Чому Закарпаття досі не побачило грошей на реконструкцію Невицького замку

Дениса Мана на Закарпатті знають як головного чиновника з туризму – до департаменту Закарпатської ОДА, який він очолює тепер, входить управління туризму та курортів, яке він очолював раніше. Відтак, коли минулого тижня на Закарпатті несподівано виник туристичний скандал — під шквальним вітром упав сторічний дах на вежі Невицького замку — саме в огород обладміністрації полетіло каміння: от, мовляв, чиновники-нероби, два роки замок реставрують на словах, а тим часом фортеця валиться!

Але шукати винних завжди просто, важче спробувати зрозуміти, що ж насправді відбувається. Відтак ми запропонували Денису Ману поговорити про ситуацію з Невицьким замком. Чиновник в ексклюзивному інтерв’ю Укрінформу розповів багато цікавого, пише Укрінформ.

“ГРОШЕЙ НА НЕВИЦЬКИЙ ЗАМОК, ПО СУТІ, ОБЛАСТЬ НЕ ПОБАЧИЛА”

– Коли восени 2017-го вперше з’явилася інформація про реконструкцію, усі очікували, що вона почнеться уже весною. Чому не почалася? Чому за роботу не можна було взятися одразу? Що заважало?

– Для початку слід розуміти джерело фінансування проекту з реконструкції замку. Це конкурсні кошти Європейського Союзу, передані до державного бюджету України. Як і будь-який конкурс, цей передбачає дотримання певних процедур: підготовка заявки, оцінювання проекту, прийняття рішення про фінансування та власне реалізація.

У вересні 2017 року Закарпатська ОДА спільно з Ужгородським районним агентством подали конкурсну заявку до Мінрегіону, а там вже засідали конкурсна та експертна комісії. Рішення про підтримку проекту було прийнято наприкінці 2017 року. Але «оформлено» у вигляді розпорядження Кабінету міністрів України воно було лише в серпні 2018 року. Разом із тим, договір про виконання проекту був підписаний між Мінрегіоном та облдержадміністрацією 22 жовтня 2018 року. З того часу варто вважати, що проект стартував. Він почався у двох напрямках: облдержадміністрація у особі департаменту культури займається оформленням документації, отримує необхідні експертні висновки, дозволи (нагадаю, що це пам’ятка архітектури національного значення, і ця робота ніколи не робиться за одну ніч, ба навіть за один місяць), а районне агентство розвитку забезпечує так звану «м’яку» складову: робота сайту замку, створення структури з утримання замку, облаштування туристичного маршруту тощо. До слова, реальне фінансування до облдержадміністрації прийшло минулого року на кілька днів у грудні, але автоматичного повернення їх на рахунок ОДА 1 січня не відбулося.

– Тобто треба розуміти, що область грошей на Невицький, по суті, так і не побачила?

– Процедурно передбачається, що Кабмін повторно схвалює фінансування щороку за пропозиціями Мінрегіону. Наразі жодного рішення стосовно виділення фінансування не приймалося, але за нашою інформацією Міністерство вже напрацювало проект рішення і обіцяє в квітні віддати кошти знову в область. Про всяк випадок скажу, що область має 7 таких проектів, і по жодному із них коштів у нас наразі немає. Цю інформацію досить легко перевірити. Сподіваємося, будуть прийняті необхідні рішення, аби проект можна було завершити не лише в повному обсязі, але й вчасно.

Тут варто також зазначити, що програма підтримки регіонального розвитку України передбачала понад 600 мільйонів гривень для України, з яких на конкурсній основі Закарпатська ОДА залучила понад 40 мільйонів. За частиною проектів, у тому числі й за проектом реконструкції Невицького замку, передбачалося співфінансування за рахунок місцевих джерел. Область профінансує проектні роботи, а Ужгородська районна рада дасть кошти на «туристичну» складову. Із практичної точки зору, співфінансування дозволяє реалізовувати проект, забезпечуючи сталість його реалізації.

zakarpatpost.net