Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 28 березня

День на Закарпатті був багатим на події.

Можливо, до Закарпаття приїхав із гастролями цирк?

Інакше як пояснити цілий комплект одягу на дереві?

Весна в цьому році досить рання і досить тепла. Тож і не дивно, що наші земляки почали роздягатися і влаштовувати такий собі вуличний стриптиз. У Мукачеві, наприклад, днями центром міста в одних трусах розгулював чоловік. І робив він це не вперше.

А в столиці Закарпаття непотрібний одяг можна помітити і в Боздоському парку, і вздовж набережних, і біля Кірпічки.

Утім на Минайській він не просто залишений, а повішений на дереві на висоті, набагато вищій за людський зріст.

Вербові бруньки почали роквітати ще всередині лютого, а може ще й раніше.

Зараз біля філармонії верба квітне на всю красу.

Там рояться бджоли, які прилітають попити першого нектару.

Крім того, цвіте верба і біля озера Кірпічка, у Боздоському парку та в багатьох інших місцях.

Ще трохи і гордість Закарпаття – ужгородські сакури теж вкриються ніжними квітами і до нашого краю знову ринуть туристи.

Коли ми побачили,  як Василь іде вулицею і мугикає пісеньку, не могли цьому надивуватися. Усі ж знали, що 2 дні тому в нього померла дружина. А він не те щоб допомогти їй в останню хвилину, а навіть не був на її похоронах, пише популярна на Закарпатті газета «ПОРАДИ».

Померлу помітили газовики, які перевіряли стан лічильників. Вони зайшли у двір Василя і побачили, що двері в хату відчинені навстіж. У хаті був безлад, тож вони постукали у двері будинку, щоб покликати господаря. Але на кухні побачили не господаря, а жінку, яка лежала на підлозі. Кинулися до неї і побачили, що вона вже нерухома. Руки були зовсім холодними, а очі непорушно дивилися кудись далеко.

Одразу ж викликали міліцію. Жінку забрали в морг. Слідів насильницької смерті на її тілі не було виявлено. Тож справу вирішили не відкривати. Але Василь не з’являвся у хаті ні того дня, ні наступного. Тож довелося ховати його громадянську дружину за кошт міста.

Більшість дачних будиночків продають біля Ужгорода. Їхня вартість нижча за ціни на нерухомість у самому місті, хоча будівлі можна придбати дуже гарні.

Але, як розповіли у газеті «Закарпатські оголошення» ціни у селах, розташованих біля Ужгорода майже деколи є навіть вищими, ніж у обласному центрі Закарпаття.

Отже, дачний будинок у селі Оріховиці на 2 поверхи, 2 кімнати із 5 сотками землі продають за 322 380 грн.

За недобудову у Минаї (великий двоповерховий дім на 2 поверхи та чотири кімнати і 8 соток землі поруч) господарі просять 1 558 170 грн.

Двоповерхова трикімнатна дача біля села Кам’яниця із 7 сотками землі коштує 201 488 грн.

У селі Соломоново одноповерхова трикімнатна дача з 30 сотками землі вартує  564 165 грн.

Двоповерхова сучасна хата у селі Коритняни на 4 кімнати та 35 соток землі поруч обійдеться в  1 692 495 грн.

Хата у Сторожниці на 2 поверхи, 6 кімнат, 12 соток землі коштує 3,5 млн гривень.

До речі, оголошення про оренду, продаж та купівлю нерухомості можна безкоштовно подати у газету «Закарпатські оголошення» на номер у Viber: (050) 222-50-50.

Дениса Мана на Закарпатті знають як головного чиновника з туризму – до департаменту Закарпатської ОДА, який він очолює тепер, входить управління туризму та курортів, яке він очолював раніше. Відтак, коли минулого тижня на Закарпатті несподівано виник туристичний скандал — під шквальним вітром упав сторічний дах на вежі Невицького замку — саме в огород обладміністрації полетіло каміння: от, мовляв, чиновники-нероби, два роки замок реставрують на словах, а тим часом фортеця валиться!

Але шукати винних завжди просто, важче спробувати зрозуміти, що ж насправді відбувається. Відтак ми запропонували Денису Ману поговорити про ситуацію з Невицьким замком. Чиновник в ексклюзивному інтерв’ю Укрінформу розповів багато цікавого, пише Укрінформ.

ПЕРЕДБАЧЕНО ВІДНОВЛЕННЯ ЩЕ ОДНІЄЇ ВЕЖІ НЕВИЦЬКОГО – “РОНДЕЛЛИ”

– Хто виконуватиме ці роботи, чи є вже підрядник?

– Іншої процедури, окрім системи публічних закупівель, наразі не існує. Підрядника буде обрано за оголошеним тендером.

– Звідки будуть брати матеріали для даху, що вирішать із приводу черепиці, якою накриватимуть вежу?

– Це також буде вирішуватися після експертизи, але точно все відбуватиметься згідно з законодавством у сфері збереження культурної спадщини. Основна задача у всіх нас – зберегти замок.

– На який час, за вашим планом, мають розтягнутися роботи?

– Згідно з заявкою – до кінця 2020 року.

– Чи планується також відтворити другу вежу замку, яка впала ще 5 років тому?

– Проектна заявка передбачає відновлення вежі донжону та малої вежі «ронделли», тому – так. Ще передбачено консервацію стін замку від подальшого руйнування.

Без голубців не обходиться жодна закарпатська гостина. У нас цю страву подають на хрестини, дні народження, навіть на похорон.

За що ж так полюбили закарпатці голубці? Страва, до слова, не є суто нашою родзинкою. Її готують і в країнах Сходу, і в Європі, однак усюди голубці різні. Немає двох господинь, які б приготували одинакові голубці.

Газета «Неділя Закарпатські новини» вирішила дослідити історію однієї з найпоширеніших в Україні страв – голубців.

Долма з листя буряка

Беремо листя буряка, свинячий фарш, дві морквини дві цибулини, чотири помідори, півсклянки рису, томатну пасту, сіль, перець, лавровий лист. Листя буряка складаємо в каструлю і заливаємо крутим окропом на 5 хвилин. Дістаємо і просушуємо паперовим рушником.

Для фаршу треба перемолоти м’ясо, цибулину, морквину і зелень – петрушку і кінзу. Якщо немає свіжої, можна покласти суху або заморожену. Рис промиваємо, додаємо в фарш і ретельно перемішуємо.

Беремо листя, головну жилку легенько відбиваємо, загортаємо фарш. І в каструлю.

Підсмажуємо моркву та цибулю. Засипаємо в каструлю, додаємо нарізаний помідор, розводимо томатну пасту в гарячій воді і заливаємо голубці, щоб вони були повністю покриті. Зверху можна накрити кришкою, меншого діаметра каструлі для преса, і на маленькому вогні тушкуємо хвилин 50.

Великий Піст, це особливий час, який можна порівняти з часом, який провів блудний син з відомої Ісусової притчі у дорозі до дому свого батька. Ця дорога і цей час є сповнений покаяння, радості,та нетерпеливого очікування.

Якщо хтось хоче знати офіційні правила посту, може прочитати тут. Натомість подальші правила є моїми, а тому «неофіційними». Буду радий, якщо вони виявляться для когось незвичними.

Порада перша. Більше моліться до Бога своїми словами. Будьте щирими і сповненими дитячої довіри. Сповідь має бути не формальністю, а поставою блудного сина при воротах батьківського дому.

Порада друга. Більше усміхайтеся. Спробуйте кожного дня усміхнутися принаймні одній незнайомій людині. І не забудьте про обійми. Обіймайте інших і дайте обняти себе.

Порада третя. Подзвоніть принаймні до трьох друзів, із ким ви давно не спілкувалися. Ніяке віртуальне спілкування не замінить людського голосу.

Порада четверта. Виходить із третьої. Обмежте себе в спілкуванні у соціальних мережах і спілкуйтеся більше в родині.

Порада п’ята. Займіться спортом, більше рухайтеся, почніть відвідувати тренажерний зал, басейн тощо. Частіше бувайте на свіжому повітрі.

zakarpatpost.net