Долина нарцисів розквітла. Красива легенда пояснює появу пролісків та шафранів на Закарпатті

Унікальна долина, розташована поблизу Хуста в урочищі Кіреші починає розквітати одразу після сходження снігу.

Крім самих нарцисів, на території заповідника росте майже 500 видів різних рослин, серед яких 15 червонокнижних видів квітів, 16 видів орхідей… а ще – там велике розмаїття тварин, комах, земноводних.

Уже в перші дні березня Долина нарцисів починає буяти… Першими тягнуться до сонця підсніжники та шафрани.  Їх там велике розмаїття. А от туристів у цю пору небагато. Лише поодинокі відвідувачі та місцеві мешканці приходять милуватися розкішною красою дарунків природи.

Хоча вхід на територію заповідника платний лише під час цвітіння самих нарцисів.

Цікаво, що про першоцвіт у Хусті існує своя, не притаманна більше жодному регіону, легенда. Згідно з оповідкою, місцевий багач поклав око на вродливу бідну дівчину, однак вона кохала свого сусіда, який був їй рівнею. Не хотіла Марія пов’язувати долю із паном і нехтувала його залицяннями. Тоді він підстеріг дівчину, і коли вона поверталася з подружками із міста, викрав її. Ув’язнена сиділа Марія в темниці Хустського замку і гірко плакала. Степану правдами-неправдами якось вдалося вночі визволити дівчину, однак на світанку пан знайшов закоханих і, палаючи люттю, застрелив обох. На місці, де пролилася кров Марії виросли білі тендітні підсніжники, а там, де забагряніла кров Степана, виросли сині ніжні шафрани. Побачивши диво, переможене коханням серце пана не витримало і розірвалося.

Цю легенду часто переповідають діти туристам.

До речі, самі нарциси торік розпустилися на два тижні раніше. Очікується, що цієї весни вони також розквітнуть у кінці квітня – на початку травня.

А от зривати як нарциси, так і підсніжники та шафрани заборонено. За їхнє знищення передбачена адміністративна відповідальність у вигляді штрафу, розміром від 510 до 1700 гривень.

zakarpatpost.net