Закарпатці, порадуйте тварин! Нині – Міжнародний день без м’яса

Покажіть, що ви справді не на словах, а конкретними справами любите тварин.

Нині світ відзначає Міжнародний день без м’яса.

Це – дуже хороша традиція, тим більше, що  триває Великодній піст.

Такі дні повинні стати важливими в кожній закарпатській родині.

Зараз уже дуже багато людей відмовилися від вживання тваринної їжі взагалі, тож жити без м’яса не лише можна, але й корисно.

Вчені довели, що воно призводить до старіння організму. А білок, який у ньому міститься, можна легко замінити рослинними продуктами. Наприклад, сире ж м’ясо ніхто не їсть, а в процесі термічної обробки його все одно стає мало. А, наприклад, у горіхах, цього цінного елемента у багато разів більше.

Вегетарінство стало надзвичайно популярним на всій планеті.

Міжнародний день без м’яса багато країн відзначають з 1985 року. У цей день магазини і ресторани відмовляються від продажу м’яса, а активісти пропагують вегетаріанство, а також ідеї співчуття тваринам і захисту навколишнього середовища.

Свято було запроваджено не тільки через те, що вегетаріанство корисне для здоров’я. Основною причиною стала плачевна статистика: людство щорічно вбиває понад 60 мільярдів тварин (без урахування риб, членистоногих і молюсків) з метою вживання їх в їжу.

Крім основної, існує ряд інших причин, через які слід відмовитися від вживання в їжу м’яса.

Близько мільярда людей на планеті голодують і відчувають брак чистої питної води. Вирішити цю проблему значною мірою може відмова від м’ясних продуктів, оскільки  для виробництва одного кілограма м’яса сьогодні необхідно більше 10 кілограмів зерна і понад 15 літрів води. З огляду на обсяги світового виробництва м’яса, кількості зернових, які виробляються тільки для тваринництва, цього вистачило б, щоб із великим надлишком прогодувати голодуючих на всій планеті.

Ще одним мінусом тваринництва є те, що воно виробляє 18 відсотків газів, що викликають парниковий ефект; це більше, ніж всі види транспорту разом узяті.

І, нарешті, знищення лісів для створення нових пасовищ і виснаження земель під кормовими культурами негативно позначаються на екологічній ситуації нашої планети.

Нині у всій Україні існує безліч закладів, де взагалі не готують м’ясо. В Ужгороді також можна знайти не лише вегетаріанські страви, але й страви взагалі без термічної обробки, купити, скажімо, ковбасу без м’яса, сир без молока.

На щастя, мережа виробництва та продажу екопродукції стає все ширшою.

У продажу є здорові сирі тістечка, хлібці, багато видів цукерок, різні пасти, можна замовити піцу та багато іншого, що за смаковими якостями не уступає їжі, до якої більшість закарпатців звикли.

Тож будьте здоровими і відмовляйтесь від м’яса! Уже невдовзі ви зможете побачити позитивний ефект на стані організму.

Вегетаріанцями, наприклад, були такі відомі особистості, як: Адольф Гітлер, Іван Хреститель, Альберт Ейнштейн, Ісаак Ньютон, Будда, Піфагор, Платон,  Леонардо да Вінчі та багато інших. Нині відмовилися від м’яса багато відомих політиків, артистів, спортсменів (скажімо, Майк Тайсон, чотириразовий володар титулу «Містер Всесвіт» силач Білл Перл, Полл Макартні, Памела Андерсон, Бред Пітт, Наталі Портман, Том Круз, Ніколь Кідман, співачка Йолка, творець соціальної мережі «ВКонтакте» Павло Дуров, письменник Любко Дереш,  та безліч інших зірок). І вони не тільки чудово почуваються, але й мають бездоганний зовнішній вигляд та світлі думки.

zakarpatpost.net