Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 20 березня

День на Закарпатті був багатим на події.

Мар’яна Фантич, що більш ніж 30 років тому позувала Михайлу Михайлюку для фонтану «Дівчина з голубом», у 80-х роках навчалася в Ужгороді на художника. Тоді їй було 17 років.

Тепер Мар’яні 46 і вона мешкає в Лондоні. Закарпатка успішно закінчила коледж мистецтв імені Ерделі, далі – Львівську академію мистецтв, після чого їй поталанило здобути диплом знаменитого англійського університету в графстві Міддлесекс, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Дизайнер представила світу костюм-двійку (піджак та брюки) з тканини, покритої чорною шерстю… Родзинка виробу в тому, що для його виготовлення використано не шерсть якоїсь тварини, а людське волосся… Оздоблено виріб ґудзиками у вигляді людських очей та прикрашено кістками. Вони також несправжні.

Мар’яна Фантич каже, що разом зі своїм партнером створює мистецтво, яке перегукується з теорію Чарльза Дарвіна про еволюцію, змішуючи її з елементами надприродного ритуалу. Сам творчий процес дизайнерка іменує Вуду-творчістю.

Журналіст газети «Неділя Закарпатські новини» цими днями знайшов у лісі на Шахті в Ужгороді бульбулятор. Його було заховано за підвищення з ґрунту.

Очевидно, ним користуються. Загалом проблема наркоманії останнім часом для нашого краю є дуже актуальною.

Тож як на Закарпаття потрапили наркотики? Про це у прес-центрі газети «Неділя Закарпатські новини» ми говорили з головним наркологом області Василем КРУЧАНИЦЕЮ.

12 автомобілів угорської реєстрації та 2 – української стали «жертвами» берегівчанина, який ножем проколов колеса припаркованих біля багатоповерхівок транспортних засобів.

Пригода сталася у пров. Мукачівському в Берегові учора, 19 березня, близько 10 вечора. Житель багатоповерхівки раптово почав пробивати колеса на автомобілях поруч будинку, пише mukachevo.net

Ці дії побачив сусід та спробував зупинити злочинця і натомість отримав ножем удар у голову. На щастя, рана не була фатальною й про постраждалого подбали медики Берегівської ЦРЛ.

Неадеквата з ножем забрали правоохоронці , якого допомогли затримати інші мешканці багатоповерхівок. З їх свідчень, злочинець, що понівечив автівки, має певні психічні розлади.

У поліції Берегівщини наразі проводять слідчі дії у цій справі.

— Якщо говорити про наркозалежних в розрізі України, їх у нас значно менше, ніж у південних та східних областях, у столиці, навіть у Львові чи Франківську. У нас трошки інша ментальність, — наголосив він. — Хоча є стійка тенденція до збільшення кількості тих, хто вживає наркотичні препарати. Якщо офіційно, то, за статистичними даними, наркозалежних у нас близько 350 осіб у області. Це ті, хто потрапляв у поле зору правоохоронців і медиків. Але для отримання реальної картини цю цифру варто помножити на 4, навіть на 5.

Сьогодні – день Щастя. Про нього написано багато, але конкретного визначення так і не дав ніхто.

Охарактеризувати коротко щастя можна словами, що це – те, що ми відчуваємо: піднесення, радість, блаженство.

Утім для когось – це і емоції, і бажання в певний життєвий момент.

А от що впливає на щастя – це вже внутрішня налаштованість і думки людини, ставлення до ситуацій.

Щось хороше може бути в усьому, будь-яка дрібниця здатна дарувати радість.

Бути щасливим – це означає і бути здоровим, і бути коханим, і перебувати в безпеці.

Наразі експерти навчилися навіть вимірювати рівень щастя і роблять це регулярно.

Індекс щастя включає в себе 6 основних показників – прибуток, здоров’я і тривалість життя, соціальна підтримка, свобода, щедрість і довіра у суспільстві.

За результатами опитування виявилося, що жінки щасливіші в житті, а чоловіки в роботі!

Також цікаво, що серед представників усіх професій найбільш щасливими почувають себе бджолярі.

Цими днями Служба автомобільних доріг розпочала ремонти малих мостів на трасах міжнародного значення в межах Закарпатської області. Роботи тривають на кількох напрямках.

Про це повідомляє прес-служба Закарпатської ОДА.

Так, на автодорозі М-24 «Мукачево – Берегово – КПП «Лужанка», яка веде до кордону з Угорщиною, триває ремонт мосту між селами Страбичово і Чомонин (Мукачівський район).

Учора, близько 14-ої години, патрульні отримали повідомлення про те, що на вулиці Вокзальній, в Ужгороді, дві невідомі особи нанесли тілесні ушкодження заявнику, та заволоділи його телефоном.

Поспілкувавшись із чоловіком, поліцейські вирішили пропатрулювати прилеглу територію. Неподалік, вони виявили ще одного чоловіка, з явними тілесними ушкодженнями. На місце події чоловіку викликали карету швидкої.

Про це повідомляє патрульна поліція Закарпатської області.

Осіб, імовірно, причетних до нанесення тілесних ушкоджень, було виявлено у одному з магазинів, на проспекті Свободи. Під час поверхневої перевірки, в них виявили мобільний телефон заявника, а також металевий ланцюг, яким особи, імовірно, наносили удари.

Трохи згодом, заявник прямо вказав на даних осіб.

Нині світ відзначає Міжнародний день без м’яса.

Це – дуже хороша традиція, тим більше, що  триває Великодній піст.

Такі дні повинні стати важливими в кожній закарпатській родині.

Зараз уже дуже багато людей відмовилися від вживання тваринної їжі взагалі, тож жити без м’яса не лише можна, але й корисно.

Вчені довели, що воно призводить до старіння організму. А білок, який у ньому міститься, можна легко замінити рослинними продуктами. Наприклад, сире ж м’ясо ніхто не їсть, а в процесі термічної обробки його все одно стає мало. А, наприклад, у горіхах, цього цінного елемента у багато разів більше.

Вегетарінство стало надзвичайно популярним на всій планеті.

В Ужгороді весна. Уся природа оживає. У лісі на Шахті метушаться комахи.

У мурашниках уже кипить життя.

Відомий американський ентомолог (учений, що вивчає комах) Дерек Морлі описав багато незвичайного в поведінці у мурашок. Наприклад, він зазначив, що, коли мураха прокидається, вона витягує всі шість лапок так, ніби протягується, а потім розкриває щелепи, наче позіхаючи.

Також він наголосив, що у мурах бувають різні характери. Наприклад, представники одного й того ж виду у одному мурашнику можуть бути і ледачими і не дуже розумними, і навпаки – і працьовитими, і розумниками. Є між ними і працбовиті, і ледацюги. Та якщо роботящі йдуть із родини, лінюхи страждають і починають голодувати.

Також існує думка, що комахи із двох різних мурашників ведуть між собою війни за територію. Але це не завжди так. Мурахи, якщо їзх змусити житии разом, понуть між собою співпрацювати.

А в лісі на Шахті території для цих маленьких істот великі. Тож сподіваємось, що закарпатським мурашкам воювіати між собою ніколи не доведеться.

Черговий випадок булінгу на Закарпатті. Як зазначено в коментарі до допису, який опублікував на своїй сторінці Народний котроль Закарпаття, мова йде про шосту школу.

Поки що оприлюднено не всі факти, триває розслідування.

Як зазначено у публікації, конфлікт трапився між дівчатами. Дві восьмикласниці побили ученицю 9 класу, при чому травми дівчині завдали такі, що вона знаходиться в лікарні на лікуванні.

zakarpatpost.net