АНОНС. Чому закарпатці Богу моляться, а в чорта вірять

Прийшла в неділю баба Анця із церкви. Вдоволена така. Настрій гарний, весняний. На вулиці потепліло, невістка з онучкою обід приготували, який вичитали  у газеті «Неділя Закарпатські новини». Пообідали вони, поговорили про політику, Томос та любаску дяка Ферія і вийшла баба мало на лавиці на сонечку погрітися, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Обкладинка свіжого номера газети «Неділя Закарпатські новини»

Раз лиш бачить, ідуть до неї сусідки.

«Но зараз усі плетьки в селі буду знати», – подумала стара про себе, бо обидві любили кістки всім помити.

«Йой, Анцьо, а ти нині в церви у новому хустьови була, – заговорила до неї Маріка. – Ото ти син із чеху привіз чи у вароши у бовті купилась?»

«Дідо ми купив на 57 году спільного життя, – відрізала баба, щоб жінки їй позаздрили, хоча насправді хустка провалялася в неї у шафі може й більше років, бо вона просто про неї забула і знайшла випадково, коли вирішила половину старого одягу викинути і спалити.

«Жоно добра. Чулувік не має жоні хустя дарити. Ото до сльоз! Нашто такий подарок уд нього бралась! Ото недобра примета!» – втурилася в розмову Меланка.

Баба Анця подивилась на неї як чорт на ладан і з сарказмом посміхнулася.

«Ти здуріла? Тулько што із церкви прийшлась, а такі дурниці мелеш. Як мож Богови та чортови одночасно служити. Гне будь забобонна! ХХІ вік на дворі!»

«Я не забобонна. Тьху-тьху-тьху», – поплювала через ліве плече сусідка.

Баба розсміялася.

«Самі забобонні люди – зубні дохтори. Они лем то й просят челядника: «Сплюньте, будьте добрі!» Так што ти точно не забобонна!»

«Мало ми є. Но вірю не в усі прикмети, – відповіла Меланка. – Наприклад, знаю точно, што аж розбити тарілку – ото до щастя».

Що ж відбувалося далі?

Про це та багато-багато іншого читайте у свіжому номері газети «Неділя Закарпатські новини».

Купуйте свіжий номер газети «Неділя Закарпатські новини» у кіосках або передплачуйте на своїй пошті!

У продажу із 29 березня.

zakarpatpost.net