Закарпатгаз оштрафували за незаконні нарахування. Але газовики збираються судитися

ПАТ “Закарпатгаз” розіслало закарпатським журналістам повідомлення про те, що оскардуватиме в суді шлтраф, накладений НКРЕКП.

Друкуємо текст без змін, а висновки робіть самі!

 “З 12 по 18 березня Національна комісія з питань регулювання енергетики та комунальних послуг провела на підприємстві «Закарпатгаз» позапланову перевірку стосовно правомірності приведення обсягів газу до стандартних умов для побутових споживачів. А 26 березня під час засідання вирішила накласти на Товариство штраф за порушення ліцензійних умов у розмірі 850 тис.грн. – йдеться у повідомленні. –

Однак, ПАТ «Закарпатгаз» не погоджується ні з висновками Комісії, ні з призначенням штрафу. А тому готуює адміністративний позов до суду. У позові буде детально і предметно обґрунтована незаконність Постанови НКРЕКП, а також міститиметься вимога скасувати рішення Нацкомісії. Про це сьогодні розповів технічний директор ПАТ «Закарпатгаз» Олександр Голуб.

ПАТ «Закарпатгаз» діяло виключно в межах чинного законодавства, а саме закону України «Про ринок природного газу», Кодексу газорозподільних мереж, типового договору на розподіл природного газу. Натомість в акті перевірки, яку проводила Нацкомісія питань регулювання енергетики та комунальних послуг, не зазначено, яку саме норму законодавства було порушено Оператором ГРМ.

«Рішення НКРЕКП, які винесені по всім облгазам по Україні, сформовані за єдиним шаблоном на основні ідентичних актів і без достатніх юридичних обґрунтувань. Крім того, висновок Нацкомісії про те, що структурою затвердженого для Товариства тарифу на розподіл передбачено виробничо-технологічні втрати на приведення природного газу до стандартних умов не відповідає дійсності. З цього приводу НКРЕКП не навела в акті жодних підтверджуючих документів», – зазначив технічний директор ПАТ «Закарпатгаз» Олександр Голуб.

Технічний директор ПАТ «Закарпатгаз» Олександр Голуб розповів, основним джерелом збитків для компанії є виробничо-технологічні втрати (ВТВ). Тобто це той газ, який втрачається під час транспортування через мережі. Однією із складових ВТВ є втрата, яку зазнає оператор ГРМ, не приводячи об’єм газу, що обліковується побутовими лічильниками, до стандартних умов (такими визначено 20 градусів Цельсія і тиск 760 мм ртутного стовпчика).

Затверджений Міненерговугіллям та НКРЕКП тариф на розподіл газу для ПАТ «Закарпатгаз» не покриває виробничо-технологічні втрати. Відтак, за підсумками минулого року збиток компанії від розподілу газу становив понад 380 млн грн. В поточному році через дії НКРЕКП в 2019 році ПАТ «Закарпатгаз» отримає ще понад 804 млн грн збитків. Аби частково покрити збиток, керуючись Кодексом газорозподільних мереж, що прийнятий НКРЕКП, підприємство приводить газ як товар до стандартних умов.

zakarpatpost.net