Лікарка розповіла, на що скаржаться закарпатки і чому їх так непокоять випадкові статеві зв’язки

Сьогодні чимало жінок не можуть завагітніти. Аби стати мамами їм доводиться проходити чимало обстежень та різних процедур. У той же час все активніше обговорюються домашні пологи. Чимало дискусій виникає і на тему абортів! Усе більше представниць слабкої статі хворіють на рак, а дівчата починають вести раннє статеве життя і це майже вважається нормою. Крім того, які лише експерименти не проводить молодь із протизаплідними засобами! – пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Про здоров’я жінки взагалі побутує багато міфів. Що з них  є вимислом, а що – правдою?

Про це та інше у прес-центрі газети «Неділя Закарпатські новини» ми говорили з лікарем-гінекологом, ендокринологом та репродуктологом Тунзалою ІБАДОВОЮ.

Які основні причини візитів закарпаток до гінеколога?

Загалом причин дуже багато. Я виділю основні. Перша з причин – це біль. Жінки скаржаться на біль внизу живота під час та перед менструацією, що посилюються під час статевого контакту.

Друга причина – це випадкові зв’язки. Часом або розлучені жінки, або ті, в кого довго не було близькості, звертаються аби перевіритися, чи вони не заразилися інфекціями, що передаються статевим шляхом.

Наступна причина – виділення. У нормі вони повинні бути. Немає такого, аби їх не було. Справа в тому, що спеціальні залози у піхві продукують появу слизу, додається робота мікрофлори, тобто розпад продуктів життєдіяльності  і клітини, які злущуються з піхви. Це все і спонукає появу виділень. Але вони не мають мати неприємний запах, призводити до дискомфорту, не повинні змінювати колір – тобто жовті, зеленуваті, коричнюваті виділення – це вже недобре і потрібно звертатися до лікаря.

Четверта причина – збій менструального циклу. Погано коли менструація дуже часто – двічі на місяць, або дуже рідко, коли затримки на два-три місяці. Норма циклу – 21-35 днів. Рахувати треба від першого дня менструації до першого дня наступної.

П’ята причина – рясні менструальні виділення зі згустками, зазвичай після нормальних, тривалістю більше 7 днів. У такому разі потрібно шукати причину.

zakarpatpost.net