Чому закарпатці вірили, що якщо молодят перейде свиня, шлюб буде нещасливим

Зі свинями на Закарпатті пов’язано чимало прикмет. Наприклад, вірили, що свиня може відчути чиюсь смерть і попередити про це людей, скажімо, вирити яму перед будинком, в якому очікується покійник, і залізти в неї з головою, повернутою в бік кладовища.

Якщо господар свині тяжко захворів, а тварина по-особливому хрюкала, хвороба вважалася смертельною. Також свиня віщувала нещасливий шлюб, якщо переходила весільну процесію. Навіть зустріч із нею на дорозі нічого доброго не віщувала.

От до чого здатна людська фантазія!

Кури – теж були об’єктом магії і забобонів.

«Наші предки були переконані, що босоркані можуть відібрати в курей несучість. Тому, аби кури добре неслися, трималися разом, півень не ходив від своїх до чужих курей, господині на Святий вечір годували їх із кільця або обруча з діжки, куди насипали зерно, і промовляли певні слова. Промовляли дуже тихенько, а коли кликали їх, не казали: «Тю-тю», щоб не почула сусідка чи людина, яка хотіла наворожити, бо якщо вона почує і промовить своє замовляння, може їм наробити лиха, відібрати несучість, – запевнив закарпатський демонолог Василь КОРОЛЬ. – А от із яйцями ворожили, брали для цього найчастіше варені. Відьма, щоб навести лихо, варила їх вночі і приповідала, що як із вареного яйця не буде нічого рости, так із ниви певної людини нічого не виросте. Могла закопати або одне яйце, або кілька навхрест в різних частинах ниви».

zakarpatpost.net