Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 25 березня

День на Закарпатті був багатим на події.

Деколи навіть одне дерево може бути лісом. Наприклад, великий баньян. Він має найбільшу у світі площу крони і тисячі стовбурів.

Росте насадження досить незвичним способом. Спочатку виростає одне дерево, з гілок якого виходять паростки, що тягнуться не вгору, а до землі. Більшість із них засихають, але ті паростки, яким вдалося досягнути земної поверхні, пускають корені та згодом стають міцними стовбурами. Й ось у дерева вже два стовбури, потім три, чотири… І так може тривати до безкінечності.

В Ужгороді у лісі на Шахті таких дерев немає, ліс там переважно дубовий. Але можна помітити інших, не менш цікавих велетнів. Одне з дерев росте прямо біля дороги поблизу бетонних споруд, які нагадують бойові укріплення.

У нього дуже дивна крона, на якій багато розгалужених гілок, а стовбур покручений у всі боки.

Дерево міцне, високе і трохи схоже на казкового здорованя з сотнями рук, що хоче дотягнутися до неба.

Зараз, поки гілки не вкрилися листям, їх добре видно і саме дерево суттєво відрізняється від інших, що ростуть поруч.

Закарпатським мисливцям планують дати більше землі.

Про це повідомляє прес-служба Закарпатської обласної ради.

Тим часом, лісничого-браконьєра із Рахівщини, що вбив червонокнижну рись, а також його батька, так ніхто й не покарав. А тоді ці двоє (на фото) влаштували посеред лісу полювання, під час якого позбавили життя невинну тварину.

Люди кажуть, що в цієї родини є відпочинковий комплекс, весь заставлений шкірами та муміями вбитих тварин.

Але чомусь депутати не клопочуть про те, аби сімейку покарали.

Тож, як інформує прес-служба, на сесії облради, що відбудеться 4 квітня, серед 22 інших питань піднімуть і: “питання надання мисливському господарству “Єгер” землі”.

Поки не відомо, хто стоїть за цим клопотанням, але діяльність подібних господарств у першу чергу мала б перевірити прокуратура, адже лісових злочинів, пов’язаних із полюванням, останнім часом дуже багато.

Сьогодні чимало жінок не можуть завагітніти. Аби стати мамами їм доводиться проходити чимало обстежень та різних процедур. У той же час все активніше обговорюються домашні пологи. Чимало дискусій виникає і на тему абортів! Усе більше представниць слабкої статі хворіють на рак, а дівчата починають вести раннє статеве життя і це майже вважається нормою. Крім того, які лише експерименти не проводить молодь із протизаплідними засобами! – пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Про здоров’я жінки взагалі побутує багато міфів. Що з них  є вимислом, а що – правдою?

Про це та інше у прес-центрі газети «Неділя Закарпатські новини» ми говорили з лікарем-гінекологом, ендокринологом та репродуктологом Тунзалою ІБАДОВОЮ.

Які основні причини візитів закарпаток до гінеколога?

Загалом причин дуже багато. Я виділю основні. Перша з причин – це біль. Жінки скаржаться на біль внизу живота під час та перед менструацією, що посилюються під час статевого контакту.

Друга причина – це випадкові зв’язки. Часом або розлучені жінки, або ті, в кого довго не було близькості, звертаються аби перевіритися, чи вони не заразилися інфекціями, що передаються статевим шляхом.

Наступна причина – виділення. У нормі вони повинні бути. Немає такого, аби їх не було. Справа в тому, що спеціальні залози у піхві продукують появу слизу, додається робота мікрофлори, тобто розпад продуктів життєдіяльності  і клітини, які злущуються з піхви. Це все і спонукає появу виділень. Але вони не мають мати неприємний запах, призводити до дискомфорту, не повинні змінювати колір – тобто жовті, зеленуваті, коричнюваті виділення – це вже недобре і потрібно звертатися до лікаря.

Площа Корятовича в ужгороді раніше була Ринковою.

Про це знає історик Йосип Кобаль.

«Із 1380 року Ужгород, завдяки старанням його володарів – родини Другетів – отримав від короля Угорщини з династії Анжу Людовика І Великого право на проведення щотижневого ярмарку, котрий припадав на четвер. Цей ярмарок став традиційним і проводився у місті аж до радянсь-ких часів. На початку ХV століття у травні в Ужгороді проводився вже і загальнодержавний, або Великий ярмарок. Пізніше кількість великих ярмарків зросла до шести, а наприкінці 1780 року імператриця Марія-Терезія спеціальним наказом надала місту право проводити ще два загальнодержавні ярмарки: на день святого Георгія і напередодні дня Катерини (24-25 листопада). Таким чином, Ужгород у минулому мав вісім великих ярмарків і кілька тижневих (звичайний – у понеділок, традиційний – у четвер і свинний – у середу). Звичайно, не всі ярмарки проводилися на цій площі, проте найдавніші, як свідчать письмові джерела, проходили саме тут. Не дивно, що у ХVІІ столітті одна з вулиць (частина площі) так і називалася – Ринковою. Коли у 1691 році описали жителів міста, то на Ринковій вулиці конскріптори зафіксували всього вісім будинків з одного боку. Її мешканці, за винятком двох, були вільними міщанами. Інша, більша частина площі, власне і служила місцем проведення ярмарків», – запевняє місцевий історик.

Зі свинями на Закарпатті пов’язано чимало прикмет. Наприклад, вірили, що свиня може відчути чиюсь смерть і попередити про це людей, скажімо, вирити яму перед будинком, в якому очікується покійник, і залізти в неї з головою, повернутою в бік кладовища.

Якщо господар свині тяжко захворів, а тварина по-особливому хрюкала, хвороба вважалася смертельною. Також свиня віщувала нещасливий шлюб, якщо переходила весільну процесію. Навіть зустріч із нею на дорозі нічого доброго не віщувала.

От до чого здатна людська фантазія!

Кури – теж були об’єктом магії і забобонів.

«Наші предки були переконані, що босоркані можуть відібрати в курей несучість. Тому, аби кури добре неслися, трималися разом, півень не ходив від своїх до чужих курей, господині на Святий вечір годували їх із кільця або обруча з діжки, куди насипали зерно, і промовляли певні слова. Промовляли дуже тихенько, а коли кликали їх, не казали: «Тю-тю», щоб не почула сусідка чи людина, яка хотіла наворожити, бо якщо вона почує і промовить своє замовляння, може їм наробити лиха, відібрати несучість, – запевнив закарпатський демонолог Василь КОРОЛЬ. – А от із яйцями ворожили, брали для цього найчастіше варені. Відьма, щоб навести лихо, варила їх вночі і приповідала, що як із вареного яйця не буде нічого рости, так із ниви певної людини нічого не виросте. Могла закопати або одне яйце, або кілька навхрест в різних частинах ниви».

Мальовниче Закарпаття славиться своїми водоспадами. Більшість з цих водограїв – бурхливі та стрімкі. Про один з них, на Тячівщині, спокійний, повільний, але не менш мальовничий, розповідає на своїй сторінці у мережі Фейсбук Вячеслав Дикун:

“Сьогоднішній опис я присвятив мало відомому, дуже красивому, спокійному та повільному але в той же час неймовірно дивовижному водограю.

Дівочі сльози – так романтично називають водоспади, що стікають з високих скель не суцільним потоком, а у вигляді ланцюжків крапель. Саме про таке неймовірне диво Карпат буде розповідь.

Водоспад Вишоватий прихований в ущелині на околиці села з однойменною назвою, пише tyachiv.com.

Вода падає з висоти майже 30 метрів. Хоча за офіційними даними ця цифра дещо менша. Побачити у всій красі цей унікальний природний об’єкт вдається не часто. В посушливу пору потічки, що живлять водоспад майже повністю пересихають. Але ранньою весною і в дощовий період він вражає своєю неперевершеною красою. Зазвичай тут малолюдно. Хоча сьогодні тут вирують людські емоції від побаченого.

Адже водоспад по праву вважають ще однією унікальною, хоч поки і маловідомою, родзинкою Закарпаття.

В урочищі, де розташований водоспад, можна побачити ще одну пам’ятку природи – старезну і височезну липу.

Закарпаття засипало снігом. Про негоду на горі Піп Іван повідомив Чорногірський гірський пошуково-рятувальний пост.

Станом на 07:30 25.03.19 на г. Піп Іван Чорногірський хмарно, видимість обмежена до 20 м. Падає сніг. Вітер південно-західний 6 м/с. Температура повітря -1°С.“, – йдеться у повідомленні.

Нині багато хто нарікає на те, що не може знайти роботу, а з іншого боку роботодавці скаржаться на брак кваліфікованих фахівців. Насправді все не так. Знайти легко і просто можна як роботу, так і персонал, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Отже, сьогодні у прес-центрі газети «Неділя Закарпатські новини» спеціально для закарпатської газети «Робота та начання» разом зі співвласником кадрової агенції «Pelekh Agency» Андрієм ПЕЛЕХОМ ми шукали відповіді на наболілі для багатьох закарпатців питання про роботу.

Часом молодь каже, що не може знайти роботу, бо роботодавці ставлять вимогу про наявний досвід роботи, а в них його не може бути. Чи відомо вам про такі випадки. Загалом як у нас справи із роботою для молоді?

Є такі спеціальності, що цього вимагає закон. Наприклад, якщо людина йде працювати в нотаріальну контору, то потрібно мати 2 роки досвіду на якійсь юридичній посаді. У нашій агенції такого немає. Скажімо, у львівському офісі маємо менеджера, яка ще є студенткою, і при тому працює в нашій агенції вже більше року. Загалом зараз студенти знаходять роботу із третього курсу, тому, гадаю, проблем тут немає. Навіть якщо людина не має стажу, можна вказати у резюме якісь курси, досвід участі в студентських організаціях, що фактично теж є досвідом, головне – бути активним, така риса завжди подобається роботодавцям. До того ж, більшість роботодавців на досвід не звертають ніякої уваги, принаймні з тих, кого я знаю. Важливо, аби людина віддавалася сповна роботі, показувала результат. Дехто може мати величезний досвід, але працювати не там, де потрібно, на роботі, що не приносить задоволення. Тоді такого фахівця все одно потрібно перевчати, якщо він вирішить щось змінити в житті.

Тур’я-Ремета, Тур’я-Бистра, Дубриничі та Тур’я-Пасіка вже цього року мають розпочати будівництво сучасних амбулаторій за програмою “Сільська медицина”.

Про це повідомляє начальник управління туризму та курортів Закарпатської ОДА Денис Ман на своїй сторінці у соцмережі.

За його словами, загалом на Закарпатті нова програма дала старт будівництву 16 новим амбулаторій.

“Наразі органи місцевого самоврядування займаються оформленням документації, необхідної для початку робіт, а обласна державна адміністрація – оформленням звернення до Мінрегіону, який відповідає за реалізацію Програми. – наголошує він. – Закарпатська область вже отримала понад 300 млн гривень на реалізацію проектів у сфері сільської медицини. Це одна з найбільших сум з усіх областей, оскільки частка сільського населення в структурі населення регіону – 63 %.

На стадіоні «Авангард» в Ужгороді тривають роботи із облаштування футбольних полів та бігової доріжки. Роботи на спортивному об’єкті стартували у 2018 році та будуть завершені вже у першому півріччі 2019 року. Фінансування на зазначені проекти вдалося залучити з державного та місцевих бюджетів, а також коштом угорських партнерів, які заявили про готовність будувати Футбольну академію.

Про це повідомляється на сайті Закарпатської ОДА.

Тривають роботи із укладання штучного покриття для тренувального поля стадіону, а на додатковому полі позаду головного буде проведена заміна дренажних систем та водовідведення. На біговій доріжці, фінансування якої стало можливим завдяки коштам Державного фонду регіонального розвитку, вже наносять розмітку.

За словами першого заступника голови Закарпатської ОДА Івана Дурана, вже у травні на спортивній арені проходитимуть міжнародні змагання з легкої атлетики. Подібних об’єктів, які б могли приймати спортивні змагання європейського рівня в Україні практично немає. Закарпаття, завдяки його кліматичним та географічним умовам, давно розглядалося як місце проведення змагань та тренувальних зборів для багатьох збірних України. Наявність такого спортивного комплексу, як «Авангард», дозволить реалізувати це завдання на практиці. Відповідні консультації з різними спортивними федераціями облдержадміністрація проводить, відколи стартували роботи на стадіоні.

Долина нарцисів розквітла весняним білоцвітом. Ці квіти називають ще білими філками та лісовими нарцисами. Їх занесено до Червоної книги України.

Зараз Долина нарцисів у Хусті вже буяє. Там цвітуть шафрани та білоцвіт

Відвідувачів у ці дні багато. За вхід платити не потрібно. Він платний лише в період цвітіння нарцисів. Охочих же побачити унікікальну долину багато у всі пори року.

Загалом на території заповідника росте майже 500 видів різних рослин, серед яких 15 червонокнижних видів квітів, 16 видів орхідей… а ще – там велике розмаїття тварин, комах, земноводних.

Цікаво, що білоцвіт у народі наділюють магічними властивостями, кажуть, що дівчатам, якщо з нього зібрати росу і вмити обличчя, він подаоує вроду.

Наприклад, у Стрийському районі Львівської області дівчата тричі водили квіткою білоцвіту весняного по обличчю та промовляли: «Растику, растику, на тебе роса, на мене краса; на тебе журба, на мене радість; на тебе старість, на мене молодість».

zakarpatpost.net