Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 1 квітня

День на Закарпатті був багатим на події.

Закінчилися публічні консультації, на які Ужгородська міська рада винесла питання: «Чи варто висадити на набережній Незалежності кущі троянд?».

Про це повідомила прес-служба Ужгородської міської ради.

Нагадаємо, вздовж набережної Незалежності в Ужгороді раніше росли троянди. За наявною інформацією, розарій знищили під час ліквідації одного з паводків. Тому Ужгородська міська рада цікавилася думкою містян про доцільність висадження кущів троянд вздовж набережної.

Результати публічних консультацій наступні: участь у голосуванні взяли 624 ужгородці, 76,9% учасників консультації підтримали пропозицію висадити троянди на набережній.

Учора біля Хуста горіла Долина нарцисів.

Хустські рятуальники загасили пожежу. Утім відкритими залишається дуже багато питань.

Передусім, чому з населенням, яке проживає поблизу і постійно скоює підпали, варварськи знищуючи природу, ніхто не проводить роз’яснювальну роботу, чому екологічних злочинців не карають?

Чому ні влада, ні депутати, ні працівники Карпатського біосферного заповідника не контролюють це питання?

Чому, врешті-решт, вхід до Долини не охороняється цілорічно, особливо зараз… адже підпал далеко не перший?

Охорону там можна побачити лише в період цвітіння нарцисів і то лише для того, аби брати гроші за вхід…. ну і ще, аби квіти не зривали.

Однак чомусь постійно перед входом у заповідник діти продають нарциси.

Місцеві мешкані, що живуть поруч, унікальну Долину нарцисів нищать, про збереження популяції рідкісної квітки ніхто не думає.

Станом на 1 січня 2019 року на обліку в органах Пенсійного фонду України в Закарпатській області перебуває 264,65 тисячі одержувачів пенсій та 10,7 тисячі пенсіонерів, які отримують пенсії відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб». Середній розмір пенсії на 01.01.2019 – 2079,78 гривні, пенсіонерів силових структур – 4370,46 гривні.

При цьому 47,2 тисячі – це працюючі пенсіонери. Середній розмір їх пенсій – 2200 гривень. Серед пенсіонерів силових структур працюючих 3,6 тисячі, середній розмір пенсій яких – 4401 гривня.

Із цього року середній розмір пенсій збільшився на 114 гривень, або на 10 відсотків, порівняно з 1 січня 2018-го. На сьогодні мінімальна пенсія становить 1497 гривень, і її отримують 77 тисяч 239 закарпатських пенсіонерів.

Наразі на Закарпатті опрацьовано вже більше 90 відсотків і на результати вже нічого не вплине.

Окружна виборча комісія номер 68 опрацювала 90,27 відсотка бюлетнів. Наразі в ОВК майже немає членів ДВК, вони вже подали на опрацювання свої бюлетені, пише IA ZIK

Із 144 дільниць опрацювали вже 130, документи з інших 14 перебувають на доопрацюванні, їх обіцяють внести в реєстр в найближчу годину. Тоді вже буде остаточний результат виборів по Ужгороду та Ужгородському району.

Наразі результати дещо змінилися, якщо досі на другій сходинці трималася Тимошенко, то вона поступилася місцем чинному президенту. Зеленський 37,04 %, Порошенко 15,19 % та Тимошенко 14,79%, – передає власний кореспондент IA ZIK

В Ужгороді справджня весна. Місто вкривається цвітінням квітів та дерев.

Багата на рослинність столиця Закарпаття стає по-справжньому весняною. Тут відчувається подих життя всюди.

Набережні починають зеленіти і практично на кожній із вулиць можна побачити квіти.

Підсніжники, шафрани та проліски вже практично відійшли. На їхнє місце прийшли інші весняні квіти.

Ще трохи і зацвітуть сакури і Ужгород перетвориться на маленьку Японію.

На Закарпатті автомобіль, що перевозив бюлетні, потрапив у аварію.

Подія мала місце у Тячівському районі.

Уночі транспортний засіб із бюлетнями потрапив у ДТП. У машину в’їхав п’яний водій.

У результаті зіткнення голова комісії отримала тілесні пошкодження.

Однак бюлетні усе ж доставили.

Зробили це члени комісії на іншому автомобілі.

Ми запропонували Денису Ману поговорити про ситуацію з Невицьким замком. Чиновник в ексклюзивному інтерв’ю Укрінформу розповів багато цікавого, пише Укрінформ.

– Вітер справді “зекономив” Закарпатській ОДА 10 млн грн на демонтаж? Куди підуть ці кошти тепер?

– Ні. Це не 10 мільйонів. Демонтаж – лише один із видів робіт на замку, підготовчий етап. Будівельні роботи з відновлення покрівлі вежі, будівництва майданчика та часткового укріплення стін, підсвічення замку – в проекті виглядають як 9,15 млн грн. З цієї суми на демонтаж передбачалося всього-на-всього 85 тис. грн. Я так розумію, що під час проведення експертизи цей вид робіт із проекту буде виключений. Повторюся, такі пам’ятки не можуть бути відремонтовані як особисті наші з вами будинки – за нашим смаком і бажанням. Є чіткі будівельні норми, містобудівні обмеження, пов’язані з реставрацією історичних будівель згідно з законодавством про охорону культурної спадщини тощо.

Багато кому в Ужгороді доводиться винаймати житло. Ціни на оренду нерухомості дуже різні. Зокрема, як повідомили в газеті «Закарпатські оголошення», найчастіше в Ужгороді орендують однокімнатні квартири.

Наприклад, на вулиці Заньковецької за однокімнатну квартиру господарі просять на місяць  3 400 грн., на Новака – 2 600 грн., у центрі – 5 135 грн., на Собранецькій – 6 000 грн., на Новака – 7000 грн, на Легоцького – 4500 грн., на Минайській – 5500 грн., на Петефі – 5200 грн., на БАМі8 197 грн.

За двокімнатну на вул. Гагаріна – 5 000 грн, на Українській – 6 000 грн., на Собранецькій – 4 тис., на Льва Толстого – 5 000 грн., а в компотному районі – аж 8 000 грн.

Трикімнатна на вул Сечені коштує 6 831 грн, на вул. Острівній 9 563 грн, на Радванці – 5000 грн, на набережній – 21 858 грн,

А чотирикімнатну на Волошина можна винайняти за 14 тисяч грн

Зняти п’ятитикімнатний будинок у районі Шахти можна за 31 тисячу грн ., а шестикімнатний на вул. Сонячній – за 24 590 грн.

Утім деколи орендувати будинок можна навіть дешевше, ніж квартиру.

Скажімо, 1-кімнатний будиночок на вул. Закарпатській коштує 5 500 грн, а на вул. Малиновій – 5 тисяч на місяць.

Загалом ринок нерухомості в Ужгороді багатий на цікаві пропозиції і знайти доступне житло за можна на будь-який смак.

До речі, оголошення про оренду, продаж та купівлю нерухомості можна безкоштовно подати у газету «Закарпатські оголошення» на номер у Viber: (050) 222-50-50.

zakarpatpost.net