Колишня ужгородка займається вуду-творчістю і робить одяг із волосся

Мар’яна Фантич, що більш ніж 30 років тому позувала Михайлу Михайлюку для фонтану «Дівчина з голубом», у 80-х роках навчалася в Ужгороді на художника. Тоді їй було 17 років.

Тепер Мар’яні 46 і вона мешкає в Лондоні. Закарпатка успішно закінчила коледж мистецтв імені Ерделі, далі – Львівську академію мистецтв, після чого їй поталанило здобути диплом знаменитого англійського університету в графстві Міддлесекс, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Дизайнер представила світу костюм-двійку (піджак та брюки) з тканини, покритої чорною шерстю… Родзинка виробу в тому, що для його виготовлення використано не шерсть якоїсь тварини, а людське волосся… Оздоблено виріб ґудзиками у вигляді людських очей та прикрашено кістками. Вони також несправжні.

Мар’яна Фантич каже, що разом зі своїм партнером створює мистецтво, яке перегукується з теорію Чарльза Дарвіна про еволюцію, змішуючи її з елементами надприродного ритуалу. Сам творчий процес дизайнерка іменує Вуду-творчістю.

Утім хижацька колекція виникла не на порожньому місці. На думку арт-дуету, людина, що знаходиться на вершині харчового ланцюжка, одночасно є «найвищим хижаком». Тож ікла і різці, що стирчать з одягу, – це символи людської культури.

Тому головними матеріалами, з яких створювалася колекція Fantich & Young, власне, і є кістки та волосся.

За словами дизайнерки, тільки це залишається після людини, коли вона помирає, тому вони повинні прикрашати і тих, хто живе.

«Якщо людина носить на собі шкіру інших тварин, їхнє хутро, пір’я, а іноді прикріплює до одягу голови і хвости, чому б їй не використовувати інші частини тіла? Чим зуби гірші за шкіру, наприклад?», – наголошує вона.

zakarpatpost.net