Скільки грошей насправді виділять на реконструкцію Невицького замку

Дениса Мана на Закарпатті знають як головного чиновника з туризму – до департаменту Закарпатської ОДА, який він очолює тепер, входить управління туризму та курортів, яке він очолював раніше. Відтак, коли минулого тижня на Закарпатті несподівано виник туристичний скандал — під шквальним вітром упав сторічний дах на вежі Невицького замку — саме в огород обладміністрації полетіло каміння: от, мовляв, чиновники-нероби, два роки замок реставрують на словах, а тим часом фортеця валиться!

Але шукати винних завжди просто, важче спробувати зрозуміти, що ж насправді відбувається. Відтак ми запропонували Денису Ману поговорити про ситуацію з Невицьким замком. Чиновник в ексклюзивному інтерв’ю Укрінформу розповів багато цікавого, пише Укрінформ.

НА НЕВИЦЬКИЙ ЗАМОК ВИДІЛЯТЬ 11, 2 МЛН ГРН

– Озвучте, який узагалі кошторис цих робіт і що скільки коштуватиме?

– Проект «Розвиток інфраструктури у сфері туризму і рекреації Закарпаття шляхом реставрації пам’ятки архітектури національного значення — Невицького замку (перша черга невідкладних робіт)» та вищезазначених робіт – це загалом 11,2 млн грн. Із них 10,7 млн грн виділить державний бюджет, а 500 тис грн – районний. Більша частину коштів “потягнуть” будівельні роботи – реставрація та підсвічення. Щоправда, в сумі з державного бюджету також передбачені роботи зі створення аудіогіда, веб-сайту та на просування туристичного бренду «Невицький замок». Важливо, що супровід проекту, згідно з проектною заявкою, в якості експерта буде здійснювати Олександр Дзембас (історик, археолог, найфаховіший дослідник фортеці, який проводив тут археологічні розкопки. — Авт.)

Щодо переліку будівельних робіт і конкретної вартості кожного елементу, то про них можна буде говорити після узгодження й отримання дозволів на проведення реставраційних робіт. На сайті облдержадміністрації ця інформація буде у відкритому доступі. Моніторити також можна буде за допомогою сайту, створеного спеціально в рамках проекту.

Попередня проектно-кошторисна документація, виготовлена на замовлення Кам’яницької сільської ради, отримала негативний експертний висновок. Проектант уже вніс коригування. Наразі документи – на розгляді Міністерства культури та експертів. Кошти за виготовлення проектно-кошторисної документації й за здійснення експертизи будуть виплачені після отримання позитивного експертного висновку. Тоді ж стане відомою вартість робіт, буде оголошено тендер та визначено підрядника.

zakarpatpost.net