Site icon zakarpatpost.net

На Невицькому замку планують відновити обидві вежі

Дениса Мана на Закарпатті знають як головного чиновника з туризму – до департаменту Закарпатської ОДА, який він очолює тепер, входить управління туризму та курортів, яке він очолював раніше. Відтак, коли минулого тижня на Закарпатті несподівано виник туристичний скандал — під шквальним вітром упав сторічний дах на вежі Невицького замку — саме в огород обладміністрації полетіло каміння: от, мовляв, чиновники-нероби, два роки замок реставрують на словах, а тим часом фортеця валиться!

Але шукати винних завжди просто, важче спробувати зрозуміти, що ж насправді відбувається. Відтак ми запропонували Денису Ману поговорити про ситуацію з Невицьким замком. Чиновник в ексклюзивному інтерв’ю Укрінформу розповів багато цікавого, пише Укрінформ.

ПЕРЕДБАЧЕНО ВІДНОВЛЕННЯ ЩЕ ОДНІЄЇ ВЕЖІ НЕВИЦЬКОГО – “РОНДЕЛЛИ”

– Хто виконуватиме ці роботи, чи є вже підрядник?

– Іншої процедури, окрім системи публічних закупівель, наразі не існує. Підрядника буде обрано за оголошеним тендером.

– Звідки будуть брати матеріали для даху, що вирішать із приводу черепиці, якою накриватимуть вежу?

– Це також буде вирішуватися після експертизи, але точно все відбуватиметься згідно з законодавством у сфері збереження культурної спадщини. Основна задача у всіх нас – зберегти замок.

– На який час, за вашим планом, мають розтягнутися роботи?

– Згідно з заявкою – до кінця 2020 року.

– Чи планується також відтворити другу вежу замку, яка впала ще 5 років тому?

– Проектна заявка передбачає відновлення вежі донжону та малої вежі «ронделли», тому – так. Ще передбачено консервацію стін замку від подальшого руйнування.

– Ну й насамкінець: коли до Невицького буде відновлено доступ туристів?

– Наразі замок не закритий повністю для відвідувачів, але при проведенні реставраційних робіт ми будемо змушені обмежити доступ туристів. Одразу по завершенні проекту це обмеження буде знято.

Тетяна Когутич

zakarpatpost.net

Exit mobile version