У ековулики з соломи бджоли весною приносять у два рази більше меду, ніж у звичайні

Житель Великої Березовиці, що на Тернопільщині, Тарас Підгайний власноруч змайстрував ековулики. Каже, що бджоли краще в них зимують і більше медоносять, пише популярна на Закарпатті газета «Господарські поради».

Ззовні вулики нагадують маленьку сільську хатинку під солом’яною стріхою. Спершу ніхто й не здогадається, що це звичайний вулик, всередині якого мешкає дві бджолині сім’ї. Тарас Підгайний змайстрував такий вулик кілька років тому. З того часу змайстрував два десятки  вуликів, частину з них для своїх бджіл.

– У цих вуликах спеціальний мікроклімат, комахи у них дуже добре почуваються і гарно зимують. Сирості в них немає, все наближено до природних умов, – каже пасічник.

Мороз у таких вуликах комахам не страшний, тому утеплювати їх пінопластом не радить.

Щоб бджолина сім’я добре перезимувала, пасічник зробив подушку з соломи. Вона захищає бджіл від холоду.

Тарас Підгайний переконаний: в ековуликах бджоли більше медоносять.

– Весною у два рази більше меду носять, ніж у звичайні вулики, – розповідає пан Тарас. – І мед, до речі, смачніший. У мене десяток бджолосімей, усі з них тримаю саме в таких вуликах.

Варто зазначити, що тернополянин до виходу на пенсію працював водієм вантажного автомобіля – розвозив хліб у продуктові магазини. А у вільний час майструє, виготовляє речі, які милують око. І це не тільки ті ж вулики, але й екологічно чисті матраци. Технологію перейняв у голландців. Для цього сам зробив спеціальний станок. А очерет збирає і заготовляє влітку. Попередньо очерет зв’язує спеціальними нитками, які привіз із-закордону. А на виготовлення одного матрацу майстер витрачає 4 дні.

«Станок металевий, складається з двох половинок. Між ними відстань 5 см. Я в Голландії бачив матрац 5 см. Вирішив, що вони подумали краще за мене, тому не придумував велосипед», – жартує майстер.

На один виріб чоловік витрачає три снопи очерету. Заготовляє його в кінці червня. Адже переконаний – саме в цей період очерет має цілющі властивості. «Він виділяє ефірні масла, допомагає людям у яких пролежні. Говорять, що в хаті має такий запах, як в евкаліптовому лісі», – каже пан Тарас.

Спершу Тарас Підгайний зробив очеретяний матрац для себе, випробував його, а тепер робить такі ж для друзів та знайомих. Грошей на цьому не заробляє. Каже, що це для нього лише хобі. Головне, щоб сон на очереті був цілющим для інших.

zakarpatpost.net