Яке відношення має Корятович до Ужгорода і чому його іменем назвали площу

А чи відомо вам, що площа у різні часи мала кілька назв, однією з яких була Галькова.

І назвали її так не на честь якоїсь Галі, а через те, що колись вона була вкрита щебенем, або, як кажуть на Закарпатті, галькою.

Отже, здійснимо екскурс у минуле. І допоможе нам історик Йосип Кобаль.

У своїй книзі «Ужгород відомий і невідомий» він детально описує, як перероджувалася площа, яких зазнавала змін у різні періоди.

«Навпроти колишнього торговельного дому «Легіо» розкинулась найдавніша площа міста – Корятовича, – стверджує дослідник. – Свою назву вона отримала у міжвоєнний час на честь відомої історичної постаті – подільського князя, володаря Мукачівського замку Федора Корятовича».

Але ж князь насправді ніколи не жив в Ужгороді, не має до міста зовсім ніякого відношення. В Ужгороді було багато не менш визначних постатей, але все-таки багатолюдну територію у центральній частині міста назвали на честь одного з господарів «Паланку». Єдине, що пов’язує його з Ужгородом, так це те, що жив Корятович у той період, коли сучасна столиця Закарпаття отримала законне право на проведення ярмарків, утім це зовсім не є його заслугою. Зараз, до речі, так само нерідко перейменовують вулиці, керуючись при цьому не зовсім зрозумілими принципами.

zakarpatpost.net