Камінь, що зцілює. Таємниці підземної церкви

Свого часу Свято-Троїцький монастир був відомим духовно-просвітницьким центром, а нині є одним із туристичних об’єктів Сатанова, що на Хмельниччині. Відомо, що кам’яний храм був зведений на місці дерев’яної церкви, закладеної тут ще у ХІV столітті. А взагалі монастир свого часу мав статус лаври та, як годиться, брав свій початок з підземної церкви. І, власне, перші монахи та досі існуюча підземна церква з’явилися тут ще раніше – у ІХ столітті» , пише популярна на Закарпатті газета «ПОРАДИ».

Тож історія Свято-Троїцького монастиря тягнеться у глиб віків щонайменше на понад 10 століть. Обитель була свого часу чоловічою, потім жіночою. Оточена високим кам’яним муром, вона, окрім святого місця, була ще й місцем захисту від ворогів. Остаточно монастир закрили у 1954 році. На території свого часу було три церкви. Сьогодні ж діючі дві – церква святої Трійці та підземна, пише ye.ua.

Коли спускатися крутим схилом з монастирського подвір’я, вдалині чутно шум води. Це відомий сатанівський водоспад на Збручі. Він, хоч і штучний, але облюбований туристами не менше, ніж сатанівські курорти. Кілька метрів униз – і, власне, потрапляємо до підземної церкви Свято-Троїцького монастиря. Вона досі діюча. З’єднана з наземною церквою підземним ходом. На третій день після Вознесіння тут проводять богослужіння.

Ці печери – природного походження, людською рукою практично не змінені. За переказами, перші монахи тут оселилися у ІХ столітті. Це були вихідці з Афона. Місце має надзвичайно сильну енергетику. Відомо, що тут било цілюще джерело, а монастир вважався «здравницею» для хворих. Коли монастир закрили – джерело зникло.

У підземній церкві дві келії. Одна з них має назву келії випробувань. «Послушник, перед тим як стати ченцем, мав ніч провести у молитві, стоячи на колінах на камені випробувань, – розповідають місцеві. – Лише опісля здійснювали обряд постригу. Намолений камінь нині має чудодійну силу – лікує хвороби ніг. Треба постояти на камені, помолитися та попросити зцілення. Камінь не кожного пустить до себе. В кого нема віри – на нього не стане. Хто це робить з вірою і вистоїть – у вдячність залишає своє взуття. А ще на кам’яних стінах виступає роса. Це вода, яка просочується через каміння, вона накопичує багато мінеральних речовин і досить помічна при хворобах очей».

Підземелля бережуть страшні таємниці. Свого часу тут навіть заживо хоронили так званих релігійних злочинців. У літописі Свято-Троїцького монастиря збереглося згадування про поховання заживо монаха Вітошинського.

zakarpatpost.net