки часто він вживаний. Він облагороджує і ароматизує  перш за все кислі страви (соуси, підливи). Додають його і в перші страви – супи (м’ясні, овочеві, рибні та ін.), борщі. Лавровий лист надає пікантності іншим стравам з баранини, телятини, свинини, поєднується з відвареною і тушеною рибою. Гармонує з овочевими стравами з квасолі, гороху, бобів, капусти, моркви.

Лавровий лист, на відміну від багатьох інших прянощів, можна додавати за 5 хвилин до готовності в перші і за 7-10 хвилин в другі страви. Норми закладки від 1-2 до 3-4 листків на порцію. Після закладки прянощі кришку закривають, з готової страви лист видаляють.

Лавровий лист – незамінна пряність для виправлення смаку і запаху холодцю, страв із субпродуктів. Він використовується в харчовій промисловості при виготовленні сирів, ковбас, паштетів, тушонки, соусів, маринадів, при консервуванні рибної продукції, приготуванні майонезу, кетчупу і т.д. Він входить до складу багатьох пряних сумішей: «Хмелі-сунелі» і т.д.

В домашньому консервуванні його використовують, особливо часто, при маринуванні томатів, огірків, патисонів, буряка, капусти, квасолі, грибів. В поєднанні з іншими прянощами і спеціями він надає маринадам приємний пікантний смак і своєрідний аромат. Використовують його і в соліннях, де він виконує дещо іншу функцію, він надає продукту більш ніжний смак.

У західній Європі збереглась традиція додавати лавровий лист в деякі види варення при консервуванні і в деякі солодкі страви, напої і десерти – в кулінарії.

zakarpatpost.net