Про Синевир і не тільки. Чому всюди треба заборонити цирк із тваринами

Окружний адміністративний суд Києва визнав законним рішення міської ради від 2017 року про заборону в місті пересувних цирків з тваринами. Позивачами були організатори заїжджого цирку “Кобзов”. Цьогоріч вони намагалися оскаржити це рішення, але 19 березня від своєї заяви відмовилися. Утім, засідання відбулося.

В Україні немає точної статистики щодо кількості тварин у цирках. Відомо, що наразі активно працюють чотири центри реабілітації ведмедів. У Національному природному комплексі “Синевир” живе 21 звір. Практично усі вони – циркові, пише gazeta.ua

Рішення столичної ради має рекомендаційний характер і поширюється лише на місто. За це виступали зоозахисники. Численними протестами вони домоглися низки локальних заборон пересувних цирків із тваринами. Зокрема, також в Івано-Франківську, Вінниці та Дніпрі.

 

– Чотири роки в Україні йшла активна боротьба за заборону експлуатації тварин у цирках, – розповідає Gazeta.ua ініціатор проекту “UAnimals” Олександр Тодорчук, 30 років.

Якими методами боролися з цим?

До Міжнародного дня цирку в 2016 році ми влаштовували акцію у Києві, на яку вийшли кілька тисяч людей. Громадські активісти, зірки та прості українці – усі розуміли, що це важливо для нашого суспільства. Після того два роки поспіль ми проводили Всеукраїнський марш за права тварин.

Також ми намагалися переконати владу вирішити цю проблему. Тут варто виділити два моменти. Прийнятий у 2017 році законопроект накладає на людей відповідальність за жорстоке поводження з тваринами та забороняє пересувні цирки з тваринами. Але по суті, заборона діє вже два роки та вони все одно продовжують працювати. Міністерство культури це ігнорує. У 2016 році Київська міська рада ввела локальну заборону на цирки з тваринами. Її намагалися скасувати власники цирків, але на цьому тижні суд підтвердив законність рішення.

Загалом наразі вже є два законопроекти щодо тварин. Думаю, протягом року рішення будуть прийняті.

Чому потрібно заборонити цирки з тваринами?

По-перше, жоден цирк у світі не може забезпечити гідні умови утримування тварин. Ми були за лаштунками національного цирку. Там у вольєрі площею один квадратний метр утримуються ведмеді. А у пересувних цирках тварини проводять 70% свого життя у тісних вольєрах на самоті та сходять з розуму.

У пересувних цирках тварини проводять 70% свого життя у тісних вольєрах на самоті та сходять з розуму.

По-друге, гуманної циркової дресури не існує. Для цього використовують батоги, палки, електрошокери та інші інструментарії. Професії дресирувальника в Україні офіційно не існує, сертифікатів на таку діяльність ніхто не видає, а циркова академія цьому не вчить. Люди, які працюють у цирках показують лише те, до чого призвели їхні знущання над тваринами.

Важливим моментом є також те, що коли тварина стає інструментом заробітку для людини — це майже завжди призводить до знущань. Люди мінімізують простір для утримання тварин, бо це також коштує грошей.

По-третє, тварини можуть напасти на глядачів. Наприклад, минулого року в Білій церкві ведмідь зірвався з арени та напав на дитину. І ще багато є історій, коли звірі нападають на своїх дресирувальників.

За кордоном з цим якось борються?

В інших країнах такі цирки під забороною. В Ізраїлі діє повна заборона, часткові обмеження запроваджені в Австрії, Німеччині, США та інших країнах.

Чи існує зворотній досвід, коли для тварин у цирку вдавалося створити сприятливі умови?

Це теж саме, що створити сприятливі умови для людей в концтаборах. Є країни, де цирки з тваринами ще не заборонені. Але це навіть не питання процесу, вони просто ще до цього не дійшли.

Чому досі заборонити це тотально не було можливим в Україні?

Зробити це можливо і досить просто. Для цього потрібна тільки політична воля. Депутати мають проголосувати за відповідні законопроекти, а Міністерство культури повинно перестати ховатися за красивими словами. Вони могли б ще кілька років тому припинити ці знущання.

За останні чотири роки вони не те, що не стали готовими до цього. Вони навіть нічого не змінили в умовах утримування тварин, контролі над цим та в дресурі.

Що мотивує людей продовжувати вистави за участю звірів?

Коли відбуваються процеси еволюції, не всім хочеться виходити з печер. Для декого це питання грошей, адже багато цирків фінансує держава, а для когось – зручності. Головні причини — це власні інтереси та небажання змін.

Для декого це питання грошей, адже багато цирків фінансує держава, а для когось – зручності.

Які ще є види експлуатації тварин?

Серед ключових вимог всеукраїнського маршу за права тварин є заборони на експлуатацію звірів у дельфінаріях, на притравочних станціях (спеціальні місця для навчання мисливських собак, де як притравку використовують диких тварин – Gazeta.ua), задля експериментів, жебракування і фотопослуг.

Вінницька міська рада підтримала петицію вінничан і заборонила розміщувати у місті заїжджих пересувних цирків-шапіто з тваринами. Її подали після того, як до Вінниці приїхав пересувний цирк. З вольєру втекла слониха Майя та блукала вулицями Вишеньки.

Вже 1 серпня захисники тварин зареєстрували петицію до Вінницької міської ради. Вимагали припинити надавати дозвіл на розміщення таких цирків-шапіто на території міста. Буквально за добу петиція набрала 369 голосів із 350 потрібних.