Закарпатський тиждень: сваримося з сусідами, з’ясовуємо стосунки з державою, тішимося перспективами

Такий, знаєте, «післясмак», як після виборів: не тішить, але й не нудить… Майже останній перед, кажуть, доленосними,  виборами тиждень не втішив подіями. Жили собі, сварилися, чомусь раділи, а від чогось «заводилися» (злилися, щоб ви собі не думали…), пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Те, що «мерегувало»…

Мадярський «наступ»

19 березня біля Генерального консульства Угорщини в Ужгороді відбулося відкриття пам’ятника із зображенням символа угорської державності – Корони Святого Іштвана. Цей міні-монумент присвячений 40-річчю повернення Святої Корони в Угорщину. Корона з бронзи розміщена на мармуровій колоні, що встановлена перед головним корпусом Генерального консульства Угорщини в Ужгороді. По обидві сторони колони – важливі дати з історії Святої Корони Угорщини, їх можна прочитати угорською та українською мовами. Встановлення міні-скульптури викликало справжній ґвалт у «патріотично налаштованих» ЗМІ, які побачили у цьому акті зазіхання мало не на територіальну цілісність…

Дитячий булінг

Учениця Виноградівської школи опинилася в лікарні після з’ясування стосунків з однолітками. Майже… Дев’ятикласницю Габріелу жорстоко побили молодші на рік Анастасія та Вікторія. Постраждалу привезли в медустанову 14 березня. Її однокласник Юрій розповів, що конфлікти між дівчатками почалися давно. Одна з попередніх сварок ледь не переросла в побиття, але вчасно втрутилися вчителі. Цього разу не встигли…

Конституційний захист

Народний депутат, голова Товариства угорської культури Закарпаття КМКС Василь Брензович подав судовий позов проти Центральної виборчої комісії України. Суть позову – небажання ЦВК утворити угорський виборчий округ на Закарпатті для проведення наступних парламентських виборів. Брензович посилається на статтю 18 Закону про вибори народних депутатів, у якій ідеться: «межі одномандатних округів визначаються з урахуванням меж адміністративно-територіальних одиниць, інтересів членів територіальних громад та проживання на відповідній території національних меншин. Адміністративно-територіальні одиниці, на території яких компактно проживають окремі національні меншини та які межують між собою, повинні входити до одного виборчого округу. У разі якщо в суміжних адміністративно-територіальних одиницях кількість виборців, які належать до національної меншини, є більшою, ніж необхідно для формування одного виборчого округу, округи формуються таким чином, щоб в одному з них виборці, які належать до національної меншини, становили більшість від кількості виборців у виборчому окрузі».

І… надихало

Урядова увага

Мaйже півмільйонa гривень видiлив уряд для Закaрпаття нa контроль якості освіти, про що йдеться у розпорядженні №165-р від 20 березня. Це, запевняють,  дозволить зaбезпечити нaлежне функціонувaння територіaльних оргaнів Держaвної служби якості освіти, які утворено в кожній облaсті, – пояснюють в Кaбміні.

Як зaзнaчено в документі, Зaкaрпaтській облдержaдміністрaції зa прогрaмою «Здійснення виконaвчої влaди у Зaкaрпaтській облaсті» виділено коштів у сумі 471,4 тис. гривень (видaтки споживaння, з них оплaтa прaці — 386,4 тис. гривень). Перевіримо?

Поліцейська пильність…

Дільничий поліцейський Іван Білецький розповів, що на пішохідному мості в Ужгороді дві жінки вдають із себе інвалідів і жебрають гроші, хоча є абсолютно здоровими: «Жінка, що в колясці, на моє прохання привезти наступного дня інвалідне посвідчення чи відповідну документацію, зникла. Другий тиждень чекаю. Та поки – нема ні її, ні обіцяних документів», – написав полісмен. Уже під час бесіди пан Іван вияснив, що жінка, яка возила візок, ніколи ніде не працювала. «Винайняли з подругою (яка в колясці) в Ужгороді житло і неслабо заробляли на добродушності ужгородців!», – додає пан Іван.

Бізнесові перспективи…

Американська компанія Circuit в два рази розширила виробничі і складські площі свого заводу під Ужгородом. Тепер загальна територія становить 47 тисяч кв. метрів. Серед клієнтів американського заводу Jabil називають такі компанії як Adtran, Gilat, Nespresso, Cardo, Nokia, Velux, Unify, Ceragon, Tele Tec, Visteon. Менеджери виробництва на Закарпатті не можуть розголошувати інформацію про продукти, для яких вони готують свої комплектуючі, але, за їхніми словами, 65% електроніки, зробленої в Україні, призначено для сфери телекомунікацій.

Віра МЕЛЬНИК, газета «Неділя Закарпатські новини», ексклюзивно для zakarpatpost.net