Хто насправді є власником Невицького замку

Дениса Мана на Закарпатті знають як головного чиновника з туризму – до департаменту Закарпатської ОДА, який він очолює тепер, входить управління туризму та курортів, яке він очолював раніше. Відтак, коли минулого тижня на Закарпатті несподівано виник туристичний скандал — під шквальним вітром упав сторічний дах на вежі Невицького замку — саме в огород обладміністрації полетіло каміння: от, мовляв, чиновники-нероби, два роки замок реставрують на словах, а тим часом фортеця валиться!

Але шукати винних завжди просто, важче спробувати зрозуміти, що ж насправді відбувається. Відтак ми запропонували Денису Ману поговорити про ситуацію з Невицьким замком. Чиновник в ексклюзивному інтерв’ю Укрінформу розповів багато цікавого, пише Укрінформ.

ЮРИДИЧНО ВЛАСНИК ЗАМКУ — ДЕПАРТАМЕНТ КУЛЬТУРИ ОДА

– У якому стані перебуває судова справа щодо власника землі, на якій стоїть Невицький замок?

– Наразі Закарпатська обласна рада проводить оформлення земельної ділянки для обслуговування Невицького замку.

– Чи вирішили спір з приводу передачі на баланс замку: хто тепер “володар замку”, а значить — і відповідальна юридична особа?

– Відповідно до минулорічного рішення Апеляційного суду замок знаходиться у спільній власності територіальних громад, сіл, селищ, міст Закарпатської області. Згідно з розпорядженням голови облдержадміністрації, як тому і належить, замком опікується орган у сфері культури і охорони культурної спадщини — тобто профільний департамент Закарпатської ОДА. Ця ж структура і буде координувати роботи із визначення будівельної організації по роботах із реконструкції Невицького замку. Але, хочу зауважити: не так важливо, хто власник замку – сільська рада, обласна рада чи будь-який орган виконавчої влади. Я переконаний, що всі без винятку учасники процесу переживають за одне – збереження замку для нащадків.

zakarpatpost.net