Site icon zakarpatpost.net

Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 19 березня

День на Закарпатті був багатим на події.

Сьогодні чимало жінок не можуть завагітніти. Аби стати мамами їм доводиться проходити чимало обстежень та різних процедур. У той же час все активніше обговорюються домашні пологи. Чимало дискусій виникає і на тему абортів! Усе більше представниць слабкої статі хворіють на рак, а дівчата починають вести раннє статеве життя і це майже вважається нормою. Крім того, які лише експерименти не проводить молодь із протизаплідними засобами! – пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Про здоров’я жінки взагалі побутує багато міфів. Що з них  є вимислом, а що – правдою?

Про це та інше у прес-центрі газети «Неділя Закарпатські новини» ми говорили з лікарем-гінекологом, ендокринологом та репродуктологом Тунзалою ІБАДОВОЮ.

Чи частими є випадки, коли жінки не можуть завагітніти. Які основні причини і наскільки успішно сучасна медицина може допомогти жінкам стати мамами?

Сьогодні це питання є дуже актуальним. Утім усе частіше звертаються не саме жінки, а пари. Якщо раніше ми брали жінку і одразу обстежували її, то зараз вчені, лікарі змінили тактику – почали перевіряти і стан здоров’я чоловіків. З’ясувалося, що причини безпліддя у половині випадків саме у чоловіках. Тобто ми спочатку повинні виключити чоловічий фактор і лише відтак займаємося жінкою.

15 березня у рамках проекту «Перепідготовка і соціальна адаптація військовослужбовців та членів їхніх сімей в Україні», що реалізовується на базі Ужгородського національного університету за сприяння ГО «Наше рідне Закарпаття», відбувся мотиваційний семінар з елементами особистісного тренінгу та бізнес-планування.

Семінар проводив Ігор Пероговський – тренер з особистісного розвитку та фінансової грамотності ужгородського клубу «I.G.P.S.»

На занятті піднімались теми мотивації, самодисципліни, визначення та досягнення мети та планування, як основної форми створення базису для створення та розвитку власного бізнесу.

Мукачівський ревнивець, що завдав супернику 21 ножове поранення, може вийти на волю. Розгляд справи призначено на 4 квітня, але розглядати її буде не Закарпатський Львіський ааперляційний суд (суддя Гончарук Л.Я.).

Про це йдуться на сайті Львівського апеляційного суду. Засідання має розпочатися об 11 годині.

Нагадаємо, що 9 листопада колегією суддів Мукачівського міськрайонного суду Едгара визнано винним в умисному вбивстві Михайла і засуджено до найвищої міри покарання – довічного позбавлення волі.

Як все було?

Напередодні Різдва в Мукачеві сталося страшне вбивство, про яке говорили не лише на Закарпатті. Тривожна звістка про те, що 26-річного хлопець зарізав 27-річний суперника, облетіла всю Україну.

5 січня о 23 годині 46 хвилин, перебуваючи в під’їзді п’ятиповерхового будинку, на сходовому майданчику другого на ґрунті ревнощів Микола, нанісши 21 ножове поранення, убив свого знайомого Михайла Глебу. Єдиний син помирав на руках у матері, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

А чи відомо вам, що площа Корятовича в Ужгороді  у різні часи мала кілька назв, однією з яких була Галькова. І назвали її так не на честь якоїсь Галі, а через те, що колись вона була вкрита щебенем, або, як кажуть на Закарпатті, галькою.

Отже, здійснимо екскурс у минуле. І допоможе нам історик Йосип Кобаль.

У своїй книзі «Ужгород відомий і невідомий» він детально описує, як перероджувалася площа, яких зазнавала змін у різні періоди.

«Навпроти колишнього торговельного дому «Легіо» розкинулась найдавніша площа міста – Корятовича, – стверджує дослідник. – Свою назву вона отримала у міжвоєнний час на честь відомої історичної постаті – подільського князя, володаря Мукачівського замку Федора Корятовича».

Але ж князь насправді ніколи не жив в Ужгороді, не має до міста зовсім ніякого відношення. В Ужгороді було багато не менш визначних постатей, але все-таки багатолюдну територію у центральній частині міста назвали на честь одного з господарів «Паланку». Єдине, що пов’язує його з Ужгородом, так це те, що жив Корятович у той період, коли сучасна столиця Закарпаття отримала законне право на проведення ярмарків, утім це зовсім не є його заслугою. Зараз, до речі, так само нерідко перейменовують вулиці, керуючись при цьому не зовсім зрозумілими принципами.

Цієї п’ятниці, 22 березня, в Ужгороді стартує Всеукраїнський фестиваль «Історія:UA», приурочений до 80-ї річний проголошення Карпатської України.

Впродовж двох днів, 22 та 23 березня, науковці, видавці, письменники, медійники, режисери, митці у власній інтерпретації популяризуватимуть знання про минуле.

Про це повідомляє прес-центр Закарпатської ОДА.

Урочисте відкриття фестивалю за участі організаторів та почесних гостей відбудеться 22 березня о 13:00 в атріумі Закарпатської облдержадміністрації. У цей же день пройде презентація інформаційно-просвітницьких стендів «Карпатська Україна», семінар «Без брому і нафталіну. Як говорити з молоддю про минуле» та круглий стіл «Історія українського державотворення на Закарпатті. Як робити минуле популярним» за участю науковців, журналістів, краєзнавців. Також о 17:00 у прес-центрі Закарпатської ОДА відбудеться презентація журналу «Локальна історія», а о 18:30 у приміщенні ректорату Ужгородського національного університету демонструватимуть фільм «Позивний Бандерас». Після кінопоказу глядачі зможуть поспілкуватися з творчою групою та акторами стрічки.
Завершиться фестиваль 23 березня великим гала-концертом на Театральній площі в Ужгороді за участі гуртів ROCK-Н та KOZAK SYSTEM.

Найпотворніший пам’ятник Ужгорода перенесуть. Напередодні, 18 березня, завершилася чергова публічна консультація – щодо обрання місця для розміщення монументу жертвам Голодоморів в Ужгороді.

Про це повідомив відділ інформаційної роботи Ужгородської міської ради.

Участь у консультації взяли 1090 унікальних користувачів, з яких 25 використали SMS-повідомлення для волевиявлення на платформі “Ваша думка”.

Загалом думки ужгородців розділилися таким чином:
487 голосів – вул. Тиха (підніжжя Кальварії)
355 голоси – наб. Незалежності (біля медичного факультету УжНУ)
119 голосів – вул. Героїв (Пагорб Слави)
103 голоси – вул. Капушанська (цвинтар)
15 голосів – пл. Дружби Народів (Ротарі-парк)
11 голосів – вул. Шевченка (Парк святої Тетяни)

Нагадаємо: 24 листопада 2018 року до Дня вшанування жертв Голодоморів на набережній Незалежності поблизу медичного факультету УжНУ було відкрито пам’ятник “Свіча пам’яті”.

Встановлення цього монументу викликало жваву дискусію серед ужгородців щодо художнього вираження ідеї та відповідності обраного місця для належного вшанування жертв Голодоморів. Науково-художня рада при виконавчому комітеті Ужгородської міської ради, розглянувши вимогу 268 ужгородців, які підтримали електронну петицію, запропонувала обрати інше місце для розміщення монументу жертвам Голодоморів та винести це питання на публічні консультації. Наступним кроком буде підготовка проекту рішення на розгляд сесії міської ради.

Презентація збірки легенд «Ужгород – світова столиця міні-скульптур» відбудеться 22 березня.
За ініціативи ужгородців побачила світ перша збірка легенд і фотографій міні-скульптур Ужгорода!

У п’ятницю, 22 березня, презентація книги«Ужгород – світова столиця міні-скульптур» пройде для ЗМІ. Вона розкриває таємниці старого міста над Ужем і дозволяє поринути у неймовірний світ епічних розповідей, заснованих на реальних подіях та історичних фактах. Це перша двомовна збірка легенд і фотографій усіх міні-скульптур Ужгорода, а також туристичний путівник, за допомогою якого кожен охочий може скласти власний маршрут пошуку унікальних родзинок Ужгорода. Збірка є пам’ятним подарунком нашому місту, його гостям і жителям.

Із учасниками презентації зустрінуться:
– Ігор Ключевський, громадський діяч, автор ідеї друкованого видання;
– Ужгородські фотографи – переможці конкурсу фотографій міні-скульптур, проведеного Public Art Factory;
– Модератор презентації – сюрприз;)

Прибирати за собою ужгородці не вміють? Або просто не люблять?

Дивовижна природа Карпат нашими земляками не цінується. Десятки кілометрів площ завалені відходами людської життєдіяльності. Це ж можна сказати й про водойми. У річках та озерах плаває пластик, трупи домашніх тварин та багато різного непотребу. В тому числі навіть холодильники та телевізори.

Краяни викидають… де заманеться… все, що їм не потрібно.

Чому ж дехто думає, що якщо річ стала зайвою у господарстві, то вона потрібна природі? Лише через те, що вона мовчить…

Згадує дехто про неї лише тоді, коли довкілля починає мстити паводками, сильними вітрами та іншими катаклізмами.

Днями журналіст газети «Неділя Закарпатські новини» у лісі на Шахті в Ужгороді натрапив на цілу поляну шерсті. Чи то там хтось собак вичісував, чи то овець стриг – не зрозуміло. Але таке враження, ніби у лісі побував Кінг-Конг, бо за кольором шерсть нагадує шерсть горили.

zakarpatpost.net

Exit mobile version