Де на Закарпатті гора, вкрита псячкою, озера на якій живляться виключно дощами

Стримба – найвища гора національного природного парку “Синевир”. Її висота 1719 метрів над рівнем моря. Саме сюди пролягає один з найцікавіших туристичних маршрутів НПП «Синевир» – «Колочава – Стримба».

Старт подорожі – село Колочава, про яке знає уся Україна. Цей великий населений пункт розкинувся між стрімкими горами Дарвайка, Красна, Ружа, Барвінок і Стримба, в мальовничій долині, пише Національний природний парк “Синевир”.

Стримба – гора дивовижної краси. Її хребет з кількома горбами простягнувся на понад 3 тисячі метрів. Верхня межа – це кам’яні розсипи та полонина. Остання покрита білоусом звичайним, або, як називають цю рослину місцеві жителі, псячкою. За часів прогресу колгоспів на полонині випасалися отари овець, а зараз шар білоусу звичайного настільки накопичився, що справляє враження цілини, непорушності, дикої природи.
На верхній межі гори одиноко гойдаються невеличкі смереки. Вони криві, пригнічені, бо ж така висота не є сприятливим середовищем для цих хвойних дерев. А от криволісся сосни гірської, ялівцю сибірського та козацького добре прижилися навіть поблизу найвищої точки Стримби.

На східній частині хребта Стримби розкинулось мальовниче озеро. Воно невелике, довжиною 8 і шириною 4 метри. Максимальна глибина унікальної гірської водойми, що знаходиться на висоті близько 1600 метрів над рівнем моря, становить більше одного метра. Живиться озеро виключно атмосферними опадами. На горі дощі випадають часто, тож болото не висихає. Звісно, риба у цій водоймі не водиться, але тут спостерігався тритон карпатський. Ця хвостата земноводна тварина добре живе в гірських умовах навіть на висоті дві тисячі метрів над рівнем моря, тож Стримба для неї не межа. До речі даний вид внесений до Червоної книги України і охороняється законом.

Стримба – гора, що захоплює дух. Тут спокій і краса, які облагороджують душу, надихають на творче мислення, дарують радість.

zakarpatpost.net