АНОНС. Як закарпатські ґаздині готують головні символи Великодня

Наближається світле свято Воскресіння, а з ним – і передсвяткові клопоти. Потрібно не лишень навести лад в оселі, але й підготувати головні символи Великодня – паску, м’ясо, сир тощо. Звичайно ж, все необхідне для кошика можна купити, та є й такі господині, котрі віддають перевагу домашнім смаколикам.  Сьогодні газета «Домашня кулінарія» поцікавилася у закарпатських ґаздинь, які у них секрети приготування страв на великодній стіл.

Коли в хаті пахне паскою  

Головний символ великодня – паска. Оскільки її пекли лише раз на рік, то кожна ґаздиня намагалася зробити її найсмачнішою.

«Пекти паску – непроста наука, навіть досвідченій господині не завжди вдається цей виріб, – говорить 46-річна Христина Горват із Виноградова. – Я виросла у Буштині на Тячівщині, мама завжди пекла паски у печі. Тісто підкисало в дерев’яному кориті, накритому білим або вишитим рушником. Зверху мама обов’язково ставила вербову гілочку, освячену на Квітну неділю – аби нечиста сила не підступала до святого хліба. Випікала по 4-5 різних за розміром пасок. То були не паски, а справжнє сонце у «братванці» (ємність для випічки – прим. ред.). А який запах стояв по всій хаті! Хоч усі сусідські жінки використовували майже однакові продукти, але в різних пропорціях, та мені здавалося, що наша паска – найсмачніша. Можливо, справа тут була не стільки в інгредієнтах, як у маминих руках, її світлих думках під час роботи та щирій молитві, без якої вона ніколи не приступала до замісу хліба. Я ще молодою переїхала до Виноградова, печі в нас немає, тож вже роки випікаю паску в духовці, але за рецептом мами. Випікаю усього дві паски, вагою десь у півтора кілограми кожна. Для одного такого виробу беру приблизно 900 г борошна, 140 г цукру, 100-110 г маргарину, 3-4 яйця, 40 г свіжих дріжджів, 300 мл молока, 80 г води і 1 ч. ложку солі».

Більше читайте у газеті «Домашня кулінарія»

У продажу із 5 квітня.

 zakarpatpost.net