Як закарпатець тримав руку Будди

Добре, що зараз у нас їх справді таке розмаїття, що очі розбігаються.

Отже, сьогодні журналіст газети «Неділя Закарпатські новини» купив руку Будди. Коштує такий незвичний фрукт 888 гривень. Привезено його з Ізраїлю.

Що ж це за диво-дивина і чому в нього така цікава назва?

Справа в тому, що батьківщиною екзота є Індія. Фрукт називають ще «цитроном», або «цедратом». Загалом наразі рука Будди знайшла широке розповсюдження у всьому світі і в різних країнах називають фрукт по-різному.

Рука Будди – найбільший представник серед цитрусових, у довжину плід може досягати 40 см. Довгасті фрукти нагадують гроно  бананів або ж щупальця. Фрукт покритий ребристою шкіркою, товщина якої при цьому варіюється від 2,5 до 5 см. Всередині знаходиться насіння, яке зовні схоже на гарбузове. У середньому фрукт важить близько 400 г. Плоди, як і інші частини рослини, наділені неповторним ароматом.

Але насправді рука Будди – це незвичайний за формою лимон.

Фрукт дуже корисний. Як і інші цитрусові, він зміцнює імунітет. А от його шкірка містить кислоту, що здатна омолоджувати обличчя, очищати шкіру від веснянок, пігментних плям, різних висипів та прищів. Тому плід є незамінним у косметології.

Крім того, аби позбутися неприємного запаху в роті, можна кілька хвилин пожувати невеликий шматочок шкірки – і він зникне. Кажуть, що регулярне вживання руки Будди допомагає позбутися алкогольної залежності.

Утім ті, хто думає, що великим плодом можна наїстися, розрізавши фрукт, будуть дещо розчаровані. У ньому міститься дуже мало м’якоті, а іноді її і зовсім немає. В їжу вживають головним чином цедру і тільки після того, як вимочать. Її додають в перші страви і салати, а також з неї готують соуси і маринади, у Японії ж зі шкірки варять чай.

Аромат у плодів приємний: з лимонними і квітковими нотками. М’якоть світло-жовта, іноді майже біла, має солодко-гіркий специфічний смак, який сподобається далеко не кожному.

Китайці під час святкування Нового року обмінюються руками Будди між членами сім’ї і сусідами. За східним повір’ям, це приносить удачу, мир, щастя і процвітання в дім. Деякі квітникарі-аматори вирощують рослини на підвіконнях. А в Індії ці цитрусові використовують під час релігійних церемоній.

zakarpatpost.net