Як у центрі Хуста жінка помирала майже годину

Лікар зігнулася над нею і каже: «Тут уже нічим не допоможеш. Людина померла». Але ж хвилину тому вона ще дихала!

Зранку 2 квітня в Хусті прямо в центрі міста померла жінка. Подія, здавалося б, не кримінальна і в ній немає чогось особливого. Однак уся проблема в тому, що швидка їхала дуже довго.

Свідком інциденту стала і постійна читачка газети «Неділя Закарпатські новини» Марина Штефуца.

Жінка розповіла, що прямо в неї на очах померла її колишня колега, що лікарі чомусь на виклик не поспішали.

«Це  – моя колишня колега. Ми разом працювали на Хустському Водоканалі. Звати її Марія Кнауер. Вона з 1951 року народження. Я була в шоці, коли побачила її посеред тротуару. Вона торгувала на Майдані Незалежності у магазині і прямо перед ним впала непритомною. Коли я підійшла, люди сказали, що вона вже таким чином лежить хвилин 20. Швидку на той час викликали. Люди активно намагалася допомогти і постійно телефонувала за швидкою адвокат Наталія Дубчак. Вона плакала і кричала: «Люди! Хоч хто-небудь, допоможіть! Прошу вас!» Була дуже схвильованою. Впізнавши Марію, розплакалась і я. Поруч у магазині працює людина, яка має медичну освіту і є медсестрою. Я пішла за нею. А Наталія тим часом викликала і поліцію. Поліцейські приїхали швидко, але допомогти не могли. Вони теж дзвонили за лікарями. Приїхала швидка аж десь через півгодини. Плюс хвилин 20 пройшло, відколи нещасна пролежала там до мого приходу. Тобто у сукупності майже година. Відбувалося все після 9 години ранку. Потім поліцейські кудись зникли і їх уже ще раз викликали лікарі. Лікарка швидкої просто сказала, що людина мертва і пішла. Труп пролежав там ще години дві. Жінку чимось прикрили і залишили. Свідків події було дуже багато. Ми ще з медсестрою прокололи Марії палець голкою, бо якщо при інсульті спустити трохи крові людини, її можна врятувати. Утім на той час вона була вже мертвою. Медсестра відкрила очі жінки і зіниці були розширені, вона не дихала».

За коментарем ми звернулися й до Наталії Дубчак, яка повелася найбільш гідно у даній ситуації і всіма силами намагалася врятувати незнайому їй людину.

Однак що вона сказала, а це – найцікавіше у даній ситуації, читайте у свіжому номері газети “Неділя Закарпатські новини” від 5 квітня.

Одразу після появи інформації на сайті zakarpatpost.net на неї відреагувала Хустська СЕМД і напасала у соцмережі:

«Виклик поступив до диспетчера ХСЕМД о 9.07, виїзд о 9.08, доїзд на місце виклику о 9.15. Цікаво, звідки публікуються такі факти. Прикро».

Журналіст газети «Неділя Закарпатські новини» зателефонував  диспетчеру швидкої на 103, попросив прокоментувати ситуацію.

Чоловік, що відповів на дзвінок, не представився, хоча журналіст почав розмову із представлення.

Він повторив про те, що й було написано у Фейсбуці, тобто, що швидка була на місці за 7 хвилин.

Відтак почав нарікати, що в Хусті погані дороги, всюди затори. А потім взагалі сказав, що ми займаємо службовий телефон і зараз може телефонувати хвора людина, яка можливо помирає.

Тому, подякувавши за відповідь, ми попрощалися.

Утім Наталія Дубчак на наше прохання надала нам скіни всіх викликів і виходить, що черговий лікар явно щось наплутав із хвилинами, бо перший виклик було здійснено о 9.05, а не о 9.07, а останній – о 9.14. Тобто, якщо людина продовжувала телефонувати, значить лікарів на місці ще не було. Після цього за лікарями телефонували уже поліцейські, бо швидка не їхала й далі.

Чи можна було врятувати жінку – судити не нам, адже причина смерті поки що не оприлюднюється, та й враховуючи резонанс, висновок буде очевидним.

Інше питання, щодо онучки Марії Кнауер.

Люди казали, що дівчинці 13 років і її мама померла, а батька немає.

Газета «Неділя Закарпатські новини» знайшла рідних дитини і вони повідомили, що Ангеса, мама дівчинки, справді нещодавно померла. Однак їй не 13, а 16 років і проживала вона не лише разом із бабусею, але й із батьком. Тобто батько в неї є. Крім того, вона має ще й старшу сестру.

Тому висловлюємо їй співчуття з нагоди важкої втрати і щиро бажаємо, щоб у неї в житті усе склалося добре.

zakarpatpost.net