Які найбільші та найменші пенсії на Закарпатті

Зараз у пенсійному законодавстві стільки змін, що не говорять про них хіба що ліниві. Новації розуміють далеко не всі, тож про них багато чуток і домислів. Тим не менше, пенсійна реформа залишається одним із пріоритетів Президента і головною її метою є відновлення справедливості при визначенні пенсійних виплат – і сьогодні, і на майбутнє. Тим більше, що стосується вона усіх без винятку: і тих, хто вже перебуває на заслуженому відпочинку, і тих, хто ще навіть не думає про нього.

Тож скільки на Закарпатті пенсіонерів, який середній розмір виплат вони отримують, на скільки зросли пенсії? Про це у прес-центрі газети «Неділя Закарпатські новини» розповіла начальник головного управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області Анастасія ПЕНТЕК.

– Як завжди, коли проводяться реформи, критики звучить немало. Але треба визнати: з набуттям чинності Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій» впорядковано законодавчу базу у сфері пенсійного забезпечення, адже досі діяли 28 законів, за якими призначались пенсії. Зараз всі українці виходять на пенсію на однакових умовах і розмір пенсії залежить від страхового стажу та заробітної плати людини.

Наразі триває робота над запровадженням накопичувальної системи пенсійного страхування та розвитком добровільної системи недержавного пенсійного забезпечення. Окрім цього, невід’ємною частиною пенсійної реформи є впровадження європейських стандартів функціонування органів Пенсійного фонду України. Використання сучасних інформаційних і управлінських технологій, єдиних стандартів якості обслуговування громадян мають зробити надання послуг українцям зручним і ефективним.

Щодо Закарпаття, то станом на 1 січня 2019 року на обліку в органах Пенсійного фонду України в Закарпатській області перебуває 264,65 тисячі одержувачів пенсій та 10,7 тисячі пенсіонерів, які отримують пенсії відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб». Середній розмір пенсії на 01.01.2019 – 2079,78 гривні, пенсіонерів силових структур – 4370,46 гривні.

При цьому 47,2 тисячі – це працюючі пенсіонери. Середній розмір їх пенсій – 2200 гривень. Серед пенсіонерів силових структур працюючих 3,6 тисячі, середній розмір пенсій яких – 4401 гривня.

Із цього року середній розмір пенсій збільшився на 114 гривень, або на 10 відсотків, порівняно з 1 січня 2018-го. На сьогодні мінімальна пенсія становить 1497 гривень, і її отримують 77 тисяч 239 закарпатських пенсіонерів.

З початку пенсійної реформи – тобто із жовтня 2017 року – середній розмір пенсій зріс на 462 гривні: якщо на 1 липня 2017 року середній розмір пенсійної виплати становив 1617,74 гривні, то на 1 січня 2019 року – 2079,78 гривні.

Варто зазначити, що в Україні наразі – 11,7 мільйонів пенсіонерів. Із них вісім мільйонів (68%) до початку реформи отримували лише мінімальну пенсію, якої не вистачало навіть на задоволення найбільш нагальних потреб. Фактично розмір виплат не залежав від тривалості стажу роботи та заробітку, з якого особа сплачувала внески. Така ситуація, окрім того, що була несправедливою по відношенню до людей, не створювала мотивів працювати легально і дбати про сплату внесків до Пенсійного фонду.   Статистика свідчить, що на одного пенсіонера сьогодні припадає лише один працівник, який регулярно сплачує внески до ПФУ. В Україні проживають 26 млн громадян віком від 18 до 60 років, а страхові пенсійні внески до 1 жовтня 2017 року сплачували лише за 10,5 млн осіб, та ще за 1,5 млн сплачує держава. Тому раджу всім контролювати свій страховий стаж, а для цього кожен може зареєструватися на веб-порталі Пенсійного фонду України, де отримає повну інформацію з цих питань.

Тим більше, що наразі саму систему призначення пенсій впорядковано: Законом України № 2148 від 03.10.2017 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій» відмінено цілу низку законодавчих актів, зокрема скасовано так звані спеціальні пенсії, які раніше призначались, до прикладу, народним депутатам, митникам, працівникам органів місцевого самоврядування, науковцям. Їм пенсії зараз призначаються на загальних засадах.

Окрім того, вдосконалюється і сама система Пенсійного фонду. Це стосується підвищення якості обслуговування громадян, вдосконалення управління фінансовими ресурсами, впровадження сучасних управлінських та інформаційних технологій, скорочення адміністративних видатків, забезпечення прозорості та відкритості в діяльності Фонду. Серед ключових позицій – завершення переходу до централізованої системи призначення і виплати пенсій, триває робота над створенням електронних пенсійних справ. На сьогодні, в межах області є можливість здійснювати прийом громадян незалежно від місця реєстрації та фактичного проживання. Завдяки впровадженню нових онлайн-сервісів Пенсійного фонду, зокрема роботі веб-порталу, пенсіонери та застраховані особи зараз можуть дистанційно, в електронному вигляді, отримувати практично всі послуги. Розширюється і мережа їх надання в Закарпатті: крім 13 сервісних центрів, працюють 26 віддалених робочих місць фахівців Пенсійного фонду – в об’єднаних територіальних громадах, віддалених населених пунктах області тощо.

Важливо, що з початком пенсійної реформи систематично проводяться перерахунки та осучаснення пенсій. Так, цього року у кілька етапів заплановано перерахунок пенсій. Вже з 1 січня 2019 року перераховано  пенсії непрацюючим особам, які досягли 65-річного віку і мають повний страховий стаж (30 років – для жінок, 35 років – для чоловіків), а також військовим пенсіонерам. З 1 березня в автоматичному режимі проводитиметься індексація пенсій. З 1 квітня проводитиметься перерахунок пенсій, без додаткового звернення, тим особам, котрі після виходу на пенсію, станом на 1 березня 2019 року набули додаткового страхового стажу 24 місяці та на цю дату пройшло не менше двох років після призначення чи попереднього перерахунку пенсії. Ще два перерахунки заплановані з 1 липня та 1 грудня – у зв’язку зі збільшенням прожиткового мінімуму.

zakarpatpost.net