Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 26 березня

День на Закарпатті був багатим на події.

Про нещасний випадок із відважним улюбленцем повідомив Олексій Кравченко.

Спочатку у дописі йшлося про те, що хтось порізав собаці, яка повернулася з війни, порізав лапи.

Утім потім Олексій виправив допис і зазначив, що за словами ветеринара, це зробила не людина.

“Сьогодні в місті Ужгороді біля військової частини якийсь чи якась тварюка порізала обидві лапи, дуже доброму собаці якого ми привезли з війни!!! Прошу поширення та можливої інформації!!!! ЛЮДИ ВСІМ ДЯКУЮ ЗА ДОПОМОГУ ВЕТЕРИНАР ВЖЕ БУВ, СКАЗАВ ЩО ЦЕ ЗРОБИЛА НЕ ЛЮДИНА!!!” – написав він.

Одразу з перших хвилин публікацію активно коментували. Користувачі припускали, хто міг травмувати чотирилапого. У висловлюваннях більшість були емоційними, пропонували відрізати кривднику і руки, і статеві органи, і віирвати з рота язик, і поламати ноги.

Така жвава реакція свідчить про те, що більшість ужгородців тварин люблять і готові їх захищати. І це, безумовно, дуже радує. Усього за кілька годин допис набрав 1,7 тисяч поширень.

Ветеринара для собаки користувачі також знайшли миттєво, дали контакти. Лікар надав собачці необхідну допомогу і тепер чотирилапий одужує.

За даними Державного агентства водних ресурсів України, найчистіша річкова вода в Карпатах, проте вже в сусідній Львівській області вона одна з найбрудніших.

Найчистішими річками в Україні фахівці називають ті, які течуть у Карпатах, інформує Ukr.Media.

Про це повідомили представники Державного агентства водних ресурсів України.

«Найбільш чистими річками України можна вважати карпатські ріки Івано-Франківської, Чернівецької та Закарпатської областей», – йдеться в повідомленні агентства.

Фахівці додають, що чистота вод в цих річках обумовлена сприятливими показниками якості стану цих річок з-за особливостей формування їх гідравлічного режиму.

Також в агентстві відзначили, що найбільш забрудненими річками в Україні є ті, які протікають у Львівській, Хмельницькій і Київській області у зв’язку з відведенням в ці річки стічних вод комунальних підприємств.

Про силача-українця ходить багато легенд, наприклад, що він переміг бика на кориді в Іспанії, голіруч вирвавши йому роги, чи що виконав рекламний номер «Людина під колесом машини» у США, де автівка переїхала йому горло.

Біографам досі не вдалось перевірити достовірність цих фактів, пише versii.if.ua

Однак силу Фірцак і справді мав неймовірну. Довгий час він виступав у цирку, гастролюючи Європою

“Величезний молот завис у повітрі, а зал завмер у тривожному чеканні. Іван лежав горілиць. Асистент з усією силою розмахував молотом і розбивав величезну каменюку на Іванових грудях. Камінь розлітався на друзки. Іван підвівся, позбирав каміння та зник за кулісами. У залі лунали овації”, – йдеться у статті про Фірцака у журналі “Локальна історія”.

Добре, що зараз у нас фруктів таке розмаїття, що очі розбігаються.

Отже, сьогодні журналіст газети «Неділя Закарпатські новини» купив руку Будди. Коштує такий незвичний фрукт 888 гривень. Привезено його з Ізраїлю.

Що ж це за диво-дивина і чому в нього така цікава назва?

Справа в тому, що батьківщиною екзота є Індія. Фрукт називають ще «цитроном», або «цедратом». Загалом наразі рука Будди знайшла широке розповсюдження у всьому світі і в різних країнах називають фрукт по-різному.

Рука Будди – найбільший представник серед цитрусових, у довжину плід може досягати 40 см. Довгасті фрукти нагадують гроно бананів або ж щупальця. Фрукт покритий ребристою шкіркою, товщина якої при цьому варіюється від 2,5 до 5 см. Всередині знаходиться насіння, яке зовні схоже на гарбузове. У середньому фрукт важить близько 400 г. Плоди, як і інші частини рослини, наділені неповторним ароматом.

Виноградівським відділом Берегівської місцевої прокуратури скеровано до суду обвинувальний акт стосовно 23-річного мешканця Виноградівщини, який підозрюється в умисному вбивстві (ч.1 ст.115 КК України).

Про це повідомляє прес-служба прокуратури Закарпатської області.

Мова йде про злочин скоєний 26 січня 2019 року у селі Вербовець, Виноградівського району.

Як встановлено в ході досудового розслідування,  під час сварки на ґрунті неприязних відносин, підозрюваний вдарив ножем 32-річного потерпілого в ділянку паху, пошкодивши при цьому артерію. Травма виявилась смертельною.

Наразі, мешканець Виноградівщини, який раніше вже притягувався до кримінальної відповідальності за нанесення тілесних ушкоджень, утримується під вартою.

Досудове розслідування здійснювали слідчі Виноградівського ВП Берегівського  ВП ГУНП в Закарпатській області.

Робоча зустріч представників обласного центру зайнятості із керівниками ромських громад.

Спільно з Громадською організацією «Роми України «Терніпе» за участі Закарпатського обласного центру зайнятості та Берегівської міськрайонної філії ОЦЗ у приміщенні загальноосвітньої школи № 7 міста Берегова пройшла робоча зустріч із ромською громадою міста Берегова та роботодавцями.

Перед заходом директор навчального закладу Агнеса Кудрон ознайомила учасників заходу із діяльністю школи, після чого діти школи представили коротеньку культурну програму.

Робочу частину заходу відкрив начальник відділу Закарпатського обласного центру зайнятості Петро Фолтин та запросив учасників зустрічі до конструктивного діалогу.

Напередодні 27-ї річниці Служби безпеки ми традиційно цікавимося поглядом керівництва регіонального Управління СБУ на специфіку Закарпатської області через призму безпеки.

Над чим доводиться сьогодні працювати співробітникам – у розмові з нещодавно призначеним начальником обласного Управління СБУ генерал-майором Володимиром Пахнюком.

– Володимире Васильовичу, як людина, котра призначена на Закарпаття доволі недавно, як Вам працюється в найзахіднішому регіоні України?

– Передусім як громадянин України на Закарпатті я відчуваю себе вдома, на своїй українській землі. Це чудовий гостинний край, де живуть такі ж чудові люди. І як начальник регіонального Управління Служби безпеки України я спільно з моїми підлеглими робимо все, аби Закарпатська область і надалі була мирною й безпечною для місцевих мешканців та гостей із різних куточків світу.

Учора близько 19-ї години, повертаючись зі служби викладач навчального пункту Аварійно-рятувального загону спецпризначення Максим Бойко звернув увагу на двох осіб біля багатоповерхівки в районі вул. Мукачівської, які щось знімали на гаджети та жваво обговорювали.

Про це повідомляє УДСНС в Закарпатськвй області.

Роздивившись довкола, на самому верху недобудовної чотириповерхової споруди, Максим помітив жіночу постать, яка збиралася ось-ось стрибнути донизу.

Часу на роздуми в рятувальника не залишалось… за мить він уже був на сходовій клітині верхнього поверху, однак далі підніматися йому категорично заборонила потерпіла. Але Максим не розгубився і почав підбирати потрібних слів для перемовин. В якійсь час йому це майже вдалося і “самогубця” навіть дозволила підійти до неї ближче.

Однак коли здавалося, що вмовляння жінки не робити дурниць, таки дали позитивний результат, вона раптом повернулася й почала прямувати до краю. Рятувальник зреагував миттєво й встиг її схопити, не давши зробити останній крок у смертельну прірву…

Стримба – найвища гора національного природного парку “Синевир”. Її висота 1719 метрів над рівнем моря. Саме сюди пролягає один з найцікавіших туристичних маршрутів НПП «Синевир» – «Колочава – Стримба».

Старт подорожі – село Колочава, про яке знає уся Україна. Цей великий населений пункт розкинувся між стрімкими горами Дарвайка, Красна, Ружа, Барвінок і Стримба, в мальовничій долині, пише Національний природний парк “Синевир”.

Стримба – гора дивовижної краси. Її хребет з кількома горбами простягнувся на понад 3 тисячі метрів. Верхня межа – це кам’яні розсипи та полонина. Остання покрита білоусом звичайним, або, як називають цю рослину місцеві жителі, псячкою. За часів прогресу колгоспів на полонині випасалися отари овець, а зараз шар білоусу звичайного настільки накопичився, що справляє враження цілини, непорушності, дикої природи.
На верхній межі гори одиноко гойдаються невеличкі смереки. Вони криві, пригнічені, бо ж така висота не є сприятливим середовищем для цих хвойних дерев. А от криволісся сосни гірської, ялівцю сибірського та козацького добре прижилися навіть поблизу найвищої точки Стримби.

На східній частині хребта Стримби розкинулось мальовниче озеро. Воно невелике, довжиною 8 і шириною 4 метри. Максимальна глибина унікальної гірської водойми, що знаходиться на висоті близько 1600 метрів над рівнем моря, становить більше одного метра. Живиться озеро виключно атмосферними опадами. На горі дощі випадають часто, тож болото не висихає. Звісно, риба у цій водоймі не водиться, але тут спостерігався тритон карпатський. Ця хвостата земноводна тварина добре живе в гірських умовах навіть на висоті дві тисячі метрів над рівнем моря, тож Стримба для неї не межа. До речі даний вид внесений до Червоної книги України і охороняється законом.

zakarpatpost.net